sunnuntai 25. elokuuta 2019

Iho ja lääkkeet

Lääketiede on kehittynyt huikeasti ja nykyisin pystytään hoitamaan monia vaikeita sairauksia joille ei vielä 90-luvulla voinut mitään. Lääkityksellä on aina sivuvaikutuksia jotka pitää vaan sietää, jos lääke on elintärkeä.


Lääkkeet voi aiheuttaa finni-ihottuman

Olen työelämäni aikana saanut kokemuksia harvinaisista lääkkeistä ja niiden ihovaikutuksista. Jokainen kokemus auttaa minua oppimaan hoitotapoja joilla pystyn auttamaan seuraavia saman kokeneita asiakkaita. Lääkkeet voi aiheuttaa allergisen reaktion joka on yleensä kutiseva nokkosrokko ja se hoituu antihistamiineillä. Yleensä tuollainen lääke vaihdetaan heti pois. Nyt en kerrokaan mistään allergioista vaan lääkkeiden muista sivuvaikutuksista joista yleisin on acne ja finni-ihottuma. Jotkut asiakkaani ovat saaneet sytostaattihoidosta aikuisiän acnen ja se tuottaa suurta mielipahaa muutenkin vaikeassa tilanteessa. Elinsiirtojen jälkeen hyljintää estävät lääkkeet aiheuttavat myös acnen tyyppistä finnireaktiota. Kortisoni taas kuivattaa ja ohentaa ihoa ja turvottaa kovasti. Kuivassa ja ohentuneessa ihossa ei ole mitään suojakerroksia ja erilaiset punoitukset ja herkistymiset iskevät nopeasti. Lääkityksen aiheuttamaa finnireaktiota hoidetaan lähes samalla tavoin, kun ihotyypistä johtuvaa rasvoittumista. Kuitenkin ihon tulehduksiin pitää löytyä hoitoa eikä niinkään talineritykseen. Tässä tulee taas apuun iS Clinicalin seerumit eli Active Serum (89€) vähentää finnejä tai sitten Pro-Heal Serum joka myös poistaa tulehduksia, mutta rauhoittaa samalla punoitusta ja herkkyyttä. Säännöllinen Nanolift hoito (124€) on osoittautunut hyväksi puhdistamaan ja rauhoittamaan lääkkeistä suuttunutta ihoa. 


Monet lääkkeet herkistää auringon valolle

Aina, kun aloittaa uuden lääkkeen kannattaa tarkistaa miten se reagoi uv-säteilyyn. Monet antibiootit lisää palamisvaara ja se pitää ottaa vakavasti. Samoin lääkkeiden vaikutuksesta voi pigmentin muodostuminen lisääntyä ja ihoon tulee pigmenttiläiskiä. Varsinkin finnireaktion yhteydessä se hankaloittaa tilannetta, koska parantumisvaiheessa oleviin finneihin kerääntyy helposti tummaa pigmenttiläiskää joka tuo parantumisjäljet näkyvästi esille. Tärkein hoito on hyvä aurinkosuoja. Finni-iholle paras on todella ohut ja hyvin imeytyvä iS Clinicalin Eclipse sk 50 (54€) ja kannattaa myös käyttää White Lightening Serumia (99€) joka estää pigmenttiläiskien syntymistä. Hyvä suojan lisäksi kannattaa pysytellä pois suorasta auringosta ja keskipäivän aurinkoa pitää vältellä. Silloin, kun lääkeaineista tulee iho-ongelmia kannattaa ensin keskustella niistä hoitavan lääkärin kanssa. Säännöllisillä kasvohoidoilla ja hyvillä kotihoitotuotteilla saadaan iho kuntoon joka tuottaa mielihyvää.

1 kommentti:

  1. Anonyymi12:01

    Kortisonia jouduin itse käyttämään muutamia kuukausia ja huomasin kuinka kuiva ja ohut iho tuli. Onneksi sain hoidettua ihoa hyvin. Lääkkeitä ei onneksi minulla ole kuin särkylääke, jota otan vain kun särkee. https://www.laakintavaline.fi/tuote-osasto/jaakaapit-laakejaakaapit/

    VastaaPoista