maanantai 29. toukokuuta 2017

Yrittäjäkin lomailee

Aloitan tänään kesäloman ja palaan työhön kahdenviikon kuluttua maanantaina 12.6. Kesälomat meillä hoitolassa menee vanhaan malliin, kai me ollaan jo hiukan kaavoihin kangistuneita:)

Kauneushoitola on koko kesän auki

Pidämme Marin kanssa lomat vuoron perään ja kauneushoitola on koko kesän auki. Minä olen nyt kaksiviikkoa ja Mari on perinteisesti heinäkuun. Joskus asiakkaat tivaa miksi Mari on yhteen menoon niin pitkään lomalla. Mari on kauneushoitolan työntekijä ja hänelle kuuluu lakisääteiset lomapäivät. Nyt en enää edes muista miten ne lomat lasketaan, koska Mari on vuosikausia laskenut työmääränsä itse ja tilitoimisto laskee palkan. Marin vastuulla on suurin osa materiaalin toimittamisesta tilitoimistoon ja kassakirjan pito. Minä taas hoidan laskujen maksut, tilaukset yms.näin työmme on jakautunut ja se sopii meille kummallekin. Mari on ansainnut lomansa ja myös pienyrittäjän työntekijällä on oikeus lomaansa.

Yrittäjäkin tarvitsee lomaa

Minulla on ilmeisesti vähän huono omatunto, kun jään lomalle vallan kahdeksi viikoksi, koska tässä on nyt hiukan selittelyn makua:). Yrittäjällä lomalle lähteminen ei ole niin itsestään selvää, vaan se vaatii paljon työtä ja suunnittelua etukäteen ja jälkikäteen. Se on myös todella kallista, koska itse vaan kuluttaa ja oma tuotto on nolla. Kuitenkaan ei kukaan voisi kuvitella, että olisin tehnyt 37-vuotta  50-60 tuntista työviikkoa ilman lomia. Olisin jo aikoja sitten heittänyt henkeni, tai firma ei olisi pystyssä enää, kun olisin niin vanhan aikainen ja kiukkuinen ettei asiakkaita enää olisi. Yrittäjä m
tarvitsee luovuutta ja luovuus taas tarvitsee laiskottelua, mutta myös uusia virikkeitä. On yrittäjänä millä alalla hyvänsä pitää olla jatkuvasti valppaana uusille suuntauksille ja yritystä pitää kehittää koko ajan. Sen tiedän jo vanhastaan ettei koskaan ole hyvä hetki pitää lomaa. Aina joku ihmettelee miksi loma on juuri siinä kohtaa. Tutut vakioasiakkaat eivät lomiani ihmettele vaan koen, että he sydämestään toivottaa minulle hyvää ja rentouttavaa lomaa. Ihmettelijät ovat uusia asiakkaita, tai muita satunnaisia tuttavuuksia. Suorastaan loukkaannuin, kun olin hammaslääkärissä ja en ollut aiemmin siinä paikassa käynyt miten eräs henkilökunnan jäsen teki johtopäätöksen ettei minulla ole töitä, kun kerran pidän lomaa. Hän päivitteli kovasti, että olisi luullut näin alkukesästä jonkun vielä käyvän hoidossa, mutta ehkä kilpailu on niin kovaan ettei asiakkaita kaikille riitä. Kuulin rivien välistä, että hän taisi toivoa asian olevan niin. Meillä on aivan sama asiakas määrä kesät ja talvet ja loma vaatii aina järjestelyjä eikä siinä odoteta, että jos sattuisi tulemaankin ihan tyhjä viikko. Itse arvostan löhöilyä ja velttoilua niin paljon, että suosittelen sitä lämpimästi toisillekin olette sitten yrittäjiä, tai työntekijöitä. Ei tarvitse suorittaa jotain ja saada jotain aikaiseksi joskushan voi vaan olla möllöttää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti