keskiviikko 14. elokuuta 2019

Mätäkuu on pöpöjen juhlaa

Vanhan kansan sanastossa tämä loppukesä on mätäkuun aikaa ja siihen on kyllä selvä syy. Tänäkin kesänä olen elokuussa nähnyt ja kuullut useammasta ihottumasta ja niitä ei ole juuri koskaan muuna ajankohtana.

Märkärupi

Märkärupi on ilkeä ihottuma joka alkaa yleensä nenän pielestä, tai nenän sisällä limakalvosta ja suupielistä. Se leviää nopeasti ja tarttuu helposti muihin perheen jäseniin. Sille on monta syytä, mutta yleisimmin se on tullut järvivedestä. Muistan, että itselläni oli alle kymmenen vanhana märkärupi joka tuli meidän kotijärvestä näin syksyllä. Teini-ikäisenä minulla oli se nenän sisäpuolella ja silloin lääkäri epäili sen tulleen uimahallista. Sen muistan, että nenän sisällä se oli todella kipeä, vaikka siitä on aikaa yli neljäkymmentävuotta. Märkärupi tarvitsee aina vähintään antibioottivoiteen, mutta yleensä myös lääkekuurin suun kautta. Harvoin olen kuullut märkärupea olevan aikuisilla, mutta tuon mikroneulauksen yhteydessä muutama on sen saanut. Tietysti aukinainen iho altistuu mille tahansa pöpölle helposti. Päiväkodeissa märkärupi leviää helposti lapsesta toiseen ja samoin käy kotioloissakin. Hygienian tasoa kannattaa nostaa ja käyttää käsihuuhdetta moneen kertaan päivässä. Tyynyliinat ja muut petivaatteet kannattaa vaihtaa ettei tartuntaa tule uudestaan niistä. Märkärupi ei ole millään tavalla vaarallinen ja se on hyvin yleinen ihotauti. Kuitenkaan se ei mene itsekseen ohitse joten antibioottia pitää hankkia. Jos ihottuma saa kauan jyllätä ihossa ja yleensä se on kasvoissa niin siitä voi jäädä parantumisjälkiä pitkäksi aikaa. Märkärupi voi aiheuttaa myös imusolmukkeiden turpoamista ja kuumeista oloa, jos se menee pahaksi ja silloin auttaa vaan sisäinen antibioottikuuri. 

Savipuoli

Savipuoli on toinen hyvin tyypillinen ihottuma. Sekin tulee yleensä nuorille aikuisille ja se on hiivasienen aiheuttama. Joskus käy niin ettei ihminen itse huomaa koko ihottumaa, koska se ei oikein tunnu miltään. Joissain tapauksissa se aiheuttaa kutinaa. Savipuoli tekee karttamaista läiskää iholle ja yleensä se ilmenee vain ylävartalossa. Vaaleassa vartalon ihossa mikä on ollut vaatteiden suojassa savipuoli ilmenee ruskeina läiskinä. Niillä alueilla missä on rusketusta se tekee valkoisia läiskiä. Näin loppukesän vahvasti ruskettuneella iholla nuo valkoiset läiskät erottuvat selvästi ja viimeistään silloin niille haetaan hoitoa. Moni sekoittaa nuo läiskät vitiligoon, mutta ainakin minä näen niissä ihan selvän eron. Savipuoli on hiivasienen aiheuttama joten se hoidetaan sienilääkevoiteilla. Se on hidas hoidettava ja vaatii sinnikyyttä. Sienivoidetta pitää käyttää yleensä 2-3 viikkoa ja pesu tehdään Nizoralilla joka tuhoaa myös hiivasientä. Näitä kumpaakin saa apteekista ilman reseptiä. Siinä mielessä tuo savipuoli on kurja ihottuma, koska nuo läiskät voi jäädä näkyviin vuodeksikin, vaikka itse infektio on jo poissa. 

Mietin, että pitäisiköhän meidän ottaa hoitolaan myyntiin jotain helppoa tuotetta mikä ennalta ehkäisee sieni-ja bakteeritulehdukset. Jumppasalit, uimahallit ja kylpylät ovat erittäin otollisia paikkoja saada jokin tartunta. Yleensä yli kuusikymppisenä ihon oma puolustuskyky heikkenee ja tartunnat tulevat huomattavasti herkemmin kuin nuorempana. Itsestäni on tullut hyvin tarkka näiden ihoinfektioiden suhteen ja käytän desinfiointisuihketta, jos liikun paljain jaloin muualla kuin kotona. iS Clinicalin maahantuojalla on jalkojen hoitosarja missä on pieni siisti suihkepullo tartuntojen ehkäisyyn. Se on ainakin helppo ja kevyt pitää mukana ja hintakin on noin parikymppiä. Mitä mieltä olette olisiko sille tarvetta?

2 kommenttia:

  1. Anonyymi19:45

    Kysymykseni ei liity tähän juttuun.

    Saako super serumia käyttää toisenkin pullon heti perään tai jopa jatkuvasti? Olen käyttänyt sen kanssa youth intensive voidetta, mutta onko tämä riittävä hoito yli viisikymppiselle? Kysyn vielä tästä isommasta youth voidepakkauksesta. Onko se jatkuvasti myynnissä vai onko se vaan nyt? Pirkko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina saa tehdä kysymyksiä ja vastaan niihin mielelläni. iS Clinicalin seerumeita voi käyttää jatkuvastikin, mutta hoidollisesti on järkevintä vaihtaa tuotteeseen joka täyttää ihan sen hetkiset tarpeet. Yleensä talvella on kosteuden puute ja silloin paras seerumi on Youth Serum (183€).
      Youth Intensive Creme on iS Clinicalin kuningatar tuote ja siinä on takuulla riittävästi tehoa vanhemmallekin iholle. Ymmärtääkseni tuo 100 ml purkki Youth Intensive Cremeä on tullut jäädäkseen jatkuvaan myyntiin.

      Inkeri

      Poista