torstai 28. tammikuuta 2016

Kokemuksia e-kirjoista

Kirjojen suurkuluttajana päätin siirtyä nykypäivään ja kokeilin lukea e-kirjaa. Kokeilu oli kyllä ihan käytännön sanelema. Kahden viikon lomamatka vaatii niin monta kirjaa kannettavaksi, että olisi paljon kätevämpää lukea ne iPadilta. Ainoa kokemus e-kirjoista tätä ennen oli eräs Katleena Kortesuon tietokirja, jonka luin ennen kuin se meni painoon. Olen asiakkaiden kanssa keskustellut usein näistä e-kirjoista ja lähes kaikki sanovat ettei osaisi pitää kirjana tietokoneelta luettua tekstiä. Itse olen ollut samaa mieltä ja ajattelin, että tarvitsen jotenkin kosketuksen siihen kirjaan ja paperiin.

Tämän matkan takia ajattelin kokeilla e-kirjan lukemista, koska kahden viikon loma vaatiin kymmenkunta kirjaa ja se määrä painaa jo useamman kilon. Kävin kirjaston sivuilla katsomassa heidän tarjontaansa, koska en heti viitsinyt ostaa kirjaa, kun en tiennyt viitsinkö sen edes lukea. Lainasin kirjastosta Anna Lihammerin dekkarin Kun pimeys peittää maa. Valinta osui kohdalleen, koska kirja vei niin mennessään etten edes huomannut lukevani sitä tabletilta. Uppouduin kirjaan ihan samalla tavalla, kuin paperiseenkin kirjaan. Kirja oli ruotsalaisen Anna Lihammerin esikoisteos ja se oli voittanut viime vuonna vuoden parhaan esikoisteoksen palkinnon. Ihmettelen miten ruotsalaisissa onkin niin paljon aivan loistavia dekkarikirjailijoita.

Harmittavaa on, että kirjaston e-kirjavalikoima on hyvin pieni ja vähintään puolet niistä on lastenkirjoja. Valikoimasta löytyy ehkä juuri se määrä luettavaa mitä kahdessa viikossa tarvitsen, mutta ei yhtään enempää. Luulin myös, että yhtä kirjaa voi ladata koneelleen, vaikka kuinka moni lukija yhtä aikaa. Näin se ei kuitenkaan ole, vaan kirjaa lainataan yhdelle ihmiselle joko seitsemän, tai neljätoistapäivää. Osa kirjoista on lainattuna ja muutenkin niitä on vähän, niin se kyllä rajoittaa e-kirjojen käyttöä. Verkkokirjakaupoista ostettuna e-kirjat on aika kalliita. Yleensä uutuuskirja on e-kirjana kalliimpi, kuin paperisena. Ellei tilanne muutu, niin e-kirjojen suosio jää aika pieneksi.


1 kommentti:

  1. Minusta ekirja on mahtava juttu. Ei pölyttyviä ja tilaa vieviä kirjoja hyllyssä, ihanaa. Hävitin melkein kaikki kirjani ja olohuone näyttää mukavan tilavalta. Ja illalla/yöllä sängyssä lukeminen on niin kätevää, kun ei tarvitse valoa. Vieressä nukkujakaan ei häiriinny. Mutta se on tosiaan harmillista, että kirjaston valikoima on niin suppea. Itse olen ostellut tarjouksessa olevia ekirjoja hintaan 3,90 - 6,90 e. Himolukija ei varmaan löydä tarjouksista välttämättä juuri mitään, kun uutuuskirjat eivät ole yleensä alennuksessa. Ekirjojen alv on 24 %, kun painetut on 10 %:n alv:lla. Aika älytöntä.

    VastaaPoista