sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Ikuinen rasvapelko

Aika usein uuden asiakkaan tullessa hoitoon näen, että ihon on epätasapainossa ja syynä on kosteuden puute. Hyvin usein kosteuden puuttumisen syy on väärin valituissa kotihoitotuotteissa. Ihmiset jotka ovat kärsineet kolmekymppiseksi finneistä ja näpyistä pelkäävät vielä kuusikymppisenäkin ihon rasvoittumista. Joidenkin kanssa käyn vuosien ajan, joka kasvohoitokerralla keskustelun ettei vaan suosittelemani tuotteet rasvoita heidän ihoaan.

Olen oppinut ymmärtämään tätä tilannetta, kun puhun siitä usein tuttujen vakioasiakkaiden kanssa. Ihmiset joiden ihoa olen hoitanut vuosikaudet kertovat miten vaikea heidän on tottua siihen, että iho onkin muuttunut iän myötä kuivaksi. Kyse ei ole mitenkään siitä etteikö he luottaisi minun ammattitaitoon, vaan he itsekin ihmettelevät korvien välissä olevaa rasvapelkoa. Voin kuvitella tilanteen, kun ihminen kärsii herkimmän nuoruusaikansa tulehtuneista finneistä se ei unohdu koskaan. Nykyiset viisikymppiset olivat teini-iässä 70-80-luvuilla ja suhtautuminen acneen oli aivan erilaista, kuin nyt. Monet vanhemmat pilkkasivat ja vähättelivät tätä ongelmaa eivätkä ymmärtäneet miten traumatisoiva tilanne oli. Mitään kunnollisia hoitokeinoja ei ollut lääkäreillä saati sitten kosmetologeilla. Jotkut ihotautilääkäritkin suhtautuivat finnitulehduksen naureskellen ja vähättelevästi. Asiakkaitteni kertomuksista opin varoittamaan näistä ihotautilääkäreistä kenelle ei kannattanut acnen takia mennä. Sellaiset lääkärin tyhmät kommentit ihminen muistaa lopun ikänsä. Onneksi nämä ihotautilääkärit ovat jo eläkkeellä.

Usein käy niin, että teinivuosina finneistä kärsinyt käyttää samoja tuotteita aina vaan, vaikka ikää on yli kolmekymppiä. Silloin iho oireilee näpyillä ja tukkeutumilla pintakuivuuden takia. Se synnyttää kierteen jolloin ihminen yrittää entistä enemmän hoitaa rasvaisuutta kuivattavilla aineilla ja iho voi aina vaan huonommin. Tässä vaiheessa usein käännytään kosmetologin puoleen ja ammattitaitoinen kosmetologi saa muutoksia aikaan parissa kuukaudessa. Pitää vaan osata perustella hyvin mitä ihossa tapahtuu eikä lähteä mukaan siihen mitä asiakas haluaisi eli puhdistamiseen ja ihon puristeluun. Tietysti sitäkin on tehtävä, mutta ellei samalla hoideta perussyytä ja estetä ihon tukkeutuminen se on loputon suo. Eikä asiakas millään voi itse osata pyytää muuta, kuin sitä mustapäiden puristelua. Kosmetologin velvollisuus on suositella hoito mikä on asiakkaalle parasta ja kertoa selvästi ja ymmärrettävästi miksi mitäkin tehdään. Näillä konsteilla olen saanut monet unohtamaan rasvapelot ja  heistä on tullut ihoonsa tyytyväisiä vakioasiakkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti