Työvuosieni aikana on käsitykset hyvästä ja tehokkaasta kasvohoidosta muuttuneet moneen kertaan. Kahdeksankymmentäluvulla neuvottiin, että mitä enemmän koneet tekee sen parempi hoito on. Koneita onkin tullut ihan liian kanssa kosmetologin työhön eikä kaikki ole ollenkaan tarpeellisia. Onneksi ihminen ja käsien kosketus on taas nousemassa arvoonsa.
Ihminen tarvitsee toista ihmistä
Työni paras puoli on ihmisten tapaaminen ja heidän kanssaan keskustelu. Hoitojen aikana ehtii keskustella monesta asiasta perusteellisesti ja asiakkaat tulevat tutuksi vuosikymmenten aikana. Nyt voi joku uusi lukija ajatella, että eikö kosmetologin kuuluisi kertoa ihonhoidosta ja opastaa asiakasta kotihoitoon. Se on ilman muuta tärkein puheenaihe, mutta jos sama asiakas on käynyt lähes neljäkymmentävuotta kerran kuukaudessa niin ei ihosta riitä juttua koko ajaksi. Pidän aina huolen siitä, että roolini kosmetologina on tärkein ja asiakas saa kaiken tarvitsemansa tiedon. Viime aikoina olen jutellut useamman yli kahdeksankymppisen asiakkaani kanssa miten tärkeäksi he kokevat vakiokosmetologin, kampaajan ja hierojan, tai fysioterapeutin. Ensisijaisesti kyse on itsensä fyysisestä hoidosta, mutta kaikki heistä kertovat, että tärkeintä on juttelu. Moni sanoo lisänneensä käyntikertoja ihan sen takia, että kokevat toisen ihmisen kosketuksen tervehdyttäväksi ja masennus haihtuu juttelun myötä. Uskon tähän vakaasti ja niin tekisin itsekin, jos olisin yksinasuva iäkäsihminen.
Robotti hoitaa vanhuksia ja lapsia
Ennen joulua kuuntelin radio-ohjelmaa missä kerrottiin hoitotyöhön tarkoitetun robotin kehittelystä. Demetoituneita vanhuksia yritetään viihdyttää jollain lemmikkieläimen tapaisella mönkijällä joka laulaa, ääntelee ja vastaa, kun kysytään. Se kuulemma virkistää ihmistä ja hidastaa demetian etenemistä. Kuulosti ihan huijaukselta, että muutenkin jo sekava ihminen laitetaan seurustelemaan ötökän kanssa joka mukamas vastaa ihmistä. Järkevämpää minusta olisi hankkia kissa, tai koira vanhustentaloon. Eilen luin, että Japanissa on kova pula lastentarhanopettajista ja nyt siihenkin tulee robotti. Japanissa tarhalapsia mittaillaan ja tarkkaillaan pitkin päivää. Jokaiselta lapselta mitataan kuume tullessa ja lähtiessä. Lapsi ei saa nukkua vatsallaan ja pikkulasten päiväunia tarkkaillaan koko ajan ja lapsi käännetään, jos hän menee vatsalleen. Nyt näihin mittauksiin ja tulosten tallentamiseen käytetään robottia ja se myös valvoo tuota nukkumista. Kyllä kai robotti sen pystyykin tekemään, mutta onko järkevää tarkkailla kaikkea koko ajan? Ehkäpä lapsillekin olisi mukavampaa, jos työssä olisi ammattitaitoinen filippiiniläinen lastenhoitaja ellei japanilaisia siihen työhön löydy. Samoin vanhusten hoidossa pitäisi koko ajan lisätä ihmisten antamaa hoivaa, että läheisyys ja turvallisuuden tunne säilyy.
Kone on halvempi kuin ihminen
Tiedän kyllä työnantajana tasan tarkkaan mitä ihmisen työllistäminen maksaa, mutta siltikään en pidä hyvänä ratkaisuna koneita. Noin kolmekymmentävuotta sitten kuvailtiin, että 2000-luvun kauneushoitola on sali missä ihmisiä makoilee vierekkäisillä peteillä ja heihin on liitettynä jokin vimpain eikä kosmetologia näy missään. Ihailtiin kovasti automaattista toimintaa, niin kuin solariumeissa siihen aikaan, kun asiakas työnsi rahan mööpeliin ja säteily alkoi heti eikä henkilökuntaa tarvittu. Muistan kuinka eräs tällainen solariumlaitoksen omistajamies tuli hoitolaani kertomaan ottavansa Hämeenlinnan kauneusbisneksen haltuunsa ja minä voisin alkaa keräillä kamppeitani. Hänellä oli tarkoitus erilaisilla jumppakoneilla ja laitehoidoilla syrjäyttää ihmisen. Hän on lopettanut jo viitisentoistavuotta sitten, mutta se oli hyvä esimerkki siitä mihin luultiin hoitojen olevan menossa. Nykyisin ilmeisesti ihmisten matkustelu on lisännyt aasialaisiin kulttuureihin
kuuluvan eri hierontojen ja hoitojen arvostusta. Ei nykyisin kukaan halua kasvohoitoa jossa ei ole edes lyhyttä hierontaa. Erilaiset mikrovirtalaitteet tehostavat kasvohoitojen tulosta huomattavasti niin kuin meidän tekemässä Nanolift hoidossa nähdään, mutta siihen on yhdistetty käsinhieronta ja kosmetologin käsityö.
Ihminenkin haluaa kosketusta niin kuin tässä Ykäkissa joka
on asettunut rapsuteltavaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti