maanantai 11. tammikuuta 2016

Sotiminen lisää aina huumeiden käyttöä

Kirjoitin äskettäin Isisksestä ja heidän käyttämästään Captagon nimisestä metamfetamiinihuumeesta. Nyt moni asiakkaani on kysellyt asiasta ja he ovat järkyttyneet, että sodassa on huumeet mukana. Moni ei ollut tullut edes ajatelleeksi, että sodassa käytetään huumeita. Minulle se on niin itsestään selvyys etten huomannut aikaisemmassa jutussani sitä mitenkään selventää. Nyt en tarkoita, että huumeita olisi sodissa käytetty salaa ja viihteen vuoksi ja ihan ylempien käskystä lisäämään ihmisen kestokykyä.

Kautta aikojen sotilaat ovat sotatilanteessa tarvinneet jotain huumetta sietääkseen järkyttävät olosuhteet. Aikaisemmin se on ollut alkoholia ja huumeet ovat tulleet käyttöön lähinnä 1900-luvulla. Tosin Kiinassa, Japanissa ja muissa Aasian maissa oopiumia on käytetty jo satoja vuosia sotatilanteissakin. Ensimmäinen sota, jossa huumeiden käyttö oli mittavaa on toinen maailmansota. Silloin ei vielä edes kunnolla tiedetty mitä huumeet on, vaan kyseessä oli lääkeaineet, jotka poistivat kipua ja estivät väsymystä. Yleensä kyseessä oli morfiini, heroiini ja amfetamiini. Saksa oli suurin edelläkävijä tässäkin osaamisen alueessa. Heidän sotilaillaan oli saatavissa Pervitin nimistä amfetamiinijohdannaista, joka virkisti ja paransi kivun sietokykyä. Eräässä tilastotiedossa kerrottiin, että Saksan Wehrmacht ja Luftwaffe eli maavoimat ja ilmavoimat tilasivat 1940 neljän kuukauden jaksoille 35 milj. Pervitin kapselia. Väitetään, että Hitler oli vuodesta -42 koukussa juuri tähän Pervitiiniin.

Suomi on ollut heroiinin lääkekäytössä ykkössijalla  1930-luvulla. Suomalaiset saivat useita huomautuksia kansainväliseltä järjestöltä, joka valvoi lääkkeiden käyttöä. Heroiinin käyttö oli ihan poikkeuksellisen suurta Suomen pieneen asukaslukuun nähden. Mitään selitystä en tälle asialle löytänyt, mutta se pitää muistaa ettei heroiini ollut silloin laitonta eikä sen huumavista vaikutuksista tavallinen kansa tiennyt. Heroiinia ja amfetamiinia sai apteekista ilman reseptiä. Sota-aikana Pervitin tuli suomalaisille Saksan armeijan mukana. Pervitin kuului kaukopartiomiesten varustukseen ja kesän 1944 suurhyökkäyksessä sitä jaettiin rivimiehillekin. Päällystö käytti Pervitiniä jaksaakseen valvoa vuorokausikaupalla. Vuonna 1941, kun jakosota alkoi Suomen armeijan varastossa oli 850,000 Pervitin pilleriä ja sen lempinimi oli höökipilleri. Huumeiden käyttäjäksi ei ilmeisesti kukaan jäänyt Pervitinin takia, vaan haavoittumisen tuomiin kipuihin käytetty morfiini aloitti huumeiden väärinkäytön. Myös lääkärit ja muu hoitohenkilökunta olivat ensimmäisiä morfiinin väärinkäyttäjiä. Sodan jälkeen Suomessa oli noin 200-500 huumeiden käyttäjää, jotka lähes kaikki oli rintamalla olleita.

Vietnamin sotaan liitetään voimakkaasti amerikkalaissotilaiden huumeiden käyttö. Siitä minun oli tosi vaikea löytää mitään varmaa virallista tietoa. Jossain väitetiin, että puolet jenkeistä kokeili huumeita Vietnamissa ja viidesosa kokeilijoista jäi niihin kiinni. Toisessa tietolähteessä väitettiin, että 10% jenkeistä kokeili huumeita ja pari prosenttia käytti niitä vielä sodan jälkeenkin. Tämä Isiksen käyttämä Captagon on fenetylliini ja se on nimenomaan kehitetty taistelukäyttöön. Sitä on vuoden 2014 jälkeen takavarikoitu todella suuria määriä Turkin ja Syyrian rajalla. Erään tietolähteen mukaan Pariisin terroriteossa 13.11 olisi ollut tekijöillä Captagon käytössä ja sitä olisi löytynyt itsemurhaiskujen tekijöiden verestä. Väitetään myös, että Ranskan poliisin tekemässä iskussa terroristien kerrostaloasuntoon terroristit pystyivät taistelemaan vastaan niin monta tuntia Captagonin avulla. Tämä ei kuitenkaan ole vahvistettua tietoa, mutta ei se nyt ollenkaan mahdottomalta kuulosta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti