perjantai 12. toukokuuta 2017

Ulkonäkö on arka asia

Kuulen työssäni lukemattomia tarinoita erilaisista kommenteista mitä asiakkaiden ulkonäöstä on esitetty. Valitettavasti negatiiviset arviot jää parhaiten muistiin  ja pahoittaa toisen mieltä pitkiä aikoja. Pakko on joskus ihmetellä mitä ihmiset oikein ajattelevat möläytyksillään. Onko ne vahinkoja vai halutaanko toista tosissaan loukata.

Punoitus on yleinen ongelma

Varmaan yleisin ongelma mistä ihmiset kärsii on ihon punoitus. Toisilla punoittaa nenä, toisilla kaula ja joillakin koko kasvot. Varmaan jokainen joka punoituksesta kärsii on saanut siitä jonkun tyhmän kommentin. Itse saan kaulaan punoittavaa nokkosrokkoihottumaa, kun minulle tulee kuuma, tai olen suorassa auringon paisteessa. Omalla kohdallani hölmöin asia on se, että eräässä vakiokokouksessa puheenjohtaja luuli minun pidättelevän raivoani, jos kaulani punoittaa. Jotkut saa kuulla punaisesta nenästään erilaisia viinan juontijuttuja. Toiset voi päivitellä suureen ääneen miksi olet noin punainen mitä tuo punoitus on. Tämä on tosi kiusallista ja loukkaavaakin ja aiheuttaa taatusti punoitusta lisää. Punoitus johtuu pintaverenkierron vilkastumisesta ja pintaverisuoniin pakkautuneesta verestä joka näkyy ohuen vaalean ihon läpi. Se on hyvin tyypillinen suomalaisten ongelma, koska meillä on vaalea iho ja ilmasto aiheuttaa ihon ohentumista ja lämmön vaihteluita. Yleensä hyvin hoidettu vahvistunut iho ei punoita niin paljoa. Monelta asiakkaalta on punakkuus jäänyt kokonaan pois, kun kuivuus ja ohentuminen on saatu hyvällä hoidolla rauhoittumaan. 

Kylmäallergia

Kylmäallergia eli kylmyyden aiheuttama nokkosrokkoihottuma on onneksi aika harvinainen, koska se on hyvin huomiota herättävä reaktio. Kummallakin parhaista ystävistäni on tämä ominaisuus, mutta työelämäni aikana olen sitä kohdannut, vain parilla asiakkaallani. Siinä kylmälle altistunut iho saa nopean ja voimakkaan nokkosrokkoreaktion, joka kutisee ja kuumottelee valtavasti. Ihon on aivan röpelöisillä paukamilla ja se näyttää aika pahalta. Yleisemmin se tulee vartalolle, kuin kasvoille, mutta toisilla myös kasvot reagoi. Hyvin pienikin altistus voi ihottuman nostaa esiin. Esimerkiksi pyöräily viileässä kevätilmassa saa ihottuman aikaan reisissä, joihin viima eniten osuu. Pitkien housujen kangaskaan ei välttämättä suojaa kylmäaltistukselta. Ystäväni kertoo, että pitkä kävely Helsingin tuulisessa säässä viileään vuodenaikaan saa kasvot ja vaateiden alla olevan vartalonkin reagoimaan. Pahiten vaiva häiritsee uimahallissa ja kumpikin ystävistäni saa ihottuman aina viileän veden ja lämpimän saunan yhdistelmästä. Joka kerta joku tulee kauhistelemaan tarttuuko ihottuma ja mitä se on. Ventovieraat ihmiset saattavat tökerösti tivata oletko varma ettei ihottuma tartu. Se ei todellakaan tartu. Yleensä ihottuma laantuu nopeasti, kun pintalämpötila tasoittuu. Jossain tilanteissa kutina on niin sietämätöntä ettei siihen auta, kuin antihistamiini. Kylmäallergia on tosiaan sen verran harvinaista, että kaikki ei ole edes siitä kuulleet. Nyt tiedätte mistä on kysymys ja ensimmäiseksi ei tarvitse pelätä tartuntaa.

1 kommentti:

  1. Siis mulla on tuollainen kylmäallergia! En tiennyt, että sille on oikein virallinen nimitys. Onneksi ei naamaan tule mitään, mutta välillä reidet ja keskivartalo kutiaa aivan sairaasti, kun on vähän viileämmällä ilmalla lenkillä. Tekisi mieli jollain teräsharjalla raapia itseään :D

    VastaaPoista