sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Mietteitä ja muistoja uutena vuotena 2017

Koko vuodenvaihteen pyhien ajan on terrorismipelko ollut pahimmillaan ja ei syyttä. Vuonna 2016 oli useita järkyttäviä iskuja ihmisjoukkoihin ja Euroopassa kuoli enemmän siiviileitä, kuin koskaan rauhanaikana. Monessa mediassa kysellään asiantuntijoilta miltä tulevaisuus vuonna 2017 näyttää.

Muistan erään uuden vuoden 80-luvun alussa, kun olin käymässä Betlehemissä ja Jeesuksen syntymäkirkossa. Olin tullut neljä tuntia bussissa Negevin autiomaan läpi eteläisestä Israelista Jerusalemiin ja sieltä Bethelemiin. Negevin autiomaassa oli ruostuneita tankkeja ja muuta sotakalustoa vähän väliä merkkinä monesta sodasta Israelin ja sen naapurimaiden välillä. Jerusalemissa oli sotilaita ja poliiseja joka paikassa ja turvatoimenpiteet Itkumuurille oli tiukimmat mitä tähän päivään mennessä olen kokenut. Bethelemissä turistibussiamme kivitettiin, koska palestiinalaiset vihasivat länsimaalaisia. Tilanne Israelissa eli ole yli kolmessakymmenessävuodessa muuttunut miksikään.

Matkustin myös muualla Lähi-Idässä 80-luvulla esimerkiksi Jordaniassa, Syyriassa, Egyptissä ja Arabiemiraateissa. Silloin länsimaalaiseen naiseen suhtauduttiin erittäin hyvin ja minulle oltiin kohteliaita ja vieraanvaraisia. Yleisesti kiinnostus länsimaita kohtaan oli positiivista ja tuttavuutta haluttiin tehdä. Tilanne muuttui täysin ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeen. Sen jälkeen olen oma kohtaisesti kokenut inhoa ja halveksuntaa mikä on kohdistunut minuun, koska minua on luultu amerikkalaiseksi. Persianlahden sota käänsi kaikki arabivaltiot Amerikkaa vastaan ja heidän mielestään kaikki vaaleaihoiset ovat amerikkalaisia. Silloin, kun Suomella oli vielä oma passi sitä arvostettiin arabimaissa hyvin paljon ja se auttoi monessa tilanteessa. Tulin kerran 80-luvulla Afrikan puolelta Marokosta lautalla Välimeren yli Giblartarin puolelle. Jonot oli aivan mielettömät ja turvatarkastukset kesti ja kesti. Minun oli pakko päästä lautalle etten joutunut yöpymään Marokossa. Keksin nostaa Suomen passin kädessäni korkealle näkyviin ja hoin Finland, Finland ja kävelin jonon ohi. Tulli ja poliisit huotoivat minua vaan menemään eteenpäin ja pääsin lautalle. Samaa ei kannata tehdä EU:n passilla, koska olemme nyt yhteisesti vastuussa kaikkien pahoista teoista.

Tällä hetkellä arabit vihaavat päivä päivältä enemmän länsimaita ja syyt siihen juontuvat lähihistoriasta. Nyt ei vaan löydy keinoja lopettaa tuota vihaa ja ennustan sen vaan pahenevan. Syyriassa tulee ehkä rauhallisempaa, kun hallituksen joukot pääsi venäläisten avulla ainakin hetkeksi voitolle. Se tietää sitä, että oppositio ja Isis tekee iskuja muualla saadakseen ääntään kuuluville. Uskon myös, että terrori-iskut alkavat kohdistua myös Venäjälle. Turkki keikkuu sisällissodan partaalla, mutta niin on ollut jo vuosikymmenet. Tällä hetkellä ollaan kuitenkin menossa pahempaan suuntaan ja jo vuonna 2017 voi Turkki ajautua kaaokseen. Ihmisoikeustilanne on Turkissa olematon ja siksi minusta suomalaisten pitäisi boikotoida Turkkia ja lopettaa matkailu sinne.

Ehkä pelon ja turvattomuuden tilanne maailmassa on vakio. Se vaan muuttuu missä pelätään ja mitä pelätään. Ennen Neuvostoliiton kaatumista Itäeuroopan mailla oli huonot oltavat ja heiltä puuttui ihmisoikeudet ja demokratia. Puolassa oli sotatila pitkään ja eräänä jouluaattona Romanian presidentti vaimoineen tapettiin. Tuntuu, että olen koko ikäni kuunnellut radiosta, tai tv:stä erilaisista konflikteista maiden ja ihmisten välillä. Valitettavasti ennustan ettei tilanne ainakaan parane vuonna 2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti