Viime viikkojen aikana olen keskustellut useamman ihmisen kanssa jotka hämmästelevät sitä, että pitääkö kotimaankin auringolta suojautua. Itselleni on taas hämmästelyn aihe miten paljon on ihmisiä jotka eivät ole kuulleetkaan auringon aiheuttamista haitoista. Siksi kirjoitan tästä aiheesta taas, että ainakin minä jaan tarpeeksi tietoa ettei kukaan asiakkaistamme tietämättömyyttään vaurioita ihoaan.
Lapsena saatu säteily vaurioittaa eniten
Kaikista pahinta on se uv-säteily mitä ihminen saa ennen kahtakymppiä. Uv-säteilyn määrä kerääntyy ihon solumuistiin ja dna kerää kaiken sen säteilyn mitä ihminen elämänsä aikana saa. Tavallaan tuo dna tulee täyteen ja silloin puhkeaa solumuutokset ja ihosyöpä. Kukaan vaan ei tiedä koska kenenkin dna tulee täyteen. Tämä on yksinkertaisesti selitettynä se miten säteily vaikuttaa ihossa. Lapset ovat pahin riskiryhmä ja heitä pitää suojata todella hyvin. Nykyiset teini-ikäiset taas ihannoivat rusketusta, mutta hekin kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään. Me nykyhetken viisikymppiset ei enää voida mitään sille miten paljon säteilyä on meihin kerääntynyt 60-70-luvuilla. Omassa lapsuudessani muistan miten hyvänä pidettiin, kun lapsi on ruskea. Oli juuri keksitty, että aurinkosta iho synnyttää d-vitamiinia elimistöön ja luultiin ruskettuneen lapsen olevan terveempi talvella. Niille asioille ei jälkikäteen voi enää mitään, mutta siksi uv-säteilyn määrää pitäisi pyrkiä koko ajan vähentämään. Voimme vaan toivoa, että vielä 60-70-luvuilla otsonikerros oli kunnossa ja säteilyä ei tullut maan pinnalle niin paljoa kuin nykyisin. Senhän ihan huomaa miten pistävää aurinko nykyisin on. Aikuisena ihon palaminen ei ole enää niin vaarallista kuin lapsena.
Kaikkien iho rypistyy auringossa
Kaikki eivät saa ihosyöpää, vaikka olisikin ollut auringossa aina. Ihon rypistymistä ja veltostumista aurinko aiheuttaa kaikille. Näen sen omassa työssäni miten paljon pientä pintaryppyä ja ihon ohentumista ulkoilmaihmisten iholla on. Tätä rypistymistä voidaan vähentää paljon hyvällä hoidolla. Ne asiakkaat jotka ovat hoitaneet ihoaan säännöllisesti kymmeniä vuosia ja ovat tehneet paljon ulkotöitä auringossa ovat rypyttömämpiä kuin saman ikäiset hoitamattomat ihmiset. Aika monella asiakkaallani on 60-70-vuotiaana tullut lieviä solumuutoksia eli aurinkokeratoosia. He ovat keskussairaalan ihotautipoliklinikan listoilla ja käyvät yleensä kolmenvuoden välein tarkastuksessa. Näen siis todella paljon erilaisia ihomuutoksia ja niiden hoitovaiheita. Jotkut ovat heränneet ihonhoitoon vasta tuon sairastumisen myötä.
Iho tarvitsee useita suojakonsteja
Aurinkosuojavoiteet eivät pelkästään riitä, vaan pitää muistaa vaate, varjo ja siesta. Onneksi nykyään säätiedoissa kerrotaan uv-indeksi ja neuvotaan suojautumisessa. Sen lisäksi, että käyttää tehokasta aurinkosuojavoidetta pitää ihoa suojata vaatteilla. Aina kannattaa pysyä varjon puolella ja hakeutua päivänvarjon alle. Siesta tarkoittaa pysyttelyä sisätiloissa pahimman paahteen aikana kello 11-15. Näin kesällä suojakerroin pitää olla vähintään kolmekymmentä. Kesälomalla, kun on paljon ulkona suosittelen viidenkympin aurinkosuojaa. Meidän suosituin aurinkosuojallinen tuote on Dynamic Skin Recovery sk 50 (114€). Se on ihanan kevyt päivävoide joka imeytyy hyvin ja kiinteyttää ja vahvistaa ihoa. Toinen suosikki viime vuosina on ollut Protection Sport sk 50 (59€) joka on koko perheen suojavoide. Se on iso tuubi ja edullinen käytössä ja siitä tykkää miehet ja lapsetkin. Protection Sport sk 50 käy kasvoille ja vartalolle ja voimakkaassa auringossa sitä kannattaa lisätä noin 3-4 tunnin välein. Dermalogican aurinkosuojatuotteet ovat ihotautilääkärien suosikkeja, koska amerikkalaiset aurinkosuojavoiteet ovat kaikista turvallisimpia ja tutkituimpia. Amerikassa aurinkovoiteet katsotaan kuuluvan lääkeaineisiin ja ne tutkitaan samoilla menetelmillä kuin lääkeaineetkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti