lauantai 7. tammikuuta 2017

Ulkonäön korostaminen on mennyt överiksi

Viime viikolla Hämeen Sanomissa oli erittäin hyvä juttu popmuusikko Alicia Keysistä. Tämä amerikkalainen 35-vuotias tähtimuusikko esiintyy ilman meikkiä. Se on todellakin ennen kuulumaton teko ja toivottavasti pysäyttää ihmisiä ajattelemaan.

Alicia Keys kyseenalaistaa omalla esimerkillään nykyiset kauneuskäsitykset. Olen itse kirjoittanut samasta asiasta aika usein ja hienoa, että nuori julkisuuden henkilö nostaa esille saman asian. Naisiin kohdistuvat kauneusvaatimukset ovat julmia ja menevät jo ihmisen silpomiseksi. Jo teini-ikäisille tytöille annetaan sellaisia ulkonäköihanteita ettei niihin yllä kukaan ilman plastiikkakirurgia. Nuori nainen ei saa olla enää edes ihmisen, tai naisen näköinen, vaan hänestä tehdään kävelevä nukke. Eikä edes kunnolla kävelevä, koska naiset puetaan viisitoistasenttisiin piikkikorkoihin joilla on sama vaikutus, kuin menneisyydessä kiinalaisnaisten jalkojen sitomisella. Jos katsoo muotinäytös malleja he ovat entistä nuorempia ja jo pitkät kolmetoistavuotiaat esittelevät naisten vaatteita. Mallin vartalo ei nykyisin saa missään tapauksessa olla naisen vartalo, vaan sukupuoleton luuranko.

Tämä esimerkit luovat aivan kohtuuttoman suuria paineita nuorille tytöille jotka muutenkin etsivät itseään. Onneksi Suomessa ei olla menty ihan hurjempiin juttuihin mukaan ja meillä on myös tyttöjä, jotka eivät meikkaa ollenkaan, tai tekevät ihan normaalin luonnollisen meikin. Muoti-ja meikkisuunnittelijat työntävät mediaan ihanteita ulkonäöstä jossa mikään ei ole aitoa ja kaikki pitäisi olla samasta muotista tehtyjä. Enää ei nuorten naisten keskuudesta arvosteta erilaisuutta ja persoonallisuutta, vaan kaikki pitäisi olla saman näköisiä. Tyttöjen tämän hetkinen ulkonäkömuoti tekee heistä vähintään kymmenenvuotta vanhemman näköisiä, kovia ja ilmeettömiä. Tuo ilmeettömyys on jo Euroopankin muotipiireissä ihanne. Kasvojen ilmeillä ei osoiteta enää mitään tunteita, vaan halutaan näyttääkin tunteettomalta robotilta.

Ulkonäköpaineet eivät kohdistu, vaan nuoriin tyttöihin. Yli nelikymppiset naiset ovat auttamattomasti epämuodikkaita ja heidät pitäisi siivota maton alle. Joskus joku muototalo repäisee ja tuo esiintymislavalle jonkun seitsemänkymppisen, mutta sillä tavoitellaan vaan erikoisuutta. Ihan omituinen yhdistelmä on siinä, että keski-ikäisillä naisilla on jo varaa ostaa itselleen vaatteita ja kalliitakin muotituotteita, mutta meille niitä esittelee teini-ikäiset hernekepit. Nykyisistä ulkonäköihanteista käärii plastiikkakirurgit ja lääkäriasemat suuret rahat. Siinä heillä on aivan loppumaton työsarka ja se näkyy jo Suomessakin. Me ihmettelemme historian kauneusihanteita ja musliminaisten kaapuja, mutta itse menemme mukisematta naista ja naiseutta halventaviin ulkonäköjuttuihin mukaan.

Alicia Keys nosti esille niin tärkeän asian, että sitä esimerkkiä pitäisi seurata monen muunkin. Olisi aika hienoa, jos Madonnakin alkaisi näyttää hyvin hoidetulta ikäiseltään. Voin vaan kuvitella mitä kaikkea se vaatii viisikymppiä ylittäneeltä naiselta, että voi hyppiä lavalla narubikineissä ja näyttää juuri ja juuri täysikäiseltä. Meidän pitäisi nousta kaikkien yhdessä tätä naiseuden halventamista vastaan. Me emme saisi antaa tämän hetken nuoria naisia markkinamiesten tuhottaviksi. Nuoret eivät itse pysty sitä vastaan taistelemaan, vaan se jää vanhempien ikäluokkien tehtäväksi. Ulkonäköään ei pidä hylätä ikääntyessä, vaan pitää pitää itsestään terveellä tavalla huolta. Esimerkin voima on aina suurin ja jos näytämme esimerkin siitä, että ikääntyväkin nainen voi olla hyvännäköinen ja viehättävä  laitamme pisteen nuoruuden ihannoinnille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti