tiistai 4. helmikuuta 2014

Aurinkokeratoosi

Näin alkuvuodesta meillä käy useampia uusia asiakkaita, kuin tavallisesti koska lahjakorttiasiakkaat hoidetaan tässä joulun jälkeen. Olen taas törmännyt niin moneen kertaan aurinkokeratoosiin eli basalioomaan, että on pakka kirjoittaa siitä. Itsestäni tuntuu, että kirjoitan siitä yhtenään, mutta toisaalta hämmästelen miten vähän tietoa asiakkailla on. Asia on niin vakava, että haluan ainakin tehdä oman osuuteni kunnolla ja tiedottaa tarpeeksi UV-säteilyn haitoista.

Lähes puolelle näistä uusista asiakkaista jouduin sanomaan, että kannattaisi näyttää ihoaan ihotautilääkärille. Oikeastaan ihomuutoksia oli kaikilla yli 65-vuotiailla asiakkailla. Harvoin vakavat ihomuutokset näkyykään nuorempana. Turun yliopiston ennusteen mukaan 2020 puolet yli 70-vuotiaista kärsii aurinkokeratoosista ja se on aina lääkärin hoidettava. Asiakkaita voi hiukan sekoittaa se, että nimityksiä asialle on niin monta. Nyt näyttää siltä, että sairaalassa käytettään tätä virallista diagnoosia eli aurinkokeratoosia, koska asiakkaat joita on hoidettu käyttävät itse sitä nimitystä. Olen itsekin päättänyt siirtyä käyttämään sitä, koska aikaisemmin puhuin basalioomasta eli tyvisolusyövästä eikä sekään sana ollut asiakkaille kovin tuttu. Joka tapauksessa kyse on UV-säteilyn aiheuttamasta ihomuutoksesta eli ihosyövästä, joka on yleensä hyvälaatuista eikä kuolemaan johtavaa.

Katson kaikilta asiakkailta joka kasvohoidon yhteydessä onko mitään merkkejä aurinkokeratoosista. Kerron aina asiakkaalle, jos sellaista näen ja neuvon menemään lääkärille, jos tilanne on paha. Ellen ole teille puhunut asiasta teillä ei ole mitään siihen viittaavaa, mutta aivan varmasti olen sen kaikkien kohdalla katsonut. Usein saatan sanoa, että kyseessä on vähäinen muutos mikä ei vielä tarvitse lääkärin hoitoa, mutta viiden vuoden kuluttua tilanne on toinen. Jos kyseessä todella on aurinkokeratoosi se ei itsestään parane, vaan se on todella lääkärin hoidettava jäädyttämällä.

Asiakkaan on itse aika mahdotonta huomata ihostaan näitä muutoksia. Pitkä kokemus ja ammattiosaaminen on koulinut minut ja Marin havainnoimaan nämä pienetkin muutokset. Tämä on sellainen osa työtäni missä ehdottomasti työkokemus auttaa. Mitä enemmän on aurinkokeratoosia nähnyt sitä helpompi se on huomata. En usko, että kukaan juuri koulusta valmistunut kosmetologi havaitsisi, kuin todella suuren ja pahan aurinkokeratoosin.

Itselleni on suuri huolenaihe miten saisin asiakkaat uskomaan kuinka vakavasta asiasta on kysymys. Monelle on ihan käsittämätöntä, että iho voisi sairastua ja kun ihossa ei tunnu mitään, ja ei oikein näykään miksi pitäisi mennä lääkäriin. Tiedän, että muutama asiakas on loukkaantunutkin minuun, kun väitän heidän ihossaan olevan jonkun sairauden. Läpi sormieni en voi kuitenkaan niin vakavaa juttua katsoa. Toivottavasti lisätieto alkaa ajanmyötä helpottamaan tehtävääni.

7 kommenttia:

  1. Anonyymi22:37

    Ihan vain sellainen kysymys, että verkkokaupassanne sanotaan olevan ilmaiset toimituskulut. Kuitenkin klikatessa kohtaa toimitusehdot, saa toisen kuvan:

    HINNAT JA TOIMITUSAJAT

    Tuotteen hinta on palvelussa tilaushetkellä oleva hinta. Tuotteen hintaan lisätään postituskulut riippuen toimitettavasta tavarasta. (Paketti 8,50 tai kirje 2,-.)

    Jos siis toimituskulut ovat ilmaiset, kannattaa se tieto korjata tuonne toimitusehtoihin :)

    -Maaret-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos taas kovasti. Olen itse huono tekemään näitä muutoksia verkkokauppaan ja en ehdikkään niitä tekemään. Ostan ne palvelut muualta ja jos en itse osaa, tai muista kaikkea sanoa, niin mitään ei tapahdu. Uusi verkkokauppa on edelleen kokeilu vaiheessa, mutta toivon että se toimii ja saadaan käyttöön kevään aikana.
      Kertokaa kaikki epäkohdat mitä huomaatte.

      Inkeri

      Poista
  2. Anonyymi05:53

    Tuttavani hakeutui ihotautilääkärille, koska hänen toisessa poskessaan oli näkyvissä pieni kuiva kohta. Se oli keratoosi, hänelle sen kerrottiin olevan okasolusyövän esiaste. Sitten koko kasvot kuvattiin hyperspektrisellä kameralla, joka kuvaa ihon alaisetkin mahdolliset muutokset. Hän sai katsoa kuvia itsekin ja ne selitettiin. Keratoosin ympärillä ihon alla olikin useita pieniä alkuja, samoin toisessakin poskessa ja otsassa. Ihomuutokset hoidetaan fotodynaamisella päivänvalohoidolla. Se tarkoittaa poikkeavien solujen herkistämistä päivänvalolle aktivoivalla voiteella ja niiden tuhoamista kahden tunnin ulkona oleskelun avulla. Ulos pitää jäädä heti suoraan sairaalasta, tunnin automatka kotiin aiheuttaisi jo hoidon mitätöitymisen. Oli varoittettu, että hoito voi aiheuttaa kipua ja kipulääkkeitä saa käyttää. Hoitoalueille muodostuu rupia, jotka irtoavat 1 - 2 viikon kuluessa ja iho on sen jälkeen ohut, punoittava ja herkkä palamaan. Koko loppuelämän suojakerroin on 50+ ja muukin iho pitää vaatteilla suojata. ms

    VastaaPoista
  3. Ihan mielenkiitoista, että kerroit. Olen kuullut tuosta fotodynaamisestavalohoidosta, mutta ilmeisesti se ei ole kovin yleistä vielä. Olen kuitenkin muutamia nähnyt jotka on hoidettu sillä menetelmällä ja siitä ei jää niin selvää arpeutumaa, kuin jäädytyshoidoista.
    Ongelma on niin yleinen ja työllistää niin paljon sairaaloita, että varmaan koko ajan kehitetään helpoimpia ja nopeampia konsteja.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi17:43

      Joo, oikein korjattu. Kyse on okasolusyövän esiasteesta. Hoidoista Jäädyttäminen tuhoaa myös pigmentin, mutta muitakin hoitomuotoja on, joista lääkäri tekee päätöksen. Nim. Merkillä kokemusta on..

      Poista
  4. Anonyymi05:42

    "mutta ilmeisesti se ei ole kovin yleista viela' ... "ongelma on niin yleinen ja tyollistaa niin paljon sairaaloita" oikeaa asiantuntemustako ? huuhaata koko sivu

    VastaaPoista
  5. Anonyymi04:25

    Voi apua mitä virheitä. Basaliooma on ihan eri tauti kuin aurinkokeratoosi. Aurinkokeratoosista ei voi edes koskaan tulla basalioomaa!

    VastaaPoista