tiistai 31. toukokuuta 2016

Euromelanooma järjestön tehtävä on lisätä kuluttajien tietoa ihosyövästä

Tänä keväänä on aikaisempaa enemmän nostettu mediassa esiin auringon haittavaikutukset ja melanooma. Leeni Holmila haastatteli minuakin erääseen Iltasanomien juttuun ja kerroin ihosyöpäriskistä. Myös monissa radion ja tv:n ajankohtaisohjelmissa on kerrottu auringon vaaroista ja neuvottu suojautumista.

Tämä lisääntynyt tiedotus johtuu siitä, että Suomi on liittynyt Euroopan laajuiseen Euromelanooma organisaatioon. Kuusi belgialaista ihotautilääkäriä 1999 loivat pohjan koko Euroopan laajuiselle yhteistyölle ihotautilääkärien välillä. Tarkoituksena oli lisätä ihmisten tietoisuutta auringon vaaroista ja vähentää ihosyöpään sairastumista monipuolisen tiedottamisen kautta. Viidessätoistavuodessa on saatu lähes koko Eurooppa yhteistyöhön mukaan. Hämmästyttää vaan, että Suomi oli viimeisten joukossa ja liittyi mukaan vasta 2015. Vielä 90-luvun alkupuolella, kun itse vastasin SKY:n luentopäivistä meillä oli aina yhtenä aiheena aurinko. Silloin Suomessa tehtiin paljon tutkimuksia uv-säteilyn vaikutuksista ihoon ja tehokkaalla tiedoituksella oli jo saatu ihosyöpäluvut laskemaan. Lieneekö syynä rahanpuute, mutta nyt Suomi näyttää vähentäneen tiedotusta muihin maihin verrattuna ja siksi tämä Euromelanoomajärjestöön liittyminen on tärkeä asia.

Euromelanoomajärjestö kustansi kahdellatoista paikkakunnalla Suomessa päivän jolloin sai käydä ilmaiseksi näyttämässä epäilyttäviä luomia. Kävijöitä oli 1400 ja seitsemälläprosentilla löytyi hoitoa vaativia muutoksia. Olen myös nähnyt, että Hämeenlinnan Mehiläinen mainostaa näitä ilmaisia tapahtumia luomien tarkistukseen ja yritän nyt seurata milloin on seuraava, niin kerron siitä lukijoillekin. Aina, jos itseänne joku epäilyttää menkää näyttämään sitä lääkärille. Tuossa Euromelanooma sivustolla oli paljon kuvia näistä luomista joissa solumuutosta oli. Ne oli kaikki aika myöhäisessä vaiheessa otettuja kuvia ja mielestäni muutos pitäisi havaita jo ainakin vuotta aikaisemmin ennen, kuin se niin pahaksi pääsee. Kaikkiin näihin ihosyöpiin aurinko oli pääsyyllinen  90% varmuudella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti