lauantai 28. joulukuuta 2013

Mitä ovat niosomit, mikrosomit ja liposomit?

Olette varmaan lukeneet monista naisten lehdistä mainoksia tuotteista jotka sisältävät niosomeja, mikrosomeja, tai liposomeja. Mainoksista välittyy se, että kyse on jotenkin tärkeästä raaka-aineesta, mutta kuinka moni kuluttaja tietää mistä todella on kysymys?

Liposomit olivat ensimmäiset tämän ryhmän aineet mitkä tulivat markkinoille ja se oli noin parikymmentävuotta sitten. Kaikki nämä -somi loppuiset aineet ovat kuljettaja-aineita, joiden keksiminen muutti koko kosmetiikan maailman. Liposomit todellakin mullisti täysin kosmetiikan kemian ja se oli ensimmäinen askel tämän hetken cosmeseuticaaliseen kosmetiikkaan. Cosmeseutikaalinen kosmetiikka on kosmetiikan ja lääkeaineiden välimuoto ja Dermalogicalla on myynnissä monia sen tyyppisiä aineita. Ennen liposomien keksimistä ei voitu tarkasti tietää miten esimerkiksi voiteiden raaka-aineet imeytyy.

Liposomi on mikroskooppisen pieni, ontto pallo, jonka pintakerros on hyvin samankaltainen, kuin ihon oma soluväliaine. Näitä liposomipallosia voidaan täyttää erilaisilla vaikutusaineilla. Ihosolun kalvo läpäisee liposomin ja se pääsee ihosoluun sisälle. Sielä se sulaa soluväliaineeseen ja vapauttaa sisällään olevan raaka-aineen ihosoluun. Näin pystytään eri raaka-aineita imeyttämään ihoon, niin että ne varmasti vaikuttaa. Tätä samaa tekniikkaa käytetään lääkeaineissa. Hormoonikorvaushoidoissa käytettävät estrogeenilaastarit ovat tyypillisimmät lääkeaineet mitkä imeytyy ihon läpi ja vaikuttavat sitä kautta. Myös niissä on kuljettaja-aineena erilaisia -someja, jotka kuljettaa estrogeenia.

Liposomi on näistä "kuljettajapalloista" kaikista suurikokoisin, sen jälkeen on kehitetty vielä hienommalla tekniikalla toimivia niosomeja ja mikrosomeja. Nämä -somit ovat siis todella tärkeitä aineita kosmetiikassa ja ne paransivat aivan huomattavasti kosmetiikan vaikuttavuutta. Kysymys ei siis tässäkään ole mistään humpuukista, vaan ihan loogisesti toimivasta kosmetiikankemiasta. 

1 kommentti:

  1. logiikkaa on monenlaista; myynniedistämislogiikkaa, harhaanjohtamislogiikaa ja ihan bullshit-logiikkaa ... tietysti on myös luonnontieteenlogiikkaa, mihin kemiakin kuuluu ... eri asia on se, ovatko nämä logiikat yhteneväisiä sisällöltään ja logiikaltaan ... jos väittää kosmetiikan imeytymisen verenkiertoon olevan rinnasteinen esim. hormonien imeytymiseen, pitäisi kai esittää todisteet väitteilleen ... viittaan tänään HESARIssa olevaan artikkeliin ... eli tieteelliset todisteet kehiin NYT

    VastaaPoista