keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Kokemuksia silmäongelmista

Silmät ei kuulu kosmeologin työalueeseen, vaan ainoastaan silmänympärysiho. Minulla ei ole kosmetologina mitään oikeutta antaa neuvoja silmäongelmien hoitoon, mutta sovitaan, että kirjoitan nyt Inkerinä. Puhun todella usein silmien kutinasta, vuotamisesta ja rähmimisistä vakioasiakkaiden kanssa ja myös oma heikoin kohtani on silmät.

Tähän keväiseen vuodenaikaan liittyy aina silmäongelmat. Joillakin se on todettua allergiaa ja tulee joka vuosi. Toisilla se on satunnaista herkistymistä, tai ihan mekaanisen ärsytyksen eli hiekanpölyn aiheuttamaa vaivaa.  Pahin "sesonki"silmävaivoihin on juuri kevät, syksyllä lämmityksen alkaminen, mutta koko talvi on yleensä hankalampaa, kun kesä. Näitä vaivoja on kaiken ikäisillä, mutta yli nelikymppisellä ne vähintään nelinkertaistuu. Voisin melkein mutu-tuntumalla sanoa, että ainakin puolet yli nelikymppisistä on kärsinyt jostain silmäongelmasta. Yleisin syy tähän on estrogeenin vähenemisen aiheuttama limakalvojen kuivuus. Silmän limakalvot ovat kokemukseni mukaan ensimmäiset, jotka oireilee tästä ikääntymiseen liittyvästä vaivasta. Tosin onhan meillä talvella sisälämmitys kuivattamassa, yleisten tilojen ilmastoinnit ja tietokoneiden ympärillä oleva pöly. Sitten ihan omaa luokkansa on nämä sisäilmaongelmista tulevat silmävaivat.

Atooppisuudesta, monista allergioista ja astmasta kärsivät saavat paljon silmäongelmia ja ne ovat ihan oma juttunsa ja heidän hoitonsa on aina lääkärin asia. Lähes jokaisella on joskus silmätulehdus ja nekin lisääntyy iän mukana, kun kuivuudesta ärtynyt limakalvo on tulehtuu helposti. Silmätulehdus on aina lääkärin hoidettava, koska siihen tarvitaan yleensä antibioottitippoja. Yleensä sen tunnistaa siitä, että silmät rähmii niin paljon ettei niitä tahdo saada aamulla auki. Silmänympärykset turpoaa ja silmät valuu ja rähmii pitkin päivää. Tätä tilannetta ei kannata katsella kauaa, vaan kannattaa kipaista lääkäriin ja ihan yleislääkäri, tai työterveyshuolto on sopiva paikka. Tällaisessa tilanteessa me emme kasvohoitoja tee eli jos on hoitoaika varattuna se pitää siirtää. Pari viikkoa silmätulehduksen jälkeen on todella tarpeen tehdä kasvohoito, kun valuvat silmät ovat ärsyttäneet silmäluomet ja yleensä posketkin.

Paljon yleisempi ongelma, kuin silmätulehdus on kuivuudesta oireilevat ja ärsyyntyneet silmät. Keski-iän ylittäneillä tämä tila jää helposti päälle silmätulehduksen jälkeen, tai toisilla ärsytysongelma tulee milloin mistäkin. Yleensä sen kanssa oppii elämään, kun ensimmäisen kerran jälkeen on ravannut lääkärit, tutkinut netin ja kokeillut kaikki reseptilääkkeet ja muutkin dropit. Henkilökohtaisesti tähän törmäsin vuonna 2003 Thaimaan matkan jälkeen ja olin silloin 42v. Silmät olivat tosi kipeät ja kurjat ja epäilin jo saaneeni, jonkun eksoottisen pöpön joka vaivaa ikuisesti. Sen talven ravasin lääkärissä ja erikoislääkärillä ja sain rasvoja ja tahnoja, jotka tekivät olon vielä kurjemmaksi, kun rasvojen kanssa ei nähnyt mitään. Lukeminen oli iltaisin mahdotonta ja olisi pitänyt, vaan olla möllöttää tekemättä mitään. Kuivasilmäisyydestä lääkärit sanoivat sen johtuvan ja siksi nuo rasvat.

Kesän tullen vaiva alkoi hävitä, mutta tuli vuosien mittaan aina uudestaan. Parin vuoden jälkeen opin elämään sen kanssa ja tiesin mistä se yleensä tulee ja mikä siihen auttaa. Aina, kun vähänkin silmäni alkaa oireilla eli noin 3-4 vuodessa alan käyttämään kostutustippoja ja apteekin reseptivapaata Lecrolyn allergiatippaa. Mitään allergiaa minulla ei kuitenkaan ole ja sen lääkärit aikoinaan jo totesivat. Ainoa kuitenkin mikä minulle auttaa on nuo allergiatipat ja vaiva menee ohi parissa päivässä. Nyt myös tiedän mistä ongelmat minulle tulee. Lentokoneen ilmastointi aiheuttaa sen aina, vaikka olisi vaan parin tunnin lento. Lentopäivinä laitan aina muutamaan kertaan tuota allergiatippaa. Uimahallissa, tai kylpylässä käynti ärsyttää silmät, samoin nuotion savu, tai katupöly. Moni asiakkaani ovat oppineet samat konstit. Jotkut käyttävät kostutustippoja talvisin jatkuvasti, toiset vast, kun oireet tulee.

Silmäongelmat ovat tosi kurjia ja niihin yleensä parhaan avun saa silmälääkäriltä. 

2 kommenttia:

  1. Kerrot juuri, kuin minun silmistäni. Olin vuosikausia ihan pulassa, kun silmät oli niin hankalat. Olen ehkä noin 47-vuotias, kun ne alkoivat ja gynekologi oli myös sitä mieltä, että ohentuneet limakalvot oireilee ensin silmissä.
    Sain silmälääkäriltä monia rasvoja ja tippoja, mutta mikä ei kunnolla auttanut. Sitten opin vuorottelemaan allergiasilmätipoilla ja kostutustipoilla. Minulle pahin paikka oli kokoustilat, tai luentosalit joissa oli ilmastointi.

    Kaisa

    VastaaPoista
  2. No niin, taas kerran taisin saada avun ja selityksen täältä. Käyn vielä tänään apteekissa, ja testaan josko saisin nämä silmävaivat häviämään/pienenemään.

    VastaaPoista