perjantai 15. marraskuuta 2013

Tupakka tuhoaa ihon terveyden

En aio saarnata tupakoinnin lopettamisesta, koska ymmärrän ettei se ole helppoa. Varmaan suurin osa aikuisista ihmisistä lopettaisi tupakoinnin, jos siihen pystyisi. Parasta olisi, kun koskaan ei edes sitä aloittaisi.

Aurinko ja tupakka ovat kaksi asiaa mitkä varmasti tuhoaa ihoa. Keuhkosyöpään ei sairastu kaikki tupakoitsijat, mutta kaikkien iho siitä takuulla kärsii. Jos asiakas polttaa säännöllisesti näen sen ihosta aivan varmasti. Nelikymppisellä, joka on tupakoinut parikymmentävuotta tuhot ovat jo kaikkien nähtävissä. Iho on kirjava, punoitteleva ja toisaalta keltaisen harmaa. Nikotiini laajentaa verisuonet ja ne näkyy sinipunaisena verkkona ainakin poskipäillä. Iho kuivuu ja ohenee ja se edes auttaa verisuonten näkymistä. Suun ympärystä värjäytyy kellanharmaaksi ja kasvot näyttää muutenkin harmailta. Suun ympärystään tulee voimakkaat pystyrypyt jotka johtuu tupakan pitämisestä huulten välissä. Nikotiini ja terva heikentää ihon verenkiertoa ja aineenvaihduntaa ja se rypistyy ja vanhenee hyvin nopeasti. Nelikymppisen tupakoitsijan iho vastaa yleensä kuusikymppistä ei tupakoijaa rypistymiseltään.

Tupakoitsijat helposti myös laiminlyövät ihonsa ja he ehkä ajattelevat ettei mitään kannata tehdä. Tottakai kannattaa, hoitaminen aina auttaa ja parantaa ihon tilannetta. Ihmettelen aina miten suuri ero tulee, kun tupakoitsijan ihon kuorii. Ihon väri muuttuu täysin ja se kirkastuu silminnähden. Iholla on ihan valtava määrä harmaankellertävää kuollutta solukkoa, joka lähtee kuorinnalla pois ja iho muuttuu ihmeellisen paljon. Nanolift kasvohoito on myös tupakoitsijalle hyvä apu, koska se nimenomaan vaikuttaa aineenvaihduntaan ja verenkiertoon. Tupakan vaurioita ei voi estää, mutta hiukan niitä voi hidastaa. Iholla on myös ihan ihmeellinen uudistumiskyky, niin kuin ihmisen elimistöllä muutenkin. Olen useita kertoja nähnyt, kun kuusikymppinen nainen lopettaa tupakoinnin neljänkymmenen vuoden jälkeen. Kun ihoa hoitaa vuoden verran säännöllisesti kotona ja kerran kuukaudessa hoitolassa iho paranee todella huomattavasti. Verisuonivauriot vähenee, jopa puolella. Parantuminen todella vaatii sen, että tupakointi lopetetaan, mutta tulos on ihmeellisen hyvä.

Toivoisin todella ettei nuoret koskaan edes alkaisi polttamaan. Nykytilastojen mukaan tytöt taitaa polttaa enemmän, kuin pojat. Jo vuoden säännöllinen tupakointi jättää näkyvät jäljet ihoon. Se on kummallista, kun ulkonäkö on niin kovin korostunut nykyaikana ja siitä huolimatta ihoa tuhotaan sekä auringolla, että tupakalla. Amerikan kongressimatkalla kauhistelin miten moni nuori suomalaiskosmetologi tupakoi. Minun silmään näytti todella pahalta, kun tytöt kulkivat kadulla sätkä suupielessä roikkuen. Moni amerikkalainenkin katsoi heitä todella ihmeissään, koska eihän ole korrektia polttaa kadulla kävellessään. Oman ikäisistäni kollegoista en tunne ketään, joka tupakoisi. Ilmeisesti näiden pari-kolmekymppisten keskuudessa se on niin yleistä, että kosmetologitkin polttaa. Voin vain kuvitella miten epämiellyttävää se on asiakkaalle, koska hajuhan pinttyy koko ihmiseen.

3 kommenttia:

 1. Olen niin samaa mieltä tuosta tupakoinnista! Oma isäni poltti aina sisällä ja autossa ja kärsimme siitä kovasti lapsena. Opin vihaamaan tupakointia ja päätin, että kun kotoa muutin, niin siitä en enää kärsisi. Onneksi mieheni ei polta ja tyttäreni 13- ja 16- vuotiaat eivät myöskään polta ja ovat oppineet karsastamaan sitä. Toivon ja uskon, etteivät he myöskään tulevaisuudessa moiseen sortuisi.

  VastaaPoista
 2. Ai niin! Piti vielä kehua, että kiva uusi tausta sinun blogissasi! Tulee pirteä ja raikas vaikutelma.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi13:17

  Olen itse ollut koukussa tupakkaan parikymmnetävuotta, mutta pääsin siitä eroon jo 90-luvulla. Olen siitä asti ollut Inkerin hoidossa ja nyt käytän Dermalogicaa. Omasta mielestäni ihossani ei enää näy nuo tupakan vaurioit, kun säännöllinen hoito on ollut tehokasta. Silloin, kun tupakoin häpesin harmaata, hilseilevää ihoani ja verisuonet pullotti ihan, kuin ryyppäisin kaikki vapaa hetket. Nuo verisuonetkin ovat häipyneet näkymättömiin, mutta hoidinkin niitä pitkään Gentle Soothing Boosterilla.
  Itse en enää menisi kampaajan, tai kosmetologin hoidettavaksi jos huomaisin hiukankin tupakan hajua. Inhoan sitä todella syvästi ja vaikka ymmärränkin sen koukuttavan vaikutuksen en siedä hajua lähelläni.

  VastaaPoista