tiistai 3. helmikuuta 2015

Peräpukamavoide ei ole ihonhoituote!

Taas tämä peräpukamavoidejuttu nousi esiin, kun näin kysymyksen auttaako se poskien couperosaan. Voi hyvä hyssykät kaikkea ihmisten mieleen tuleekin. Pohdin pitkään mikä olisi se logiikka miten peräpukamavoide voisi couperosaan vaikuttaa. Tähän asti sitä on käytetty poistamaan silmänympärysturvotusta ja saatu aikaan ties mitä ongelmia.

Voisihan teoriassa ajatella, että peräpukamavoide supistaisi myös poskipäiden verisuonia niin, kuin sen tarkoitus limakalvoilla on. En viitsinyt edes kaivaa esiin peräpukamavoiteen sisällysluetteloa, tai vaikutusmeganismeja, koska minulle on täysin selvää ettei sitä voi ilman vakavaa haittaa käyttää kasvojen iholle. Ensinnäkin sen on tarkoitus imeytyä limakalvon läpi eikä ihon läpi. Ihosolukon ja limakalvon ero on hyvin suuri eikä samat aineet imeydy kumpaankin. Muutenhan esimerkiksi lastennkuumesuppoja ei käytettäisi peppuun, vaan laitettaisiin vaikka kainaloon sulamaan, jos imeytyvyys limakalvon ja tavallisen ihon välillä olisi sama. Peräpukamavoide sisältää yleensä puuduttavia aineita ja desinfioivaa alkoholia, tai etanolia on todella runsaasti. Turvotusta poistavia aineita siinä myös on, mutta ei se silmänympäryksiin ole tarkoitettu.

Voin vain kuvitella miten couperoottiset, herkät ja punoittavat posket reagoi, kun niihin muutaman kerran vedetään peräpukamavoide. Ellei kirvelyä, ja kuumotusta ole aikaisemmin ollut, niin sitten takuulla on. Ja ellei posket ole siihen mennessä tarpeeksi punoittaneet, niin sitten punoittaa. Luultavasti menee vähintään kuukausi ennen, kuin poskien iho jotenkin toipuu moisesta myrkystä. En voi ymmärtää miksi ihmisillä on niin suuri halu käyttää kasvoilleen aineita jotka ovat tarkoitettu muualle. Syksyllä kuulin asiakkaalta, että hänen sisarensa käytti hevoslinimenttiä kaksoisleukaansa  ja sai sellaisen ihottuman, että iho oli kirjava monta kuukautta. Ainoastaan mielikuvitus on rajana näissä omahoitokonsteissa.

Olen sitä mieltä, että ihmisen omankin järjen pitäisi jotain sanoa ettei kaikkea pidä erikseen kieltää. Toisaalta voin ihan suoraan sanoa, että peräpukamavoiteen ja hevoslinimentinkäyttö on kiellettyä kasvojen alueelle. Eikö ihmisen itsesuojeluvaisto sano enää mitään? 

1 kommentti:

  1. Erittäin hyvä kirjoitus. Olen täysin samaa mieltä kanssasi. :)

    VastaaPoista