tiistai 23. toukokuuta 2017

Ruusufinni ja aikuisiän acne ovat yleistyneet

Olen viime vuosina pistänyt merkille, että asiakkaat sekoittavat ruusufinnin ja aikuisiän acnen toisiinsa. Moni kertoo puhelimessa hoitoaikaa varatessaan, että hänellä on aikuisiän acne ja näen jo yhdellä silmäyksellä kyseessä olevan ruusifinni. Asiakkaan omiin silmiin nämä ihottumat voi näyttää ihan samanlaisilta ja netissä niitä kuvaillaan aika samalla tavalla. Näitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa toisiinsa, koska hoito on aivan erilaista.

Oma näkemykseni ruusufinnin ja aikuisiän acnen yleistymisestä

Jos vertaan tätä päivää ja 1980-lukua näen tuplamäärän ruusufinniä ja aikuisiän acnetta nykyisin. Kummankin iho-ongelman hoitomenetelmät ovat huomattavasti parantuneet ja ihotautilääkäreitä on enemmän joten niiden pitäisi vähentyä. Niiden lisääntyminen on ollut työvuosieni aikana niin suurta, että tietysti olen pohtinut asiakkaiden ja kollegoiden kanssa mistä se voi johtua. Lääkärit mainitsevat myös usein niiden lisääntymisestä, mutta mitään varmaa selitystä ei heillä ole asialle. Ruusufinnin syntysyy on uv-säteily ja ruusufinni yleensä puhkeaa ensimmäisen kerran kevät talvella, tai kesällä aurinkoiseen aikaan. Uv-säteilyn määrä ja voimakkuus on lisääntynyt neljänkymmenenvuoden aikana valtavasti ja se on selkeä syy ruusufinnin syntyyn. Maailmalta tulee myös tietoa, että saasteisissa suurkaupungeissa ruusufinnin puhkeaminen on yleisempää. Näin on esimerkiksi New Yorkissa, Los Angelesissa ja Bangkokissa ja siitä voi vetää johtopäätöstä, että ilman saasteet ovat joskus osasyynä ruusufinnin puhkeamiseen. Tosin tämän ilmansaastumisen voi ymmärtää monellakin tavalla. Meillä Suomessa ruusufinni puhkeaa yleisesti keväällä, kun katupölyä harjataan pois ja siitepölykausi alkaa. Itse pitäisin tässä kohtaa syynä tuota mekaanista ärsytystä mikä tulee, kun katupöly ja talven hiekoitus pyörii tuulen mukana kasvoja vasten. 

Hormonaaliset syyt ovat usein iho-ongelmien takana

Oma ikäluokkani on käyttänyt hormoneja koko elämänsä ajan. Useat ikäiseni alkoivat käyttämään e-pillereitä alle parikymppisenä ja ovat jatkaneet hormonaalistaehkäisyä vaihdevuosiin saakka. Monet joutuvat turvautumaan estrogeeniin vaihdevuosioireiden takia ja taas tulee lisähormonia elimistöön. Kaikki syötäväksi tarkoitetut eläimetkin ovat viime vuosikymmeninä kasvatettu hormoneilla ja antibiooteilla ja uskon niiden jossain määrin siirtyvän ihmiseen. On suorastaan ihme etteivät naiset tämän enempää sairasta hormoniperäisiä sairauksia. Acnen syy on aina hormonaalinen ja teini-iässä se puhkeaa normaalin hormonitoiminnan alettua. Acne liittyy myös jossain määrin raskauteen ja yleensä teini-iässä acnesta kärsineet saavat helpommin raskausajan acnen. Aikuisiän acnen erotan raskausajan acnesta sillä, että raskausajan acnen syy tiedetään. Aikuisiän acne puhkeaa 40-50-vuotiaana ja siihen ei löydy mitään selvää syytä. Harvoin siinä iässä puhkeavaan acneen auttaa e-pillerit, niin kuin ne auttaa nuorilla naisilla. 

Ihonpuhdistus auttaa aikuisiän acneen

Ruusufinnissäkin ihoon puhkeaa pieniä märkäpäisiä finnejä, mutta niitä ei saa puristaa, koska se vaan pahentaa tilannetta. Ruusufinniä kosmetologi hoitaa vahvistavilla ja rauhoittavilla kasvohoidoilla. Aikuisiän acneen taas tehoaa hyvin ihonpuhdistukset ja ihotyypin mukainen kotihoito. Yleensä sen hoitovaste kosmetologin hoitoihin on paljon parempi kuin teini-iän acnessa. Paras tulos näissä kummassakin iho-ongelmassa saadaan, kun lääkäri ja kosmetologi hoitaa ihoa yhdessä. Nykyään on myös hyvälaatuisia meikkituotteita joilla pystyy hyvin peittämään epätasaisuudet. Mineraalimeikit ovat näissä tapauksissa erittäin suositeltavia, koska ne eivät ainakaan rasita ihoa enempää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti