perjantai 11. marraskuuta 2016

Musiikin vaikutus rentoutumiseen

Musiikilla on suuri vaikutus ihmismieleen ja käytämme sitä myös hoitolassamme hyödyksi. Kasvohoidon aikana meillä on aina soimassa rentouttava taustamusiikki. Emme ikipäivänä ole pitäneet radioa auki hoitojen aikana, koska se nyt olisi varma keino tuhota asiakkaan hyvä olo ja rauhoittuminen. Minulle on erittäin tärkeää, että asiakas saa kokonaisvaltaisen mielihyvän kokemuksen ja hetki kasvohoidossa vähentää myös stressiä.

Rentoutumiseen sopivaa musiikkia ei ole ihan helppo hankkia, koska siinä on monta kriteeriä sopiiko musiikki rentoutumiseen. Musiikki ei saa olla mitään tuttua klassista musiikkia, vaan ihan pelkästään rentoutumistarkoitukseen tehtyjä äänimaailmoja. Tuttu kappale herättää ihmisessä aina muistoja ja toisella ne voi olla iloisia ja toisella surullisia. Riippuu paljon siitä missä tilanteessa ihminen on kappaleen edellisellä kerralla kuullut. Joku klassinen musiikki voi tuoda muistikuvia läheisen hautajaisista, tai jostain muusta tuskallisesta aiheesta. Eikä sellaisen musiikin kuuntelu tuota mielihyvää, tai rauhoita. Erilaisia luonnon ääniä käytetään rentoutumiseen myös. Niidenkin valinta on mennyt minulta monta kertaa pieleen, koska esimerkiksi viidakon äänissä norsun töräytys, tai leijonan karjaisu hätkäyttää asiakasta. Nykyisin onneksi netistä löytyy hyvä valikoima rentoutusmusiikkia ja niitä voi etukäteen hiukan kuunnellakin.

Valitettavasti olen itse täysin epämusikaalinen enkä opi millään tunnistamaan edes tyypillisimpiä klassisia kappaleita. Lapsuuden kodissani oli kuitenkin musiikkiharrastusta hyvin paljon ja pappani lauleskeli jatkuvasti. Ymmärrän musiikin merkityksen pappani kautta. Hän sanoi usein ettei olisi kestänyt viittä vuotta etulinjan joukkosidontapaikassa selväjärkisenä ilman musiikkia. Hänen mielestään musiikki auttoi häntä ja montaa muuta selviytymään sodasta. Pappani kertomusten mukaan soittopelit keksittiin milloin mistäkin. Kaikella mahdollisella voi naputella tahtia ja lauleskella mukana. Hänellä, niin kuin monella muullakin oli koko sodan ajan huuliharppu taskussa ja niin se melkein oli kotioloissakin. Tästä olen ymmärtänyt, että musiikki vaikuttaa eri ihmiseen erilailla. Olen yrittänyt ihan opettelemalla oppia käyttämään musiikkia voimavarana, mutta sillä tiellä on vasta alussa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti