sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Liiallinen ihon tarkkailu ja hoitaminen ei ole järkevää

Luin eräästä lehdestä pitkän jutun ortoreksiasta joka on liiallista ruokavalion ja terveyden tilan tarkkailua. Ortoreksia on tavallaan anoreksian esiaste, mutta kaikki ortorektikot eivät päädy anorektikoiksi. Sanana tuo on minulle uusi, mutta työssäni tätä ilmiötä kyllä kohtaan. Omissa kollegoissani on monta hyvää esimerkkiä tästä ja se on huono malli asiakkaille ainakin nuorille, jotka ottavat helposti oppia.

Asiakkaissani näen niitä joille ihonhoidosta on tullut lähes pakkomielle ja ihoa tarkkaillaan jatkuvasti. Koskaan se ei ihoa paranna, vaan yleensä iho vaan pahenee. Yleensä nämä asiakkaat ovat 30-45-vuotiaita ja ihon tarkkailuun liittyy myös rajoittavan terveet elämän tavat. Harvoin nämä ihmiset jäävät meille pitkäaikaisiksi asiakkaiksi, koska me emme varmaankaan vastaa Marin kanssa heidän tarpeeseensa. Meistä ihonhoidon pitää olla helppo, nopea ja mukava perusjuttu, niin kuin hampaidenpesu. En pidä ollenkaan järkevänä, että ihonhoitoon käytetään runsaasti aikaa aamulla ja illalla ja käytetään joka ihon kohtaan eri ainetta. Meidän neuvot eivät ilmeisesti tavoita tätä asiakasta, koska kyse on ihan muusta, kun siitä ihosta. Mielestäni nykymedia ruokkii tällaista itsensä ympärillä pyörimistä. En muista kohdanneeni tällaisia asiakkaita vielä parikymmentävuotta sitten.

Tietysti teini-ikään ja nuoruuteen liittyy tämä itseensä ja ulkonäköön keskittyminen. Kuulen monelta teinitytön äidiltä kuinka tytär jaksaa herätä tuntia aikaisemmin, kun ennen ehtiäkseen laittamaan meikin ja hiukset ennen kouluun lähtöä. Pidän sitä ihan normaalina vaiheena ja yleensä se karisee elämän myötä. Silloin, kun mukaan tulee painon tarkkailu ja laihduttaminen niin sitä on syytä seurata tarkasti, koska lieväkin anorexia aiheuttaa pysyviäkin terveysongelmia. Itselläni alkaa hälytyskellot soimaan, kun asiakas kertoo hoitavansa jokaista ihon aluetta erikseen. Otsa, posket, nenä,leuka ja ties mikä muu saa omat hoitotuotteet. Yleensä asiakas myös kertoo nähneensä suurentavalla peilillä monia ongelmia ja hoitaa jotain yksittäistä hiusverisuonta couperosana. Mielestäni ei ole mitään järkeä käyttää joka ihon kohtaan omaa tuotetta, koska aineenvaihdunnan ja verenkierron mukana ne kuitenkin sekaantuu. Aikaisemmin suositeltiin sekaihoisille, että kasvojen keskiosan rasvaiselle alueelle laitetaan eri aineita, kuin muualle kuivemmalle alueelle. En pidä tätäkään jatkuvasti tarpeellisena. Ainakin Dermalogican tuotteiden tasapainottava vaikutus toimii kaikilla ihoalueilla. Ainoastaan tulehduksellisten finnien kohdalle suosittelen paikallishoitoa esimerkiksi Medibac linjan Breakout Control (75€) tehoaineella.

Tuo lukemani juttu osoitti, että tämä ortorexia aiheuttaa paljon sosiaalisia ongelmia. Ihmiset eivät voi kyläillä, kun tarjolla on sellaisia ruokia mitä he eivät voi syödä. Toiset ihmiset myös alkaa vältellä heitä, kun jutut kulkee vaan ruokavaliossa ja terveydenhoidossa. Tämän olen itsessäni huomannut. Suorastaan kartan näitä kollegoita joiden tiedän kertovat jatkuvasti jostain uudesta ihmeaineesta, jota pitää kaikkien syödä, tai sitten on löytynyt joku uusi guru, jonka kirjat ja luennot ovat välttämättömiä. Nyt, kun luin tuon lehtijutun osaan ehkä suhtautua heihin toisin. Ei välttämättä olekaan kysymys siitä, että he ovat ärsyttävän rasittavia, vaan käytöksellä on syvemmät juuret ja heitä pitää ymmärtää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti