perjantai 13. toukokuuta 2016

Hoidathan kenkiäsikin miksi et ihoasi?

Kuuntelin pari päivää sitten työhön tullessani autoradiosta nuoren suutaripojan haastattelua. Hänet oli valittu vuoden käsityöläiseksi ja vaikutti siltä, että hän rakasti kenkiä. Moneen kertaan hän korosti miten hyvä nahkakenkä palvelee vuosia, jos sitä hoidetaan hyvin. Hän perusteli hoidon merkitystä sillä, että kenkien nahka on elävä materiaali ja se tarvitsee huoltoa pysyäkseen kunnossa. Mietin kuunnellessani, että voi kun ihmiset panostaisivat ihonsa hoitoonkin yhtä paljon, kuin kenkiinsä.

Tilastojen mukaan suomalaisnainen käyttää hyvin vähän mitään kasvojen iholle käytettävää kosmetiikkaa. Puhdistusmaitoa käyttää vaan 13% suomalaisista ja säännöllisen kosteusvoiteen käyttäjiä on noin parikymmentäprosenttia. Mielestäni se on suorastaan huolestuttavaa. Missään muussa Euroopan maassa asiat ei ole näin huonosti. Tilanne ei ole oikeastaan muuttunut miksikään vuoden 1980 jälkeen jolloin aloitin työelämäni. Muistan silloistenkin tilastojen osoittavan tuota parinkymmenen prosentin käyttäjäkuntaa kosteusvoiteiden osalta. Kosmetologikoululaisena vitsailtiin miten potenttiaalinen asiakaskunta meillä on odottamassa, kun kaikki oppii käyttämään perushoitoaineet eli puhdistusmaidon ja kosteusvoiteen. Mitään parannusta ei kuitenkaan ole tapahtunut näinä lähes neljänä vuosikymmenenä. Onneksi asiat ei sentään ole tilastojen mukaan menneet huonompaan suuntaan.

Säilyttääkseen ihon terveyden pitäisi meidän ilmastossa käyttää edes kosteusvoidetta yöksi ja päiväksi. Ihan sama, kuin nahkakenkien hoitamisessa hyvin hoidettu iho kestää kuivuutta, kylmyyttä, kosteutta,lämmönvaihteluja ja muuta ulkoista rasitetta. Minusta on huolestuttavaa ja tavallaan elämälle periksi antamista ellei yhtään hoida ihoa ja edes yritä pitää sitä kunnossa. Yksinkertaisimmat hoitotuotteet Dermalogicalta on Ultra Calming Cleanser (500 ml 74€, 250ml 51€) puhdistusmaito ja Intensive Moisture Balance (100 ml. 85€, 50 ml 59€) kosteusvoide yöksi ja päiväksi. Uhraamalla itseensä minuutin aamulla ja toisen illalla saa jo näillä kahdella ihonhoitotuotteella ihon pysymään terveenä. Täysin hoitamaton iho ohentuu, punoittaa, kirvelee ja kutisee. Moni ihminen on niin tottunut ihon kiristelyyn ja kutinaan ettei osaa edes pitää sitä asiaan kuulumattomana.

Kengät voi aina ostaa uudet, mutta uutta ihoa ei saa mistään.

7 kommenttia:

 1. Tämä on ikävä kyllä totta. Juttelin anoppini kanssa ihottumista ja miten atopian kanssa ei voi jättää voitelematta koko kroppaa ja varsinkaan kasvojen ihoa. Hän kuulemma käyttää vitalista ja sitäkin vaan silloin kun iho menee rikki. Suositteli sitä minullekin;)
  Yksi ystävättäreni on ylpeä siitä, ettei käytä mitään voiteita kasvoille. Meikkaa kyllä ja puhdistaa meikit huolellisesti. Mutta ei tarvitse voiteita.

  Minulla varmaan lähtisi naaman iho irti näillä keinoilla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole koskaan ymmärtänyt miksi se on ylpeyden aihe ettei hoida ihoaan. Olen kymmeniä kertoja kuullut, kun minulle oikein korostetaan ettei ole koskaan käyttänyt meikkiä, tai kosmetiikkaa. Kyllähän ihonhoidon ammattilainen näkee sen ihostakin. He eivät vaan itse osaa katsoa ihoaan sillä silmällä. Vähän sama juttu olisi, jos minä mainostaisin peseväni silkkipuseroani kloriitilla 80-asteisessa vedessä. Itse olen niin huono arvioimaan kankaiden ja vaatteiden kuntoa joten saattaisin hyvinkin sitä pitää enkä näkisi siinä vikaa. Paras ystävättäreni on tekstiilityönopettaja ja hän taas huomaisi heti, että olen pilannut puseroni.

   Kaikkea ei aina näe itse ja siksi kannattaakin noudattaa ohjeita. Minä noudatan silkkipuseron pesuohjeita ja toivottavasti lukijat noudattavat minun antamia ihonhoito-ohjeita. Miksi silkkipusero ansaitsisi paremman käsittelyn, kuin oma iho? Minusta se on oman hyvinvoinnin laiminlyöntiä.


   Inkeri

   Poista
 2. ma äitini on esimerkki ihmisestä joka ei koskaan ole juuri kosmetiikkaa ole oppinut käyttämään. Tummelia laittaa iltaisin suihkun jälkeen, aina pessyt hiukset Linnashampoolla ja palasaippualla sunlight. Biothermin roll-on deosta tykkää ja ostaa vain noita tuotteita.

  Äitini iho on kaunis ja vain silmien ympärillä on naurujuonteita. Ikää on jo +80v.

  Minulla on äitini iho. Ei se tarvitse näin vanhemmiten mitään ihmeellistä. Suolalla kuorin varpaat saunassa/samalla lliotan pesuvadissa, jos ovat pinttyvät ruohosta tummiksi (kuljen paljon paljain varpain). Joskus kesäjuhliin olen varpaani vaalentanut Kloritella...

  Oon käynyt Inkerillä hoidossa, oli rentouttava ja mukava kokemus ja helpotti paljon kun ripest ja kulmat värjättiin.
  Käsivoiteen ostin suosituksestasi ja se oli hyvä, myös siitä puuterimaisesta kuorintaputsarista pidän. Mutta rasvoissa palasin Tummeliin.
  Ehkä ihoni on omituinen mutta se näyttää nykyisellä hoitamisellani (vai hoitamattomuudella) hyvältä ja tuntuu hyvältä. Rasvoilla en tykkää sellaisesta nahean öljyisestä tunteesta, kun silloin ihoon tarttuu kaikki pöly yms.

  Olen jo +40v ja laihtumiseni (-45kg) myötä ihmiset arvioivat minut kolmekymppiseksi ja jotkut vanhemmat jopa tytöttelevät (en ole ihan varma on se kehu vai haukkumista...).

  Toisaalta en juuri hoida kenkiäkään. Nahkakengät rasvaan sunnuntai-iltaisin, ovat niin valmiina uuteen viikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi vain, tämä oli kamalaa luettavaa. Älä hyvä ihminen pese jalkojasi kloriitilla ellet halua tuhota jalkojesi ihoa. Ajatus Tummelin käytöstä kasvovoiteena on hurja. Sama kun rasvaisi kasvot Oivariinilla.

   Poista
  2. Tuo Tummeli juttu on selkeä pila kirjoitus.

   Poista
 3. Minun on todella vaikea ynmmärtää ihon hoitamattomuutta. Oma äitinihän oli täydellinen poikkeus etenkin ikäluokassaan,1930-luvun lopulla syntyneissä, koska hoiti ihoaan ja meikkasi.Tietenkin olen saanut jo äidiltäni mallin hoitaa ihoaan. Lisäksi hoitamishaluuni on vaikuttanut varhaisnuoruuteni akne.

  Kävin tiistaina Inkerillä Nanoliftissä. Erityisiä ongelmia ihossani ei ole, mutta jestas miten virkistyneiltä kasvot nyt näyttävät. En voi kuin suositella tätä hoitoa.

  Leena

  VastaaPoista
 4. Olen vasta lähes viisikymppisenä oivaltanut miten tärkeää on olla hyvä itselleen ja huolehtia omasta ruumiistaan ja ulkonäöstään. Harmittaa etten tätä aikaisemmin ymmärtänyt. Onneksi Inkerin ohjeet ja hoidot ovat niin hyviä ettei ihonhoidon aikaisemmat laiminlyönnit vaivaa.

  Koen olevani myös arvostetumpi työpaikallani, kun hoidan hiukseni säännöllisesti ja teen meikin joka aamu. Mieheni ja jo aikuiset tyttäreni ovat tosi mielissään että aloin hoitamaan itseäni ja välitän ulkonäöstäni. Nykyisin mieheni huomaa heti, kun tulen kasvohoidosta niin suuri vaikutus nanoliftillä on. Hylkäsin itseni moneksi vuodeksi, kun en välittänyt itsestäni.

  VastaaPoista