torstai 28. maaliskuuta 2019

Kuka määrää karvan paikan?

Tässä hiljattain oli Hämeen Sanomissa juttu ihokarvoista ja niiden poistamisesta. Yritän varoa lukemasta näitä juttuja, kun yleensä ärsyynnyn niistä suuresti. Hämeen sanomista yritän ne lukea verenpaineen nousun uhallakin, koska tiedän asiakkaiden ottavan puheeksi kyseiset jutut.

Karvat ei ole meidän juttu

Karva on yksi elimistön osa joka ei ole taipunut ihmisen tahtoon ja siihen ei paljoakaan pysty vaikuttamaan. Joka vuosikymmenellä on omat muotijuttunsa siitä missä karvat pitää olla ja mistä ne pitää olla pois. Kulmakarvat ovat tästä hyvä esimerkki. Monella yli seitsemänkymppisellä ei ole kulmakarvoja juuri ollenkaan, koska 50-60-luvulla ne nypittiin viivamaisen kapeiksi ja monilta ne lakkasivat kasvamasta kokonaan. Nykyisin kulmakarvat ovat leveät ja hyvin näkyvät ja meikkaajien mielestä tärkein asia ulkonäöstä. USA:ssa ja monissa suurkaupungeissa on jo ns.kulmakarvabaareja joihin poiketaan laitattamaan varmasti muodikkaat kulmat ja paikat eivät tee muuta kuin kulmakarvojen stailausta. Koko työurani ajan karvat ovat olleet aina ongelma ja ne aiheuttavat edelleen hysteeristä valitusta tottelemattomuudestaan. Minulle ja Marille ei ole luonteenomaista, että käyttäisimme ammattitaitomme karvan jahtaamiseen ja siksi emme tee sokerointeja. Säärikarvat poistamme lämminvahalla joka on nopeaa ja tulos on sama kuin sokeroinnissa. Sitä me teemme aika vähän, koska emme sitä erityisesti markkinoi ja keskitymme enemmän ihonhoitoon. Tämä karvakeskustelu saa pienen feministin minussa esille, kun jotenkin tuntuu, että naiselle esitetään kohtuuttomia vaatimuksia ulkonäöstä taas kerran.

Liikakarvoitus kasvoissa

Kasvojen liikakarvoitus on jo hankalampi asia ja ymmärrän sen vaivaavan ihmistä. Nykyisin nuoret tytöt ajavat pois nukkamaisenkin karvoituksen kasvoistaan mikä kuuluu ihmisen ihon pintaan. Vuosien varrella on useampi asiakas halunnut, että poistamme sen vahalla, mutta siihen en ryhdy. Siitä tulee vain kierre ja iho rasittuu ihan turhan takia. Vaihdevuosi-iässä alkaa joillakin kasvaa suorastaan parta. Hormoonitoiminta on osallinen karvoitukseen ja siksi karvan suitsiminen onkin niin vaikeaa. Silloin, kun vahvoja karvoja kasvaa vain parikymmentä ne saa pidettyä kurissa nyppimällä. Tiedän kuitenkin asiakkaita jotka ovat päätyneet ajamaan karvat kasvoistaan, koska muuten tulisi ihan näkyvä parta. Moni on kokeillut kaikki mahdolliset hoidot ja menetelmät saamatta apua asiaan. Lääketiedekin on vielä aika avuton karvan edessä, koska karvatupella on lepovaihe ja kerralla laserillakaan ei pysty poistamaan muita kuin kasvuvaiheessa olevia karvoja. Kosmetologien käyttämiin menetelmiin en usko enkä ole itse koskaan niitä harkinnutkaan niiden epävarmuuden takia, vaikka Hämeen Sanomissa niitäkin kehuttiin. Vaikeassa karvoituksessa kääntyisin ihotautilääkärin puoleen. Hämeen Sanomien jutussa oli myös selvä virhe, kun haastateltava kosmetologi sanoi lapsettomuushoitojen aiheuttavan karvoitusta. Siinä on selvä väärin käsitys. Olen itse perehtynyt perusteellisesti lapsettomuushoitojen vaikutukseen ihoon ja ulkonäköön. On todella harvinaista, että lapsettomuushoidot aiheuttaisivat lisääntynyttä  karvankasvua. Vaan eniten lapsettomuushoitoja tehdään naisille joilla on polykystiset munasarjat. Tähän oireyhtymään kuuluu liikakarvoitus, rasvoittuva iho ja ylipaino ja heillä on usein vaikeuksia lapsen saamisessa. Näillä naisilla on siis liikakarvoitusta jo ennen lapsettomuushoitoja. Voitte varmaan kuvitella miten minua sieppaa, että sanomalehdessä on ihan väärää tietoa.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi22:08

    Voiko esittää postaustoiveen? Miten lapsettomuushoidot vaikuttavat ihoon sekä ulkonäköön? Miten ihoa kannattaa silloin hoitaa? Kiitos jo etukäteen jos tartut tähän aiheeseen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä. Ilman muuta kirjoitan aiheesta pikapuoliin. Olenkin siitä kirjoittanut muutaman kerran, mutta niistä taitaa olla useampi vuosi.
    Laittakaa aina postausideoita, jos sellainen tulee mieleenne. Yritän parhaani mukaan ne toteuttaa ja haen tietoa asiasta ellei omat kokemukset riitä.

    Inkeri

    VastaaPoista