lauantai 27. toukokuuta 2017

Aurinkovaroitus!

Nyt, kun vihdoinkin alkoi sää lämmetä ja aurinko paistamaan saa kuulla tarinoita miten huomaamatta iho on palanut. Vielä 90-luvun alkupuolella en tällaisista vahingoista kuullut eikä asiakkailla juurikaan ollut pahoja auringon polttamia. Viimeisinä vuosina nämä ihon uv-säteily vammat ovat joka keväisiä ongelmia.

Iho palaa vaatteenkin läpi

Alkuviikosta eräs asiakas näytti jalkateriään, kun ne olivat päältä aivan turvonneen punakat. Hän oli ollut eräällä parkkipaikalla kirppiksellä myymässä ja seisoskellut ulkona noin kuusituntia. Kasvot ja käsivarret hän oli suojannut hyvin Protection Sport sk 50 NYT 46€ (58€) voiteella ja oikeaoppisesti lisännytkin sitä muutaman kerran. Jaloissa sitä ei ollut, koska hänellä oli farkut ja puuvillasukat ja sandaalit. Noista puuvillasukista huolimatta uv-säteily oli polttanut jalan päällykset melkein vesikelloille. Ainoastaan sandaalien nauhojen kohdat näkyi valkoisina muuten punaisessa ihossa. Tätä en olisi kyllä osannut ennustaa, että paksun puuvillasukankin läpi aurinko näin pahasti polttaa. Tietysti musta asfaltti oikein imi aurinkoa ja heijasti sen takaisin joten uv-säteily tuli sekä maasta, että taivaasta käsin. Toinen asiakkaani poltti pohkeensa viikonlopun pihahommissa. Hänellä oli ollut caprit ja tavalliset polvisukat lenkkareissa ja kukkapenkkejä peratessa aurinko osui parhaiten pohkeisiin. Hänkin oli suojannut ylävartalon aurinkosuojavoiteella ja luuli sukkien suojaavan jalat. Tietysti jalat ja sääret ovat täysin valkoiset talven jäljiltä ja ne palavat yleensäkin hyvin herkästi. Harvoin sääret tulee kovinkaan ruskeiksi joten niissä ei ole omaa suojapigmenttiä.

Suojaa kaula-aukon kohta hyvin

Kaikista nopeimmin palava kohta on rinta kaula-aukon kohdalta ja niska. Kasvot huomataan suojata voitella hyvin, mutta sitä ei laiteta tarpeeksi alas. Ylärinta saa kaikista eniten uv-säteilyä ja vanhemmiten se alkaakin olla hyvin kirjava ja hilseilevän kuiva. Siihen alueeseen tulee solumuutoksia lähes yhtä usein, kuin nenään ja poskipäille. Itseäni harmittaa kaikista eniten, jos tuo ylärinta saa hiukankin liikaa aurinkoa. Juuri sen kohdan säteilyvammat rumentaa pahiten ja sitä kohtaa on hakala peittää meikilläkään joten kirjavuus jää näkyville lopuksi ikää. Voimakkaassa etelän auringossa suojaan niskaa, rintakehää ja olkapäitä kevyellä huivilla aurinkovoiteiden lisäksi. Laitan aamuisin Dynamic Skin Recovery sk 50 (114€) kasvoille, kaulalle ja ylärintaan. Päivällä lisään ainakin niskaan ja rintaan parin tunnin välein Protection Sport sk 50. Haluan välttää kaikin keinoin oman ihoni vaurioittamista auringossa. En halua olla seitsemänkymppisenä kirjava, kuin kilpikonnakuvioinen kissa, vaikka kissoja muuten rakastankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti