lauantai 12. marraskuuta 2016

Hoitolamme on suunniteltu myös liikuntavammaisia varten

Suomessa alkaa kohta olla ikäihmisiä enemmän, kuin työikäisiä ja se myötä erilaiset liikkumisongelmat lisääntyy. Ikä tuo lähes kaikille jossain vaiheessa liikuntavaivoja ja siihen tarvitaan apuvälineitä. Liikuntavammaisia on ihan kaiken ikäisissä ja siksi olemme suunnitelleet hoitolan niin, että sinne pääsee myös pyörätuolilla.

Idea tähän kirjoitukseen tuli siitä, että hoitolassa on korotettu vessan pönttö ja se aiheuttaa paljon kommentteja ja keskustelua. Yleensä kaikki selkä-ja jalkaongelmaiset kiittelee, että olemme heidät huomioineet, koska korotus helpottaa heidän vessassa käyntiään huomattavasti. Sitten osa asiakkaista ihmettelee ja kauhistelee miksi sellainen on laitettu meidän vessaan. Heidän mielestään se on ruma ja jotenkin kamala muutenkin. Joskus päivitellään, että miksi korotusta ei oteta pois silloin, kun sitä ei tarvita. Sellainenkin mahdollisuus tietenkin on, mutta me emme ehdi laitella korotusta edestakaisin. Varsinkaan, kun se ei tee mitään pahaa muille ihmisille ja minusta kaikkien pitäisi tottua siihen, että liikuntaesteisetkin huomioidaan. Silloin, kun hankin tuon korotuksen en aavistanut yhtään, että se voi aiheuttaa niin paljon päivittelyjä. Välillä joudun selittämään ihan perusteellisesti miten esimerkiksi asiakas jonka selkä on leikattu, tai lonkkanivel juuri vaihdettu tarvitsee korotuksen.

Hoitolaan tultaessa ei ole yhtään porrasta ja ulko-ovelta pääsee suoraan hissiin. Invataksi pääse ihan ulko-oven eteen ja yleensähän taksi auttaa asiakkaan meille asti, mutta me voimme tulla myös alaovelle vastaan. Hoitolassa ei ole kynnyksiä ja siellä mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Yleensähän pyörätuoliasiakkaalla on saattaja joka auttaa hoitotuoliin, mutta myös minä ja Mari voimme siinä auttaa. Jos avustaja on ihan vieras hoitaja hän voi istua odottamaan odotustilaan. Monella on avustajana tytär, tai muu sukulainen, joka on jo minullekin tullut tutuksi ja he yleensä jäävät juttelemaan hoitohuoneeseen. Vaateiden ja kenkien pukemisessa autamme kyllä ja mielestäni olemme Marin kanssa aika neuvokkaita ja päteviä näissä avustusasioissa. Vuosien varrella avustamisesta on niin paljon kokemusta, että se jo sujuu ja kysymme aina asiakkaalta neuvoa mistä kohtaa pitää nostaa, tai tukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti