keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Tasa-arvo kauneushoitolassa

Kiinnitän varmaankin tavallista enemmän huomiota näihin mies-ja naiskysymyksiin, koska olen ollut Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksessa. Olin jotenkin luullut jo 90-luvulla, että Suomessa on täystasa-arvo, mutta 2000-luvulla Naisjärjestöjen Keskusliitossa näin asioiden toisenkin puolen. Lainsäädäntö ja virallinen elämä on hyvinkin tasa-arvoinen, mutta on ihan eri asia miten ihmiset käyttäytyy. En pidä itseäni feministinä, mutta haaveenani on tasa-arvoinen yhteiskunta jossa ei sorreta kumpaakaan sukupuolta.

Omassa työssäni valitettavasti huomaan miten asenteellisia ikäiseni naiset ovat ja se ei ole juurikaan muuttunut kolmessakymmenessävuodessa. Näin joulun tienoilla hoitolassamme käy tavallista enemmän miehiä lahjakorttiostoksilla. Jotkut naiset ovat ihan pöyristyneitä, kun ovestamme tulee mies sisään, vaikka vaan ostoksille. Minusta tuntuu, että olen tuhansia kertoja selittänyt olevan täysin arkipäivää, että myös miehet käy kasvohoidoissa. Miesten osuus asiakkaistamme on noin kymmenenprosenttia, mutta monissa muissa kauneushoitoloissa se on paljon enemmän. Meidän asiakasmäärämme on sen verran täynnä ettemme erityisesti suuntaa markkinointia miehille. Jos laittaisin muutaman lehtimainoksen miesasiakkaiden määrä voisi jopa kolminkertaistua.

Olen huolestunut siitä minkälaista mieskuvaa me keski-ikäiset naiset annamme nuorille ja teini-ikäisille pojille. Jos äiti viestii, että on jotain homoilua huolehtia ihostaan ja käydä kosmetologilla, niin minusta se ei johda mihinkään hyvään. En muista, että minulta olisi kysynyt kukaan kasvohoidossa oleva aikuinen mies, että onko meillä käynyt koskaan miehiä asiakkaana. Naisilta olen kuullut tämän kysymyksen satoja kertoja ja joskus koen vääntäväni rautalangasta, että mikä ero olisi naisen, tai miehen iho-ongelmilla. Nainenko ja tytöt saa hoitaa finni-ihoaan, mutta ei miehet ja pojat? Miehet ja pojat ovat siinäkin huonommassa asemassa, että he eivät voi peittää ihoaan meikillä, niin kuin tytöt tekee. Ellei teinipoikaa ohjata ihonpuhdistukseen, niin hän voi kärsiä arvista koko ikänsä. Me kyllä ohjaamme ihotautilääkärille, jos emme pysty itse tilannetta hoitamaan. Nuoren kohdalla pitäisi vanhempien miettiä terveyden, eikä asenteiden kannalta kumpi on parempi syödä puolivuotta antibiootteja saamatta apua, tai Roaccuttanea joka auttaa, mutta aiheuttaa rankkoja sivuvaikutuksia, tai sitten hankkia apua kosmetologilta.

Olen vuosikymmenet hoitanut poikia ja nuoria miehiä, jotka pelaavat HPK:ssa, tai muissa jääkiekkojoukkueissa ja jos pitää jaotella miehisiä, tai naisellisia harrastuksia, niin he kuuluvat siihen miehiseen porukkaan. Näille pojille ja tietysti jääkiekkotytöille on iho-ongelmat hiukan yleisempiä, kun kypärä ja suojukset hautoo leukaa ja kasvoja. Moneen kertaan hionnut leukasuojus on aikamoinen bakteeripesä ja siihen, kun lisätään suihkussa käyminen kerran pari päivässä, niin ei nuoren iho enää suuremmalle rasitukselle voi joutua. Kaikkien iho on kuitenkin kuntoon saatu ja heistä on kasvanut fiksuja kunnon miehiä kosmetologilla käynnistä huolimatta. 

5 kommenttia:

 1. Toivon todellakin, että pojat ja miehet saavat apua esimerkiksi akneensa. Itse aknen ikävuosina noin 10-14 kokeneena tiedän, että oman finninaamansa katseleminen ei ole kivaa. Parempi tehdä kaikkensa, jotta arpia ei tulisi.

  Äitinihän oli 70-luvun teinin äidiksi niin valistunut, että haimme apua kosmetologilta.

  Oma ihonhoitoharrastukseni varmaankin juontaa juurensa näistä nuoruuden kokemuksista. Luojan kiitos sentään, että mitään finnejä minulle ei ole tullut edes satunnaisesti aknesta parannuttuani.

  Mnusta on kiva puhua ihonhoidosta ja meikkaamisesta. Monet kavereistani eivät ole näistä asioista lainkaan kiinnostuneita. Nyt minulla on pienen kummipoikani 14-vuotias veli, jonka kanssa käymme monipolvisia keskusteluja aiheesta.

  Aivan, veli. Hän on sellaisia poikia, jotka osaavat meikata (naamioida) itsensä kenen tahansa julkkiksen näköiseksi. Paula Koivuniemi taitaa olla hyvin yleinen kopioinnin kohde.

  Leena

  VastaaPoista
 2. Nostat Inkeri tärkeän asian esille! Suurin osa kosmetiikasta on suunnattu naisille hajuja ja purkkeja myöden. Onneksi Dermalogica on alusta asti tehnyt pakkauksistaan tasa-arvoiset ja on mukava nähdä myös miehiä mainosjulisteissa naamiot kasvoilla... Muutenkin Dermalogican tuotteissa on tiede takana, joten luulisi sen miehiä innostavan

  VastaaPoista
 3. Olikin hauska yhteensattuma, että tänään oli Hämeen Sanomissa koko aukeaman juttu miesten kosmetiikasta. Siinä kerrottiin miehille ja naisille suunnattujen tuotteiden eroista. Nehän ei eroa muuten, kuin pakkauksiltaan ja tuoksultaan. Valitettavasti yleislinja on se, että miehille suunnatut tuotteet tuoksuvat todella voimallisesti. Nykyäänhän on miehille omat hammastahnat ja suuvedetkin. Oma mieheni sai käyttökiellon tähän hammastahnaan. Se oli niin mustan sinistä, että suunhuuhteluvedestäkin jäi lavuaariin jälkiä. Tietysti väriaine voi olla luonnostakin, koska esim.mustikka tuo voimakkaan värin. Epäilen kuitenkin kyseessä olevan synteettisen väriaineen.

  Dermalogicalla samat tuotteet käy miehille ja naisille. Shave hoitolinjan aineet liittyy parranajoon ja ihonhoitotuotteet valitaan samalla tapaa, kuin naisillekin.

  Inkeri

  VastaaPoista
 4. Oma mieheni pesee kasvonsa Special Cleansing putsarilla ja kosteuttaa ihonsa Intensive Moisture Balancilla. Hänen työkaveritkin ovat kyselleet miten hänen ihonsa näyttää niin kuulaalta. Huomasin että Inkerin Verkkokaupassa on juuri nämä tuotteet tarjouksessa, joten kaikki joukolla tilaamaan varastot tyhjiksi:)

  VastaaPoista
 5. Sen verran takerrun tekstiisi, että mies voi kyllä meikillä peittää ihon virheitä ihan samassa kun naiset. Tietysti on selvä että meikkiä käyttävien osuus on vielä pienempi kun ihonhoitotuoteita säännöllisesti käyttävien. Mutta asianmukaisesti ja taidolla tehty kevyt ehostus (meikkivoide kevyt puuterointi peiteväri) ei tee feminiiniseksi laisinkaan. Tästäkin tabusta pitäisi päästä eroon :) t.Timo

  VastaaPoista