keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Perioraalidermatiitti yleistyy jatkuvasti

Omien työvuosieni aikana ovat ruusufinni ja perioraalidermatiitti yleistyneet huomattavasti. Perioraalidermatiittia ei vielä kunnolla tunnistettu 1970-luvulla. Itse aloin sitä näkemään harvakseltaan 90-luvulla ja nykyisin näen sitä asiakkailla monta kertaa vuodessa.

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma

Perioraalidermatiitti on punoittavaa ja hilseilevää pikkunäppylää kasvojen aukkokohtien ympärillä. Näillä aukkokohdilla tarkoitetaan suuta, silmiä ja nenää eli ihottuma ilmenee suupielissä, nenänpielissä ja silmäkulmissa. Yleensä tunnistankin sen siitä, että näppylät pysyy vaan näissä kohdissa eikä leviä koko kasvoille. Syytä tähän ihottumaan ei tiedetä. Joku nykyihmisten elämässä on mikä aiheuttaa kyseisen ihottuman, mutta vielä sitä ei ole keksitty. Perioraalidermatiitti on yleisin 25-50-vuotiailla ja se on hiukan yleisempi naisilla kuin miehillä. Usein se liitetään vaihdevuosioireisiin, mutta hormoonikorvaushoito ei siihen kuitenkaan vaikuta. Suurimmalla osalla ihottuma ei tunnu miltään ja sen pystyy hyvin peittämään meikillä. Tämän takia sitä harvemmin näytetään lääkärille ja usein hoitona on kotikonstit jotka saattavat pahentaa ihottumaa suurestikin.

Perioraalidermatiittia hoidetaan lääkevoiteilla


Välttämättä ihottuman huomattuaan ei tarvitse mennä lääkäriin vaan voi aloittaa hoidon itse reseptivapailla lääkevoiteilla. Ellei parantumista tapahdu pitää mennä ihotautilääkärille ja hän yleensä määrää suunkautta otettavan tetrasykliinikuurin lääkevoiteiden lisäksi. Kosmetiikan käytöllä ei ole merkitystä ihottuman hoidossa eikä ruokavaliokaan siihen auta. Kortisonipitoisia lääkevoiteita kannattaa välttää, koska ne pahentaa ihottumaa. Samoin uv-säteily ja kuuma ilman ala lisää ihottumaa ja siksi se tuleekin usein esiin näin talvella etelänmatkan jälkeen. Paras hoito on metronidatsoligeeli, tai voide jota voi käyttää 1-4 kuukautta aamulla ja illalla. Kannattaakin varautua pitkään kuuriin, koska liian lyhyen kuurin jälkeen ihottuma uusii. Dermalogican ihonhoitotuotteet ja Youngbloodin meikit suositeltavia ihottumaongelmaiselle iholle, koska niissä ei ole hajusteita, tai väriaineita. Voimakkaasti hajustetut tuotteet, tai barabeeniä sisältävä kosmetiikka saattaa lisätä ihottumaa, vaikka ne eivät olekaan alkusyy perioraalidermatiittiin. 

Dermalogicalla voi hoitaa perioraalidermatiittia

Kosmetiikka ei missään tapauksessa ole ensisijainen hoito ihottumiin, mutta perioraalidermatiitti ja ruusufinni ovat niin erilaisia syntymekanismiltään, että niihin Dermalogican tuotteet ovat auttaneet. Perioraalidermatiitissä on usein pieniä märkänäppyjä ja talipunkkien määrä ihohuokosissa on lisääntynyt. Tähän tehoaa hyvin Dermalogican Breakout Control (79€) paikallishoitoaine. Joko aamu, tai iltapesu kannattaa tehdä Dermal Claylla ( 250 ml 51€, 500 ml 73€) joka on tarkoitettu rasvoittuvalle iholle ja se tuhoaa talipunkkeja ja rauhoittaa talineritystä. Nyt Tähtitarjouksena oleva Ultra Calming Serum Concentrate NYT 65€ (83€) rauhoittaa myös punoittavaa ja hilseilevää ihottumakohtaa ja rauhoittaa kutinaa ja kirvelyä. Meikin käyttämisellä ei tiedetä olevan mitään vaikutusta perioraalidermatiittiin ja Youngbloodin mineraalimeikit sopii hyvin ihottuman peittämiseen. Perioraalidermatiitti-ihottumaa ei kannata pelästyä, koska se on lievimmästä päästä ihosairauksia. Pitkään sitä joutuu hoitamaan ja kannattaa varautua siihen ettei parin viikon lääkevoiteiden käyttö poista sitä, vaan vaaditaan yli kuukauden kuuri. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti