tiistai 9. toukokuuta 2017

Sateenkaaren värit pigmentoinneissa

Eilen oli Ylen sivuilla kosmetologi Jenni Määtän haastattelu kestopigmentoinneista. Olen suorastaan helpottunut, että muutkin kosmetologit uskaltavat kritisoida ääneen näitä muotivirtauksia jotka vaarantavat asiakkaan terveyden ja ulkonäön. Ripsipidennykset, tekokynnet ja kestopigmentoinnit ovat töitä joita tekee täysin kouluttamattomat ihmiset.

Kestopigmentointi on vaativaa työtä

Jostain syystä olen vuosien ajan joutunut vastaamaan kuluttajien kysymyksiin kestopigmentointiasioista. Vähän ihmettelen mistä se johtuu, koska emme itse tee pigmentointeja. Ehkä hätääntyneet ihmiset ottavat yhteyttä siihen jonka he varmasti tietävät koulutetuksi kosmetologiksi. Tosin välillä meille soitetaan ja kysytään kuka tekee kaupungin halvimmat kestopigmentoinnit. Siitä minulla ei ole tietoa, mutta kehottaisin kiertämään kaukaa sellaisen paikan. Yleisin ongelma mitä minä asiakkailla näen on värimuutokset pigmentointialueella. Jos kulmat on tehty jo 1990-luvulla silloin väripigmentti oli huonolaatuista ja monen värit muuttuu punaoransseiksi. Jos siihen tekee uuden pigmentoinnin alta näkyy kuitenkin tuo vanha punainen kohta. Nykyisin on saatavilla hyvälaatuisia pigmentointivärejä, mutta ne ovat monta kertaa kalliimpia, kuin epämääräiset Kiinassa tuotetut värit. Asiakkailla on sellainen käsitys, että pigmentointi haalistuu tasaisesti poistuessaan ja häipyy joskus täydellisesti. Tämä on aivan harhaluulo. Pigmentointi kuluu pois epätasaisesti ja monien värimuutosten jälkeen. En ole myöskään koskaan nähnyt täysin pois kuluneita kulmapigmentointeja, vaan 25-vuoden jälkeenkin kirjava jälki näkyy. 

Kestopigmentoinnit ovat tyypillistä harmaan talouden aluetta

Pigmentoinnit ovat kalliit, koska niiden tekeminen vie aikaa ja kone on kallis. Siksi moni ajattelee, että tilaa netistä aineet ja tekee hommat halvalla kavereilleen. Harva edes ajattelee, että työ vaatii erittäin hyvää tietotaitoa ja vakaan käden. Jotkut maahantuojat järjestävät parin päivän koulutuksen työpaketin ostajalle, mutta netistä saa samat aineet ilman, että kukaan kyselee ammattitaitoa. Uusin 3-D microblade tekniikka väitetään kevyemmäksi versioksi kestopigmentoinnista, mutta siinä on suurimmat vaarat epäonnistumisesta. Se tehdään vapaalla kädellä pienillä viilloilla ihoon. Riippuu siis täysin tekijän vakaasta kädestä miten syviä ja tasaisia viillot ovat. Tuo perinteinen koneella tehtävä pigmentointi on turvallisempi, koska väri menee tasaisesti aina samaan syvyyteen. En usko, että itse pystyisin tuota microblade-tekniikkaa käyttämään, kuin pitkän treenaamisen jälkeen ja itselläni on kuitenkin erinomaiset kädentaidot ja tarkkuus. Vaatii satoja työtunteja ennen, kuin tuolla viiltotekniikalla pystyy kunnolliseen työhön. Nyt joka toinen kosmetologi ja moni "naapurin tyttö" tekee microbladea, koska kallista konetta ei tarvita ja alkuun pääsee helposti. Ajattelen kauhulla ketkä onnettomat asiakkaat joutuvat näiden harjoittelijoiden koekaniineiksi. 

Alamme on täysin villi

Nykyisin tuntuu, että kosmetologiala on mennyt täysin villiksi. Säätelyjä ja lakeja tarvittaisiin välttämättä, että kuluttajat olisivat turvassa. En yleensä kannata säätelyjä, mutta alamme tilanne on jo niin vakava, että sitä on mahdoton muuten putsata. Pelkään, että täytyy tapahtua joku suuren joukon ongelma johon päättäjät vasta herää. Tuo microblade voi olla juuri sellainen josta voi saada esimerkiksi pahoja tulehduksia, tai joku tauti voi sitä kautta levitä. Sitä, kun sattuu useammalle yhtä aikaa takuulla asia kiinnostaa mediaa ja sitä kautta päättäjiä. Tätä odottaessa toivon, että kuluttajat ovat todella tarkkoja valitessaan tekijän työlle joka on kasvoissa lopun ikää. Työstä kannattaa maksaa oikea hinta eikä hakea halvinta mahdollista. Nykyisin netistä voi mainiosti tarkistaa miten kauan tekijä on ollut alalla ja millaisia arvioita asiakkaat hänestä antavat. Olen kuitenkin huomannut, että asiakkaat hyvin vähän selvittävät kosmetologin työuraa etukäteen, vaan luotetaan sokeasti, että kauneushoitolassa on aina työssä kosmetologi. Näin se ei todellakaan ole ja halvin vaihtoehto voi tehdä kalliin vahingon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti