torstai 10. marraskuuta 2016

Trump yllätti koko Euroopan

En olisi ikinä uskonut, että Trump voisi voittaa USA:n presidentin vaalit ja olin aivan varma Clintonin voitosta. Hillary hävisi ja se on samalla häviö naisten tasa-arvolle. Hillary Clinton rikkoi monta "lasikattoa" omalla urallaan, mutta nyt ne voidaan rauhassa unohtaa. En usko, että tasa-arvo pelkästään pysähtyy Trumpin hallinnossa, vaan se tulee putoamaan alaspäin. Monet ovet sulkeutuvat naisilta ja suuri joukko konservatiiveja hykertelee käsiään. Trumpin vaimo Melania tuskin on tasa-arvon esitaistelija.

Seuraan turvallisuuspolitiikkaa jatkuvasti ja olin tyytyväinen, kun pystyin näin harrastelija pohjalta arvioimaan Trumpin merkityksen Suomen turvallisuudelle. Olin aivan samoilla linjoilla, kuin Suomen Ulkopoliittisen instituutin tutkijatkin. Donald Trump tuo suuren epävarmuuden talous-ja turvallisuuspolitiikkaan. Pahin skenaario Trumpin toiminnasta on, että hän hyväksyy vanhan "etupiirijaon" ja katsoo Suomen ja Baltian kuuluvan Venäjän vaikutuspiiriin. Pahiten turvallisuuspolitiikkaa heilauttaa se, jos Trump päättää vähentää Naton vaikutusta Baltian maissa. Hän on jo uhkaillut vaalien aikana, että katsoo ensisijaisesti USA:n etuja Natossa. Toisaalta voihan olla, että Itä-Euroopasta lähtöisin oleva Melania Trump tuo eurooppalaista näkökulmaa presidentin päätöksiin.

Suuri muutos on joka tapauksessa tulossa ja se vaikuttaa aina talouselämään. Epävarmuus voi heikentää talouden kehitystä entisestään, mutta sillä voi olla myös positiivista merkitystä. Yhdysvaltalaiset ovat selvästi haluneet suurta muutosta ja sehän voi olla myös käänne parempaan. Tätä talouslamaa on eletty, niin kauan, että mielestäni mikä tahansa muutos on parempi, kuin tämä jatkuva paikallaan polkeminen. Oma yritykseni on riippuvainen USA:sta, koska Dermalogica on amerikkalainen hoitosarja. Toisaalta minulla ei ole siihen mitään pysyviä sitoumuksia ja voin tehdä ihan niin, kuin itse parhaaksi näen. Olen kuitenkin toiveikkaalla mielellä, että Trump liikemiehenä ja yrittäjänä kiinnostuisi eniten talouspolitiikasta. Nythän on jo vuosia tuntunut, että USA:n kiinnostuskohde on vain Afganistan, Irak ja muut muslimivaltiot.

Odotan suurella mielenkiinnolla tulevia vuosia. Uskon ja luotan siihen, että virkamiehet ja oman alansa ammattilaiset pitävät Trumpin aisoissa eikä pahoja ylilyöntejä tule, kuin korkeintaan puheen tasolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti