lauantai 14. toukokuuta 2016

Miksi miiliumeja ja mustapäitä ei kannata itse poistaa?

Suurin osa ihmisistä puristelee omaa ihoaa säännöllisesti jahdaten mustapäitä ja muuta pois otettavaa. Pidän sitä täysin hyödyttömänä ja iholle haitallisena tapana. Muutama päivä sitten Iltasanomien toimittaja Leeni Hoimela oli tehnyt jutun minun haastatteluni perusteella. Aiheena oli miiliumin poisto ja niiden syntymekanismi. En ole itse ehtinyt juttua kokonaan lukea, mutta muutama asiakas kertoi siellä olleen paljon vastakommentteja ja ihmiset kertoivat poistavansa itse mustapäitä ja miiliumeja.

Mustapäiden tai miiliumien poisto ei ole ollenkaan, niin yksinkertainen juttu, kun ensin luulisi. Omista kasvoistani en pysty miilimia poistamaan, koska asento on täysin väärä ja näkyvyys huono. Sama on mustapäidenkin suhteen, niin puristelemalla saa aikaan pelkkää vahinkoa. Jokainen itse puristettu finni vaatii tupla-ajan parantuakseen, kuin jos sen jättäisi puristamatta. Tiedän, että nyt moni lukija ajattelee tämän olevan vaan myyntikikka. Joku ihminen voi jopa kuvitella tekevänsä kotona täysin saman ihonpuhdistuksen, kun kosmetologikin kauneushoitolassa tekee. Se on kuitenkin kosmetologin ammattitaidon väheksymistä ja tietämättömyyttä.

Mustapään poistossa on erittäin tärkeää saada tali nousemaan huokosesta oikeaan suuntaan rikkomatta huokosta, tai talirauhasta. Tämä ei ole omilla käsillä mahdollista, koska sormet ei sellaisiin otteisiin taivu. Ainoastaan kokemuksella ja harjoittelulla osaa tehdä puristuksen oikealla tavalla. Väärä puristus ote voi joskus jopa nostaa talin huokosesta ulos, mutta samalla talirauhanen rikkoutuu ja tulehtunut tali leviää muihin talirauhasiin. Yhdestä puristettavasta kehkeytyykin monen tulehtuneen ihohuokosen ja talirauhasen rypäs. Väärällä puristusotteella varsinkin omilla kynsillä rikotaan ihoa pigmenttisolukerroksen kohdalta ja se tietää pigmenttiläiskää. Tämä on ongelma jo ilman puristeluakin, mutta se moninkertaistaa pigmentin synnyn. Nykyisin on todettu, että usein finnin jälkeen tulehtuneeseen kohtaan tuleekin pigmenttiläiskä, koska tulehdus rikkoo pigmenttisolukerrosta ja ärsyttää sen tuottamaan liikaa pigmenttiä. Näin aurinkoisena aikana vaara on moninkertainen, koska pigmentistä tulee sitä voimakkaampi mitä enemmän se saa uv-säteilyä.

Miiliumin poisto on vaikea tehtävä kosmetologillekin ja moni asiakas on valittanut, kun aikaisempi kosmetologi ei niitä poistanut. Se ei todellakaan ole helppo homma tehdä ilman, että vaurioittaa muuta ihoa. Tässä voisin verrata kosmetologia metsuriin. Puunkaatajan pitää tietää mihin suuntaan puu kaatuu. Kosmetologin pitää löytää miiliumista kohta mistä se helpoiten työntyy ulos. Sitä ei ilman pitkäaikaista kokemusta pysty tekemään. Moni pitää tulehdusriskiä pahimpana vaarana omasta ihon puristelusta. Tietysti tulehdus riski suurenee, mutta pahin ongelma on terveen ihokudoksen vaurioituminen. Yleensä saadakseen yhden mustapään pois ammattitaidoton ihonpuhdistaja vaurioittaa montaa muuta ympärillä olevaa huokosta ja ihokudosta.

5 kommenttia:

 1. Tää olis pitäny tietää vuosia sitte. Vasta Inkeri selitti mulle syyn miks leuka on koko ajan karmean näköinen. Puhdistin sitä muka itse ja melkein päivittäin. Aina oli muka joku talipää mitä piti kaivaa pois. Lopulta päädyin Inkerin hoitolaan ja hän sai mut uskomaan ja lopettamaan puristelun. Leuka ja posket alkoi parantua ja puolessa vuodessa naama oli ihan toisenlainen.

  Sillä omalla rankalla käsittelyllä tuli lisää tulehdusta ja koko ajan leuka oli kirjava. Toivoisin muidenkin ymmärtävän ettei se putsaaminen ja puristelu mitään auta.

  Kokeilin tuota Charcoal Rescue maskia ja se vaikutti tehokkaalta. Öljyisyys ja kiilto häipyi ja hormoonikierron mukana tuomat finnitkin laantui. Tämä naamio pitää hankkia itsellekin kokeilin vasta näytteestä. Sekin on hieno juttu ettei Inkeriltä tarvii ostaa mitään kokeilematta.

  VastaaPoista
 2. Ei mun iholleni ainakaan mitään haittaa ole itse tehdystä ihonpuhdistuksesta. Ei mustapäitä saa pois ellei kunnolla purista. Desinfioin amiseptilla ja harjaan sen hammasharjan kanssa, niin syvemmällekin menee ainetta. Seuraavana päivänä voi punoittaa joten ei kannata kokeilla partypäivänä. Töissä sen voi peittää paksummalla meikillä.

  VastaaPoista
 3. Ei voi olla totta. Nämä Klorite- ja hammasharjatyyppien kommentit on pakko olla provoja! Pakko! Mä en kestä.. itkeä vai nauraa..? :) Tee-se-itse -naisina varmaan paikkaavat hampaansakin itse :D

  VastaaPoista
 4. Tämä hammasharjajuttu voi tietysti olla vitsikin, mutta pahoin pelkään ettei. Muutama asiakas on minulle kertonut saman tyyppistä tarinaa. Ei ole mitenkään harvinaista käsitellä hammasharjalla kasvojaan. Yleensä sitä on käytetty kuorinnan tehostamiseen ja jotkut ovat yrittäneet harjata kuivaa hilseilevää ihoa pois. Tätä amiseptia käytetään usein kotona puristelun jälkeen ja vanhemmat sukupolvet käyttää kirkasta alkoholia. On kuullut eräitäkin tarinoita mihin vodkaa on käytetty desinfiointitarkoituksessa.
  Tuo hammasharjan käyttö iholle on jo itsetuhoisen kuulosta, mutta moni on niin totaalisen suuttunut ihoonsa, että haluavat hangata sen rikki. Minulla on ollut useampia asiakkaita ketkä ovat puristelleet ihoaan niin kauan ja jatkuvasti, että se on jo alkanut kovettumaan, niin kuin kantapäät.

  On hyvä, että nämä asiat nousee keskusteluun. Jossain nuorten ihonhoitopalstoilla nuoret neuvovat toisillen tällaisia juttuja eikä kukaan kerro ettei siinä ole mitään järkeä. Amisept kuivattaa ihoa ja tuottaa sitä kautta ongelmia. Vodkan alkoholipitoisuus ei riitä kunnon desinfiointiin. Desinfiointiin tarkoitettu alkoholi eli pirtu on yli yhdeksänkymmentäprosenttista eikä sitä tietääkseni saa, kuin reseptillä. Suomeen ei saa tuoda yli seitsemänkymmentäprosenttista alkoholia, koska vahvemmat katsotaan huumeiksi. Tämä tiedoksi sen takia, että 90-luvulla vanhat rouvat toi Espanjan matkoiltaan näitä korkeaprosenttisia alkoholeja ja he ihan oikeasti käyttivät niitä desinfiointiin. Ei ole ollenkaan kummallista, jos joku ikäihminen pyyhkii jalkansa koskenkorvalla uimahallikäynnin jälkeen.

  Työssäni olen kuullut mitä ihmeellisimpiä tarinoita joita toteutetaan ihonhoitotarkoituksissa. Varsinkin vanhat uskomukset vaikuttaa ihonhoitoon suuresti. Tuo pirtulla desinfiointi on peräisin 50-luvulta ja sekin elää vielä käytännössä. Vielä muuten kerron ettei tavallinen vodka sovi desinfiointiin, koska sen alkoholipitoisuus on liian pieni. Päinvastoin se sokeripitoisena aineena on erinomainen bakteerien elatusalusta.

  Inkeri

  VastaaPoista
 5. Olen tehnyt tätä omatoimipuhdistusta joitakin vuosia sitten. Lukemalla näitä blogin ohjeita ja juttelemalla tutun kosmetologin kanssa ymmärsin leuan kirjavuuden olevan verenpurkautumia ja arpia puristamisesta. Meni lähes kakskytvuotta tajuta tämä virheeni. Nykyisin ihoni on paljon parempi ja kiitos siitä kuuluu omalle kosmetologilleni Joensuussa. Kiitos myös tästä Purkkiarmeijan komentaja blogista. Nämä jutut pistää ajattelemaan asioita.


  Joensuun likka

  VastaaPoista