lauantai 14. tammikuuta 2017

Ihon lämpötila on lähes sama kuin ihmisen ruumiin lämpö

Joskus minulta kysytään asioita, jotka pistää miettimään onko ihmiset etääntyneet liian kauaksi talonpoikaisjärjestä. Netti on täynnä tietoa ja jotkut tietää sairauksista ja terveydestä, vaikka mitä. Sitten on ihmisiä jotka ovat täysin vieraantuneita omasta fysiikastaan ja ruumiin perustoiminnotkin aiheuttaa ongelmia. Liika tieto taas aiheuttaa turhia pelkoja, jos tietoa ei osata käyttää oikein.

Talven aikana minulta on pariin kertaan kysytty onko Body Hydrating Creamissa eli vartalovoiteessa viilentäviä aineita. Eräs asiakas sanoi suoraan ettei halua käyttää UltraRich Body Creamia, kun ei tykkään sen viilentävistä raaka-aineista. Minä olisin ollut taas kerran äimän käkenä ellen olisi jo työvuosieni aikana tähän törmännyt. Ensimmäisellä kertaa meni hiukan aikaa ennen, kuin ymmärsin mistä on kysymys. Kun ihminen tulee kuumasta saunasta ihon pintalämpötila on hiukan noussut normaalista ruumiin lämmöstä, joka on noin 37 astetta. Ihon pinta voi olla yli neljäkymmentäkin astetta hetken aikaa, kun pintaverisuonet toimii vauhdikkaasti. Vartalovoidetta säilytetään huoneen lämmössä joka on noin 18-22 astetta eli parikymmentä astetta vähemmän, kuin ihon lämpötila. Lämpimälle iholle, kun levitetään vartalovoidetta se tuntuu välillä todellapölkkklmnkylmältä. Kyse on kuitenkin ihan normaalista tuntoherkkyydestä eikä Dermalogican tuotteet sisällä viilentäviä aineita.

Joskus koen ettei asiakkaani usko minun selitystäni, koska he itse kokevat niin voimakkaasti esimerkiksi  voiteen olevan viilentävää. Ilmeisesti jossain teknillisessä työssä olevien ihmisten on todella vaikea ymmärtää ruumiin toimintoja. Heistä minun selitykseni kuulostavat oudoilta ja en varmaan osaa selittää asioita oikealla tapaa. En välttämättä edes huomaa mikä voi olla vaikeasti ymmärrettävää ellei sitä suoraan kysytä minulta.
Autrymh
Eräs mies soitti meille muutama vuosi sitten ja halusi tietää onko kyse sairaudesta, tai allergiasta, kun hänen jalkansa tulee aivan punaiseksi, jos ne ovat kuumassa vedessä. Hän kertoi yleensä saunassa laittavansa jalat lämpimään veteen, koska oli lukenut, että jalkakylvyt ovat hyväksi. Sitten, kun jalat nostaa kymmenen minuutin päästä pois vedestä ne ovat aivan punaiset ja nilkassa on selvä raja mihin asti vesi on ulottunut. Herra oli kokeillut eri kylpyaineita ja pelkkää vettä ja tulos oli aina sama. Kerroin hänelle kyseessä olevan normaalireaktio, joka tulee, kun pintaverisuonet laajenee lämpimässä vedessä juuri siinä kohtaa mihin lämpö osuu. Kävimme pitkän keskustelun ihmisen verenkierron ja eri aistien toiminnoista ja koin, että puhun hänelle täysin tuntemattomista asioista. Luulisin, että tällaiset ruumiin toimintojen perusasiat menee sukupolvelta toiselle, kun vanhemmat siirtävät kokemuksiaa lapsilleen. Olen usein keskustellut tästä myös lääkäriasiakkaiden kanssa ja he kertovat törmäävänsä tähän myös omassa työssään.mmmm

Kävin myös hiljattain aika hauskankin keskustelun, kun en osannut vakuuttaa asiakasta siitä, että tietämykseni on totta. Hän oli uusi asiakas ja heti kasvohoidon alussa syntyi epäily, että tiedänkö ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta niin paljon, kun väitän tietäväni. Keskustelu alkoi siitä, että kerroin hänellä olevan kuiva iho ja se oli kuivunut iän myötä edelleen, koska hän oli jo kuudenkymmenen. Kerroin, että ihotyyppi on periytyvä ja jo syntymästä saakka kuivaihoisella on yksi iho kerros vähemmän, kuin rasvaisella iholla. Hän ihmetteli tietämystäni kovasti, koska kukaan kosmetologi ei ollut aikaisemmin hänelle kertonut mitään sellaista. Asiakas tivasi mistä minä olen ne tiedot saanut ja onko netissä ollut joku juttu mistä olen sellaista lukenut. Perustelin hänelle ehkä aika ylimalkaisesti, että ne asiat kuuluu koulutukseeni. En osannut heti ollenkaan asennoitua siihen, että hän koki niin suurta epäluuloa ammattiani ja ihonhoitoa kohtaan ettei uskonut mitään ilman perusteellista vakuutuksesta miten asia on tietooni tullut. Viimeinen niitti mikä vei uskottavuuteni täysin oli kasvohoidon lopettava naamio. Ihon pinta on yli neljäkymmentäasteinen kuorinnan ja hierontojen jälkeen. Tähän, kun levitän noin kaksikymmentäasteisen huoneen lämpöisen naamion se tuntuu jäätävän kylmältä. Sanon siitä aina asiakkaalle ettei naamio ole sen kylmempää, vaan tuo suuri lämpötila ero naamion ja ihon välillä saa sen tuntumaan kylmemmältä. Tässä vaiheessa asiakas taisi olla jo ihan kyllästynyt tiedon jakamiseeni. Hän sanoi lähtiessään ettei ihmisiä kannata sillä huijata, että väittää jotain lämpimämmäksi, kuin se on. Kyllähän ihmisen oma tuntoaisti kertoo miten asiat oikein ovat, eikä aineita kannata pitää jääkaapissa, kun ne tuntuu niin kylmiltä.

Onneksi olen jo oppinut sen ettei kaikki asiakkaat voi pitää minusta ja työtavoistani. Minulle itselleni on tärkeä asia, että jaan asiakkaille kaiken mahdollisen tiedon heidän ihostaan. Mielestäni asiakas maksaa juuri siitä, että hän saa asiantuntijan neuvot oman ihonsa hoitoon. Yritän kertoa asioita mahdollisimman yksinkertaisesti, että ne olisi helpompi ymmärtää. Ellen jakaisi tietoa asiakkaalle kokisin tekeväni työni niin huonosti, että työssä olo olisi jo hankalaa eikä työ tuottaisi mitään tyydytystä. Ne asiakkaat jotka eivät pidä tällaisesta työtavasta valitsevat ihan ymmärrettävästi toisen kosmetologin. Onneksi näitä tapauksia on ollut äärimmäisen harvoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti