maanantai 19. helmikuuta 2018

Hyvät neuvot ovat tarpeen

Meillä jokaisella on omat juttumme mitkä ärsyttävät meitä ja näin vanhemmiten ne oppii tiedostamaan hyvinkin. Sitten, kun ne tiedostaa pitää oppia käytösmalli ettei hermostu turhasta. Minun akileenkantapää on neuvovat asiakkaat. Asiakas joka koko ajan neuvoo ja epäilee osaamistani ja tekemisiäni saa minut sisäisesti hermostumaan.

Asiakas stressaa itseään turhaan

Aina välillä on uutena asiakkaana ihminen joka koko ajan neuvoo mitä minun pitää tehdä. Kaikki pitäisi pystyä tekemään yhtäaikaa ja asiakas on rauhaton, kun epäilee osaamistani. En usko, että kyse on juuri minun osaamisestani vaan he ovat ylipäätään epäileviä. He laittavat usein kätensä kasvoille huomaamatta, että siinä on muita vaikutusaineita. Minä yritän epätoivoisesti häätää käsiä ettei aineet leviä kaikkialle ja heidän omiin vaatteisiin. Yleensä ei auta, jos sanon ettei käsiä kannata laittaa kasvoille, koska he eivät keskity kuuntelemaan neuvojani. Heitä voi kiusata joku miilium mitä varten he hoitoon tulevat ja he kysyvät koko ajan joko otin sen pois eikä auta, jos selitän sen vaiheen olevan myöhemmin. Aloitan kasvohieronnan otsasta kasvoista ja siitä tulee usein tiukka keskustelu miksi en hoida kaulaa, vaikka kerron sen tulevan hieronnan loppupuolella. 

Ammattilaiseen pitää luottaa

Eniten minua ihmetyttää, kun asiakas haluaa peilin avulla tarkistaa olenko levittänyt varmasti esimerkiksi naamion otsaan ja kaulalle. He epäilevät, että joku kohta jää hoitamatta. Sitä on vaikea ymmärtää, että miksi jättäisin levittämättä naamiota otsaan. Säästäisin siinä niin vähän naamioainetta ettei se tule mieleenikään. Aika usein rauhattomalla asiakkaalla menee joku hoitovaihe ohitse ja usein se on hoidon alussa tehtävä kulmien muotoilu. Yleensä siinä kohtaa hoidon alussa he keskittyvät vaatimaan tehtäväksi heti joku heille tärkeä hoitovaihe. Sitten hoidon lopuksi kiistellään olenko muotoillut kulmat vai enkö ole. Peilin avullahan voin tämän todistaa, mutta ei sekään ole hyvä, kun olen tehnyt sen salaa heiltä. Sillä ei ole väliä, että kulmat on hyvin ja oikein muotoillut. Välillä joutuu myös perustelemaan, että olen käyttänyt kaikki hoitoaineet mitkä hoitoon kuuluu ja tehnyt kaikki hoitovaiheet. Tavallaan heiltä menee täysin hukkaan hoidossa rentoutuminen. Se on aina minulle hämmästyttävää, että yleensä he ovat oikein tyytyväisiä hoitoonsa. Enhän minä tietysti näytä asiakkaalle omia tuntemuksiani, koska nehän ovat minun ongelma.

Epäluuloisuus on rasittavaa

Ilmeisesti näiden ihmisten kohdalla on kyse epäluuloisesta persoonasta ja se on varmaan heille itselle myös rasittavaa. Äitini myös tekee tätä neuvomista, jos yhdessä teemme jotain esimerkiksi siivoamista tai pihatöitä. Sekin saa minut näkemään punaista. Ehkä se kuitenkin on ymmärrettävää, että äitien on vaikea käsittää heidän yli viisikymppisen lapsensa osaamista ja oman järjen käyttöä. Yleensä käymme tästä äitini kanssa tiukan keskustelun jo puuhiemme alkuvaiheessa ettei asiasta tule isompaa riitaa. Se ei kuitenkaan ole sama asia, kun maksavan asiakkaan epäluuloisuus. Tavallaan tämä peilin kanssa tarkistaminen kertoo minulle, että he epäilevät osaamistani, tai rehellisyyttäni kumpikin tuntuu ikävältä. Tässä ei yleensä auta edes se, että he käyvät useita kertoja hoidossani vaan sama tarkistaminen ja neuvominen alkaa taas. Muuta apua en tähän keksi kuin sen, että minun pitää muuttaa suhtautumistapaa tähän asiaan. Toista ihmistä ei voi muuttaa joten pitää muuttaa itseään.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa aivan uskomattomalta! Hauska kuulla näitä tarinoita meistä asiakkaista. En iän kuuna päivänä kehtaisi pyytää peiliä, että tarkistaisin onko Mari levittänyt mulle naamion tarpeeksi hyvin - eikä kyllä tulisi mieleenkään epäillä huonoa työnjälkeä. Asiakaspalvelussa tuntuu olevan jos jonkinlaista kiemuraa, sen takia itse olenkin hakeutunut alalle jossa ei ihan hirveästi tarvitse asiakkaisen kanssa temppuilla. Ei hermot riittäisi yhtään mihinkään.

    VastaaPoista
  2. Koen kyllä asiakaspalvelun ihan omaksi alakseni ja pääsääntöisesti ihmiset ovat aivan ihania. Minua kiinnostaa kovasti mitä ihmisten pään sisällä liikkuu ja syvennyn ehkä liikaakin tapauksiin joita on vain muutama. Tavallaan tämä kirjoittaminen on ääneen puhumista, jos löytäisin jonkun ymmärryksen tässäkin tapauksessa. Loppujen lopuksihan noissa tilanteissa on meillä kummallakin paha olla. Sitkään en ymmärrä miksi asiakas haluaa tulla uudestaan, jos hän ei luota minun työhöni.
    Itsekkään en kehtaisi käyttäytyä noin, vaikka työ olisi kuinka huonoa en sitä viitsisi hoitajalle sanoa vaan en menisi enää toista kertaa. Tämä on varmaan tyypillinen suomalainen tapa käyttäytyä kiitetään ja ei tulla enää koskaan kyseiseen paikkaan uudestaan.

    Inkeri

    VastaaPoista