torstai 1. helmikuuta 2018

Näin kosteuttavat hoitotuotteet vaikuttavat

Kosmetiikan mainokset käyttävät ihan omaa sanastoaan ja niissä on paljon turhaa sanahelinää mikä ei kerro mitään itse tuotteesta. Mainoksilla on tarkoitus vaan myydä ja vahvistaa hoitosarjan brändiä eikä tiedon välittäminen merkitse mitään. Valitettavasti tämän tyyppinen mainonta voi vähentää hoitotuotteiden uskottavuutta. Kerron nyt miten kosteuttavat raaka-aineet oikeasti vaikuttavat. Tämä on yksinkertaistettu selitys miten minä asiat olen oppinut. Lääketieteessä on omat paljon hienommat selvitykset, mutta niitä taas harva ymmärtää.

Kosmetiikka kehittyy koko ajan

Työvuosieni aikana kosmetiikan vaikutusaineet ovat muuttuneet täysin ja niiden teho on vähintäänkin kymmenkertaistunut. Herkistävät aineosat ja tunnetut allergeenit on poistettu ja tuotekehittelyn myötä on tilalle tullut turvallisempia ja paremmin toimivia aineosia. Suuria muutoksia toi hedelmähappojen eli alfahydroksihappojen eli AHA-happojen keksiminen. Toinen mullistava aineosa oli kuljetusaineet eli niosomit, mikrosomit ja liposomit. Hullun lehmän tauti 90-luvun alussa pakotti kehittämään paljon uusia raaka-aineita, koska perinteiset eläinkunnan kollageenit, elastiinit ja monet öljyt kiellettiin. Tilalle tuli bioteknisiä ja synteettisiä raaka-aineita jotka ovat entistä turvallisempia ja paremmin siedettyjä. Niiden myötä kosmetiikalle herkistyminen on vähentynyt huomattavasti.

Hyaluronihappo on tunnetuin kosteuttaja

Kaikista tunnetuin kosteuttava raaka-aine on hyaluronihappo joka ei ole happo, vaikka nimi niin 
sanoo. Hyaluronihappo on biotekninen raaka-aine mikä on erittäin hyvin siedetty. Hyaluronihappo ei pelkästään lisää ihosoluihin kosteutta vaan se sitoo ihon omaa kosteutta. Yksi hyaluronihappo molekyyli pystyy sitomaan omaan kokoonsa nähden kymmenkertaisen määrän kosteutta. Nuoren ihmisen ihon yksittäinen ihosolu on kuin pyöreä ilmapallo. Sen sisällä on soluväliainetta joka pitää solun pyöreänä ja joustavana ja sen ansiosta ihokin on joustavaa ja pehmeää. Noin parikymppisellä ihmisellä ihosolut kuolee keskimäärin 3-4 viikon välein ja vanhat solut poistuvat hilseilynä, kun uusi tuore solu työntää sen edeltään pois. Ihmiseltä irtoaa miljoonia ihosoluja vuorokaudessa ja jos ne olisi näkyviä meidän ympärillä on pölypilvi. Vuodevaatteisiin irtoaa todella paljon ihosoluja ja siksi vuodevaatteet pitääkin vaihtaa vähintään parin viikon välein. 

Vanhemmiten solujen uudistuminen hidastuu

Hyaluronihappo imeytyy nopeasti ihoon ja tekee ihosta taas pehmeän ja joustavamman. Iholle levitettäessä hyaluronihappo pitoista voidetta tuotteen yksittäiset molekyylit imeytyvät ihosoluihin. Molekyylit ovat kuin pieniä palloja joiden sisällä on tuo hyaluronihappo. Nuo pallot ovat muodostuneet näistä kuljetusaineista esimerkiksi liposomeista. Liposomit ovat hyvin saman kaltaisia kuin ihon omien solujen pintakerros ja siksi liposomi pääseekin läpi solukalvosta ja solun sisälle. Siellä liposomi sulaa soluväliaineeseen ja sen sisältä vapautuu sen kuljettama raaka-aine. Vanhemmalla ihmisellä ihosolu ei enää oli pyöreä ja pehmeä vaan se muuttuu litteämäksi ja soluväliaineen määrä vähenee. Se on kuin puolityhjä ilmapallo. Soluväliaineesta tulee kokkareisempaa eikä se ole enää kirkasta ja puhdasta. Tämä soluväliaineen muuttumine tuo harmautta ihollekin mikä alkaa olla yli nelikymppisten ongelma. Ihosolut eivät myöskään jousta enää ja näin ihokin menettää napakkuuttaan ja pehmeyttään. Kun tuota hyaluronihappoa saadaan liposomien avulla imeytettyä ihosoluihin niistä tulee taas pyöreämpiä, pehmeämpiä ja soluväliaine kirkastuu mikä vähentää ihon harmautta. Hoitamattomalla iholla nuo kuivuneet kittimäiset ihosolut irtoavat hyvin hitaasti ja siksi iholle tulee paksu harmaa ja hilseilevä kerros. Miedolla kuorinta-aineella esimerkiksi Daily Superfoliantilla (94€) saadaan sulatettua pois nuo kuolleet solukot ja seuraavat hoitoaineet imeytyvät paremmin ja pystyvät auttamaan tuon ihosolun tilannetta. Tämä oli yksinkertainen selitys miten voiteet ihossa vaikuttaa. Kyse ei ole mistään taikatempuista, tai lumevaikutuksista vaan niissä on oikeasti vaikutusta ihoon. Näiden kuljetusaineiden kehittymisen 
myötä on tullut myös lääkeaineita mitkä imeytyy ihon läpi esimerkiksi hormonilaastarit, tai kipuun ja 
särkyyn tarkoitetut lääkevoiteet. 

Kuorintaa tarvitaan, että vaikuttavat raaka-aineet pääsevät imeytymään kunnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti