torstai 5. joulukuuta 2013

Mustapäät ovat yleinen iho-ongelma

Eräs asiakkaani kysyi, että mikä ihme se mustapää oikein on ja mistä niitä tulee. Silloin ymmärsin, että minäkin vaan puhun yleisesti mustapäistä enkä yleensä selittele niiden syntyä. Mustapäät ovat niin yleinen asia, että niitä ei tule juurikaan ajateltua sen enempää.

Meillä jokaisella on miljoonia ihohuokosia joissa on talirauhanen. Eniten niitä on kasvojen alueella ja ihotalin tarkoitus on pitää ihon pinta pehmeänä ja suojata ihoa ulkoisilta haitoilta. Mitä rasvaisemmasta ihosta on kysymys sitä enemmän siinä on talirauhasia ja sitä suurempia ne ovat. Kuivalla iholla ihohuokonen ja talirauhanen on todella pieni ja se saattaa myös surkastua. Talirauhasten toimintaa määrää hormoonitoiminta ja ympäristötekijät. Normaalitilanteessa ihotali on kellanvaalea nestemäistä rasvaa, joka hiljalleen valuu ihon pintaan. Jos ihohuokosen suu syytä, tai toisesta tukkiintuu tali ei pääsekään huokosesta ulos. Silloin se alkaa kasaantua huokoseen ja siihen sekaantuu kuollutta solukkoa, hikeä ja ulkoista likaa. Tali alkaa kovettua ja happi värjää talikertymän pään tummaksi eli näin syntyy mustapää.

Silloin, kun ihohuokonen on täyttynyt kovettuneesta talista oikealla tavalla puristamalla ihotali nousee ulos kokonaisena "ihomatona". Painotan tuota oikeaa tapaa puristaa, koska yleensä iho rujotaan puristamisilla, niin että tilanne vaan pahenee. Suosittelen jättämään mustapäiden poiston kosmetologin tekemään ihonpuhdistukseen. Silloin, kun tuota mustapäätä lähdetään puristamaan käy hyvin usein niin, että puristus rikkoo ihohuokosen. Rikkoutuneesta ihohuokosesta tali leviää muihin huokosiin ja talirauhasiin ja vie mukanaan bakteereita. Näin syntyy finni, joka on yleensä useammassa talirauhasessa yhtäaikaa oleva tulehdus. Ihossa on myös aina tulehdusta aiheuttavia bakteereita, jotka heti aktivoituu, kun tilaisuus tulee.

Meillä kasvohoitojen tarkoitus on se, että iho pysyy niin hyvässä kunnossa, että tuo tali pääsee valumaan hyvin ulos ihohuokosesta. Silloin sen pystyy pesemään pois ihon pinnalta ja iho ei ole rasvaisen kiiltävä. Kasvohoitojen ja oikean kotihoidon myötä iho normalisoituu noin puolessa vuodessa ja mustapäät lakkaa syntymästä. Huokosten suu lakkaa tukkiintumasta ja tali pääsee vapaasti huokosesta pois. Ei ole mitään järkeä, vaan tehdä koko ajan ihonpuhdistuksia ja poistaa "oiretta". Järkevällä ja oikein valitulla hoidolla puututaan ongelman syyhyn ja poistetaan se. Näin käy aivan kaikkien asiakkaiden kohdalla. Meillä säännöllisessä hoidossa käyvillä asiakkailla ei ole enää mustapäitä.

2 kommenttia:

 1. Vihdoinkin joku kertoo miten homma oikeasti toimii, suurkiitos informatiivisesta postauksesta!

  VastaaPoista
 2. Varmaan tätä todellista tietoa pitäisi olla naisten lehdissäkin paljon enemmän eikä mitään hömppää koko ajan. Säästyttäisiin monelta väärinkäsitykseltä, kun oikeaakin tietoa jaettaisiin enemmän.
  Toisaalta en yhtään ihmettele, jos asiakkailla on vääriä käsityksiä mustapäistä, kun niitä on kosmetologeillakin. Olin joskus 90-luvun alussa erään uuden ihonhoitosarjan esittelyssä. Tilaisuudessa oli kouluttajana kosmetologi jolla oli jo pitkään ollut oma kauneushoitola. Hän kertoi ihan pokkana, että mustapäät on todellisuudessa ihon alla olevia ihomatoja. Rasvainen iho kuulemma kutisee usein ja se johtuu siitä, kun ihomadot liikkuu. Ja finni syntyy siitä, että kuollut ihomato jää mätänemään huokoseen. Siis tällaistakin puppua on jaettu tietona ja järkytyn siitä vieläkin.
  Ihon toiminta on loogista elimistön anatomiaa ja fysiologiaa eikä siinä ole mitään outoa. Kosmetologin pitää vaan osata tuo anatomia sen verran hyvin, että pystyy tekemään järkeviä ohjeita ihon hoitoon.

  Inkeri

  VastaaPoista