sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Auringon aiheuttamat ihomuutokset ovat vakavia asioita

Kohta kevät on niin pitkällä, että aurinko alkaa paistamaan ja voi liikkua ulkona auringosta ja valosta nauttien. Pimeän ja sateisen talven jälkeen on suuri ilo, kun päivät pitenee ja aurinkokin näyttäytyy. Auringosta voi huoletta nauttia kunhan suojaa ihonsa UV-säteilyltä kunnolla.

Edelleenkin on paljon ihmisiä, jotka eivät tiedosta UV-säteilyn vaaroja eivätkä välitä ihomuutoksista. Puhun vähintäin viikoittain asiakkaiden kanssa aurinkokeratoosista eli ihosyövän esiasteesta, koska monelta asiakkaaltani on jo hoidettu näitä läiskiä. Suurin osa asiakkaistani on käynyt hoidossani vuosikausia ja yhdessä seuraamme muutoksia, jos ihossa on ollut aurinkokeratoosia. Uusien asiakkaiden kohdalla on aina hiukan arvoitus miten hän suhtautuu, kun kerron epäileväni aurinkokeratoosia. Jostain syystä pienelle ryhmälle asiakkaita se aiheuttaa suuttumusta. He loukkaantuvat, vaikka yritän kuinka hienovaraisesti ja asia perustellen kertoa, että joku ihon läiskä onkin ehkä pahanlaatuinen. Vuosien varrella muutama asiakas on suuttunut pysyvästi eivätkä enää tule hoitooni. Olen usein pohtinut mistä tämä voi johtua ja selitystä on vaikea löytää.

Suurin osa loukkaantuu siitä, että he kokevat minun syyttävän heitä auringossa makaamisesta. Tähän aiheeseen pääsen jokaisessa keskustelussa mitä aurinkokeratoosista käyn. Aina asiakas vannoo ja vakuuttaa ettei hänellä voi olla ihomuutoksia, kun hän ei ole maannut auringossa. Olen jo asennoitunut niin, että tämä keskustelu on pakko käydä läpi, jos otan puheeksi säteilyvauriot. Sitten, kun saan asiakkaan uskomaan, että yhtä hyvin pihatöissä, lenkkeillessä, tai lasketellessa aurinko voi vaurioittaa ihoa pääsemme keskustelussa eteenpäin. Pidän velvollisuutenani kertoa asiakkaalle aina, jos näen iholla epäilyttäviä solumuutoksia. Otan sen riskin, että asiakas suuttuu. En kuitenkaan voisi olla hyvällä omallatunnolla, jos antaisin niin vakavan asian mennä läpi käsien.

Aurinko on ihana asia ja se on todella tervetullut pitkän pimeyden jälkeen. Ei ole mitenkään monimutkaista suojata ihoa jo aamulla tehokkaalla suojavoiteella. Hiihtoretkille ja laskettelurinteeseen suosittelen yli kolmekymppisille Dynamic Skin Recovery sk 50 (109€), joka on samalla elvyttävä päivävoide. Koko perheen kasvoille sopii Defence Solar Booster sk 50 (85€) ja ellei tee pitkää hiihtolenkkiä ja iho ei ole arka riittää jo SkinPerfect Primerin sk 30 (77€) suojaavuus. Kovalla pakkasella on hyvä laittaa iholle Barrier Repair (62€) ja vielä meikkivoidettakin, koska ne suojaavat parhaiten viimalta ja pakkaselta. Tarkistakaa siis aurinkosuojavoide varastonne ennen hiihtolomille lähtöä.

3 kommenttia:

 1. Onko ns. yhteenasvaneet pisamat näitä vaurioita?

  Ihoni on perushyvä ja kun yli 35v:nä vihdoin olen saanut näyttää finneille (satunnaisia leukaperän näppyjä lukuunottamatta) pitkää nenää ja ihoni on perusrypytönkin ilmeinen kiitos nuoruuden rasvaiselle ihonlaadulle.

  Mutta poskipäille leviää pisamat, kun vaan ajattelen kevättä. Vanhemmiten pisamat helposti kasvavat yhteen ja poskipääni ovat yhtä isoa pisamaa.
  En ole auringonpalvoja (mutta puutarhahommat, tunturissa vaeltelu ja kalastus ovat poskienpisamien herättäjä, jollen pukeudu kommandopipoon...), nuorempana sain liian helposti finnejä aurinkovoiteista, nyt olen löytänyt ns. puuterimaisen aurinkosuoja (bare minerals), joka samalla peittää kiillon. Olisikohan sinulla myynnissä vastaavaa, puuterimaista aurinkovoidetta (kun tuota on niin hankala hankkia jenkeistä tilaamalla ja paketin joudun aina hakemaan tullista)?

  Mutta nuo pisamani, jotka poskipäissä näyttävät isoilta läikiltä ja vastaavat ainakin äidillä näyttävät viiksiltä huulenpäällä (äiti kävi niistä lääkärilläkin, mutta kuuluvat tuollaiset pigmentaatiot kuulemma vanhenemiseen). Voiko niille tehdä mitään?
  Äitini 87v ei juuri suostu ihomaaleja käyttämään, mutta puuteriaurinkosuoja on hänelläkin ympärivuotisessa käytössä....

  ps: ostin eilen Kattilan arpoja (ostan niitä aina) ja voitin kaikilla kolmella arvalla. Yksi voitoista oli Inkerin pussukka. Stressivartaöljy ja finnivoide tulivat tosi tarpeeseen :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Täytyykin kirjoittaa tästä pisama aiheesta juttu. Tosi kiva, että voitit Kattilan arpajaisissa, yritän omalta osaltani avittaa hylättyjä kissoja antamalla näitä arpavoittoja. Juuri viime viikolla tyhjennettiin hoitolan keräyslipas ja sielläkin oli yli 200€, josta kiitos asiakkaille!

  Sitten tähän varsinaiseen aiheeseen: pisamat ovat ihan oma jutunsa näistä pigmenttimuodostumista. Ne ovat yleisiä meillä vaaleilla suomalaisilla, joilla on geeneissä punatukkaisen perimää. Ne eivät ole pigmenttiläiskiä, eikä ihomuutoksia, mutta ne kertovat ihon olevan ohut ja herkkä auringolle. Pisamaiselle tulee yleensä herkemmin tätä aurinkokeratoosia.
  Itse pidän pisamia kauniina ja tyttömäisinä enkä niiden takia varoisi aurinkoa. Nehän tulee selvemmin esiin keväisin, kun UV-säteily lisääntyy. Nyt en oikein tiedä mitä tarkoitat pisamien yhteenkasvamisella, mutta ymmärrän niitä olevan paljon. En usko niiden olevan ihomuutoksia. Jos ne häiritsevät, niin sitten pitäisi estää UV-säteilyn saaminen kokonaan suojakertoimella 50.
  Tuo äitisi ylähuulessa oleva tummuus taas kuulostaa tavalliselta pigmenttiläiskältä ja myös se alue pitäisi täysin suojata auringolta.

  Ymmärrän hyvin, että olet tympääntynyt paksuihin aurinkovoiteisiin. Vielä kymmenenkin vuotta sitten ei rasvoittuvalle iholle ollut kunnon aurinkosuojaa, vaan ne kaikki oli liian paksuja kiiltäviä kelmuja. Nykyisin tilanne on aivan toinen. En ole varma mitä tarkoitat puuterimaisella aurinkosuojalla. Olisikohan kyse puuterista, tai jauhemaisesta mineraalimeikistä jossa on aurinkosuoja? Tästä pelkästään aurinkosuojaksi tarkoitetusta puuterimaisesta tuotteesta minulla ei ole tietoa. Youngbloodilla on puuterimainen mineraalimeikki suojakertoimella 20 eli se voisi olla kaipaamasi tuote. Myös moni muu Dermalogican aurinkotuote on tarkoitettu rasvaiselle iholle eikä kiillä, tai aiheuta näppyjä. Olen varma, että meiltä löytyy sinulle sopiva tuote.

  Inkeri

  VastaaPoista
 3. Pisamista vielä.
  Varsinainen meikki ei ole niille hyvä. Jauhemainen väritön puuteriaurinkosuoja on paras. Tässä yhden meikkiblogin esittely siitä: http://www.ostolakossa.com/2010/06/bareminerals-spf-30-natural-sunscreen.html

  Moni väri (meikki) vain samentaa ihon harmaaksi, kun ne pisamat ei peity ja se ei kai ole järkevääkään? Koen pisamat meikkaamista vaikeuttavana. Jos kirjoitat pisamista, kerro miten pisamat meikataan...

  VastaaPoista