keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Alkoholin vaikutukset ihoon

Eräs asiakkaani kirjoittaa tietokirjaa alkoholin vaikutuksista ja varsinkin siitä miten jatkuva ”tissuttelu” ihmiseen vaikuttaa. Puheenaiheeksi nousee alkoholin suurkulutus ilman, että ollaan vielä alkoholisteja. Hän kysyi minulta kosmetologin näkökulmaa ja sitä miten alkoholi vaikuttaa ihoon ja ulkonäköön. Aloinkin miettimään miten ihon siinä käy ja tässä pohdintojeni tuloksia.

Ikääntyvän naisen ulkonäköön juominen vaikuttaa eniten

Tämä on valitettava totuus, että naisen juominen näkyy kasvoilla nopeammin kuin miehillä. Estrogeenin vähetessä noin nelikymppisenä naisen aineenvaihdunta alkaa hidastua ja iho ohentua. Alkoholi hidastaa aineenvaihduntaa eli turvotus lisääntyy. Turvonneilla kasvoilla iho venyy ja siten ohenee entisestään. Aika pienikin määrä alkoholia päivittäin lisää turvotusta merkittävästi. Juomisen jatkuessa pitkään turvotuksen määrä kertaantuu. Mitä enemmän on ikää sitä helpommin turvotus syntyy. Valitettavasti yli viisikymppisen joka päiväinen viinilasi näkyy kasvojen pöhötyksenä ja aika pian myös vyötärömakkaroina. Tätä turvotusta ei oikein pois saa muuten kuin juomisen lopettamisella. Nanolift hoito poistaa turvotusta näkyvästi, mutta sen apu jää lyhyt aikaiseksi, jos juominen jatkuu samana iltana. 

Alkoholi aiheuttaa couperosaa

Vanha juttuhan on, että esimerkiksi sarjakuvissa alkoholistit kuvataan punanenäisinä. Tämä johtuu siitä, että alkoholi laittaa pintaverenkierron liikkeelle vauhdilla. Senhän ihan tuntee, kun lasillisen jälkeen tulee ihan kuumotusaalto ja posket alkavat hehkua. Tätä, kun tapahtuu joka päivä vuodenkin verran niin hiusverisuonten seinämät vaurioituu ja suonet jää pysyvästi auki mikä näkyy ihonpinnassa sinipunaisena verkkona. Myös rasvoittumista ja finnejä voi juominen aiheuttaa. Alkoholi lisää naisen miessukuhormonin eritystä ja se rasvoittaa ihoa ja tuo epäpuhtauksia. Joskus naiselle tulee ns.viskibasso ja sekin johtuu tästä testosteronin tason noususta. 

Ihonhoidon laiminlyönti näkyy

Silloin, kun alkoholi alkaa täyttämään elämää liikaa moni muu asia laiminlyödään. Iltaisin ei jakseta pestä meikkiä pois ja tämä alkaa näkymään piankin myös nuoremmilla naisilla. Se onkin harmittavaa, että moni alle kolmekymppinen sanoo ettei jaksa bileillan jälkeen pestä kasvojaan vaan nukkuu joka viikonloppu meikit naamassa. Silloin on kyllä aika turhaa yrittää hoitaa jotain epäpuhdasta ihoa, kun kerran viikossa hoito tyssää. Aika pian työkaverit ja muut alkavat huomata, jos joka aamu on vain edellisen päivän meikin rippeitä korjailtu. Se näkyy epäsiisteytenä ja tuo esiin rypyt ja juonteet. Huonosti hoidettu iho kuivuu ja alkaa hilseillä ja se tekee ihosta harmaan. Tietysti siinä vaiheessa, kun maksa jo paukkuu iho on kellertävä ja muutenkin ihminen on sairaan näköinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti