maanantai 30. maaliskuuta 2015

Vedenjuontivimma!

Kuuntelin radiosta jotain ohjelmaa jossa keskusteltiin eri kulttuurien kauneuskäsityksistä. Siinä oli haastateltavina joku nuori kosmetologi, muotivalokuvaaja ja yliopiston tutkija. Toimittaja pyysi lopuksi kosmetologia kertomaan jonkun tärkeän vinkin nuorten naisten ihonhoitoneuvoksi. Kosmetologi neuvoi juomaan paljon vettä.!?

Arvaatte varmaan, että olin tosi ärsyyntynyt. Mikä ihmeen taikajuoma se vesi on, kun sen pitäisi kaikkeen auttaa. Voisiko kukaan joka on perehtynyt asiaan selventää minulle mitä yhteistä on veden juonnilla ja ihonhoidolla? Te jotka neuvotte ihmisiä juomaan paljon vettä, niin voisitteko perustella mitä hyötyä siitä on Suomen talvisäässä? Ymmärrän toki sen, että vettä pitää juoda riittävästi ja nestehukka on vaarallinen tila. Kesällä kovassa helteessä ja raskaassa työssä hikoilee, niin paljon, että tulee nestehukan vaara ja silloin on tärkeää pitää huolta juomisesta. Mikä nestehukka suomalaisia uhkaa tämän hetken säätilassa, kun hikoilu ei haihduta elimistöstä nestettä. Rankan liikunnan jälkeen kannattaa nestetasapaino korjata juomalla, mutta muuten on aika erikoista, jos suomalaisella on talvella nestehukkaa.

Ihoon juomisella ei ole mitään vaikutusta. Aineenvaihdunta on elimistön oma järjestelmä, jolla ei ole mitään tekemistä ihon kuivuuden, tai kosteutuksen kanssa. Ihon kuivuus ei synny sisältäpäin, vaan ulkoiset olosuhteet aiheuttaa kuivuuden. Periytyvä ihotyyppi määrittelee sen miten kuiva, tai rasvainen iho on laadultaan. Rasvainenkin iho voi olla hyvin pintakuiva ja se voi johtua vääristä hoitotuotteista, tai kuivattavista ulkoisista olosuhteista, mutta sillä ei ole mitään tekemistä juomisen kanssa. Silloin, kun iho kuivuu kosteus on haihtunut ulospäin ihosta ja siksi se pitää myös hoitaa ulkoa päin. Ihon kuivumista ei pysty korjaamaan millään syömisellä, tai juomisella. On aivan sama ihon kuivuuden kannalta otatko aamulla ruokalusikallisen oliiviöljyä, tai juotko kolmelitraa vettä. Ainoastaan kosteusvoide poistaa kuivuuden.

Vielä kymmenenvuotta sitten ei asiakkaat puhuneet tästä vedenjuomisesta. Jenkeissä ilmeisesti alkoi tällainen muoti, että oli tärkeää pitää juomapulloa mukana ja näkyvästi esillä. Pulloveden merkki oli ja on jokin statuskysymys. Jossain Los Angelesissa on ihan oikeasti tärkeää juoda ja estää sillä nestehukka. Samoin se on tärkeää kesäisessä Barcelonassa, tai ranskan Rivieralla. Meillekin tämä muoti on tietenkin rantautunut, mutta on vaan unohtunut ettei meidän ilmastossa oikeasti tarvitse olla huolissaan nestehukasta. Harva mies muuten kuljeskelee vesipullojen kanssa. Heihin muoti ei ilmeisesti ole iskenyt.

Eihän tuossa juomisessa mitään pahaa ole, jos pysytään kohtuudessa. Liika vesi sekoittaa pahasti elimistöä. Pitää kuitenkin muistaa ettei vedenjuomisella ole mitään tekemistä ihonhoidon kanssa.

18 kommenttia:

 1. Sain linkkiä blogikirjoitukseesi, ja pöyristyttävää on se, kuinka esität väittämiäsi faktoina. Olen työskennellyt 8-vuotta ihotautilääkärinä, ja useisiin tutkimuksiin sekä omiin asiakaskokemuksiin nojaten voin todeta, että kyllä vedenjuonti vaikutaa ihoon ja kosteustasapainoon, ja suuresti vaikuttaakin! Itseasiassa olen sen verran tuohtuneena, että en edes jaksa alkaa keskustelemaan asiasta kanssasi, ei voi kun ihmetellä, kuinka kehtaat väittää tämmöisiä todeksi ilman minkäänlaista näyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoinen näkökanta, että kerrot olevasi erimieltä ja et kuitenkaan halua keskustella asiasta. Nyt sinulla olisi hyvä tilaisuus kertoa kaikille lukijoille miten perusteellisesti olen väärässä ja tuoda esiin ne useat tutkimukset mihin tietosi perustuu.

   Toukokuun Kauneus ja Terveyslehteen tehtiin haastattelu pigmenttiläiskistä ja minä kerroin kosmetologin ohjeet ja ihotautilääkäri kertoi omansa. Keskustelin samassa yhteydessä kollegoittesi kanssa tästä vedenjuonnista, koska se on muoti-ilmiönä huolestuttava. Ihmiselle on vaarallista juoda pitkiä aikoja ylenmäärin vettä ja lehdissä mallitytöt kertovat juovansa yli neljälitraa päivässä.
   Minun ammattini on hoitaa tervettä ihoa ja ylläpitää ihon hyvinvointia. Sinun työsi on hoitaa ihosairauksia. Kerrotko mihin ihosairauteen vaikuttaa näkyvästi veden juonnin lisääminen?

   Inkeri

   Poista
 2. Meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun kun tuota vesi juttua luin Kyllä vesi vaikuttaa myönteisesti ihon kuntoon. Erityisesti vaikutus näkyy aineenvaihduntaa nopeuttavana ja tätä kautta vaikuttaa myös ihoon. Loppuu tämän blogin lukeminen kyllä vähäksi aikaa.

  VastaaPoista
 3. Ihmettelen tässä vedenjuontiasiassa myös sitä, että kaikki puhuvat vedenjuonnin määrästä eikä sen pois tulosta. Tärkeintä aineenvaihdunnan kiihdyttämisessä on käydä tarpeeksi usein vessassa. Virtsarakon ja munuaisten toiminnalle aineenvaihdunnan vilkastuttaminen on hyvä asia. Virtsa ei kuitenkaan saa jäädä missään tapauksessa seisomaan virtsarakoon, vaan vessassa käyntejä pitää lisätä, jotta bakteerit poistuisivat. Tämä asia olisi hyvä nostaa keskusteluun ettei vessassa käyntejä pantata ja vedetä samalla litrakaupalla vettä.

  Jokainen päättää ihan itse millaisia blogeja haluaa lukea.

  Inkeri

  VastaaPoista
 4. No jösses sentään. Ihan oma peilikuvanikin sen minulle kertoo, että kyllä vedenjuonti vaikuttaa. Kaikki mitä me suuhun laitamme, vaikuttaa myös ihoomme jollain tavalla. Piste. Ei se veden litkiminen mielestäni ole täällä vielä mikään huolestuttava ilmiö! Kyllä sitä saa aika paljon juoda, että olisi terveydelle ennemmin haittaa kuin hyötyä. Ihmettelen, kuinka ihonhoidon ammattilainen voi kirjoittaa tällaista. Terveisin toinen pitkän linjan ihonhoidon ammattilainen.

  VastaaPoista
 5. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2480491/How-drinking-litres-water-day-took-years-face.html
  Ei se vedenjuonti näköjään tämänkään naisen ihoon vaikuttanut millään tavalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin ihan uteliaisuuttani katsomassa tuon antamasi linkin. Arvostan kovasti toisten ammattilaisten työtä ja noissa kuvissa on hyvä esimerkki kuvankäsittelytaidoista. Ei kai kukaan usko, että nämä ennen ja jälkeen kuvat ovat todellisia nykyisen photoshoposaamisen aikoina.

   Inkeri

   Poista
 6. Enpä tosiaan suojautuisi talven viimalta hörppäämällä ennen ulos lähtemistä muutamaa lasillista vettä. Etenkään jos ihoni olisi ohentunut, kuiva ja couperoottiinen.

  En myöskään käyttäisi aurinkosuojana juotuja vesilasillisia.

  En hoitaisi joskus iskeäviä allergisia ihottumiani vedenjuonnilla.

  Jos silmänympärykseni ja luomeni olisivat kurttuiset ja kuivat, en kuvittelisi, että ne oikenevat, kunhan vain juon vettä.

  Toki riittävä vedenjuonti on tarpeen, mutta jos se muka ratkaisisi iho-ongelmat, niitähän ei varmaan olisi lankaan.

  Itse olen (trenditietoisena) juonut vettä aika paljonkin ihan nuoruudesta asti, ja minun pulmiini vesi ei ole auttanut mitään. Ihon rasvaisuus on nyt balanssissa ja huokoset pienentyneet ihan muista syistä, eli hyvän hoidon ansiosta.

  Leena
  .

  VastaaPoista
 7. Miksiköhän vedenjuontivimman kritisointi herättää aina niin paljon pahastumista? Oheisesta linkistä löytyy hyvin perusteltu näkemys, joka sekin tukee Inkerin kantaa:

  http://blogit.iltalehti.fi/timo-kettunen/2014/11/21/lopeta-turha-vedenjuonti/

  VastaaPoista
 8. Minä juon vettä silloin kun on jano. Kyllä se oma kroppa sen ilmoittaa. Ihoni eteen en vettä alkaisi juomaan, koska en ole haivainnut sillä olevan siihen mitään vaikutusta.

  VastaaPoista
 9. Tiesin jo aloittaessani kirjoittamista, että saan osan lukijoista ärsyyntymään ja en oikein ymmärrä miksi. Nostan kuitenkin asian säännöllisesti esiin, koska törmään jatkuvasti mielikuvaan, että juominen auttaisi ihon kuivuuteen.

  Leena osasi aika hyvin viestinnän ammattilaisena tiivistää tarkoitukseni. Vedenjuonti on elimistölle hyväksi, mutta ihonhoitokonsti se ei ole.

  Inkeri

  VastaaPoista
 10. Siis tutut kuten Leena ( missä sanotaan, että hän on viestinnän ammattilainen ) käyvät kirjoittelemassa tänne puolustus kirjoituksia.

  VastaaPoista
 11. Onko siinä mielestäsi jotain pahaa? Tämä on yritykseni blogi, jonka tarkoituksena on palvella asiakkaitani. tärkeä keino palvelun parantamiseen on saada kommentteja asiakkailta ja muilta lukijoilta.
  Tunnen suurimman osan asiakkaitani erittäin hyvin ja pyrinkin kirjoittamaan asioista, jotka olisivat heitä kiinnostavia. Olisi aika erikoista, jos kommentoida saisi vaan ne jotka eivät tunne minua.

  Inkeri

  VastaaPoista
 12. Tää on siis keskinäisten kehujen kerho...
  Paljoko näistä puoltavista kommenteista maksetaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurja juttu, että kaikessa ajatellaan aina ensin rahaa. Ihmiset voivat keskustella ja jakaa tietoa toisilleen ihan pyyteettömästikin. Mitä hyötyä olisi yritykselle pitää blogia maksetuilla kommenteilla. Tämä blogi on erinomainen tapa pienelle yritykselle saada vinkkejä ja palautetta suoraan asiakkailta. Näin pystyn muokkaamaan palveluamme asiakkaiden haluamaan suuntaan. Isot yritykset voivat tehdä kalliin asiakaskyselyn, mutta tämä tapa toimii meillä. Tarvitaan rehellisiä kommenteja ja tiedän, että asiakkaani ovat niin fiksuja etteivät he rahasta mitä vaan.

   Inkeri

   Poista
 13. Olin vuosia etsinyt hyvää kauneushoitolaa ja löysin Inkerin hoitolan tämän blogin kautta kaksi vuotta sitten. Toki vakiasiakkaana ja ihonhoidosta kiinnostuneena seuraan blogia päivittäin ja myös kommentoin aika ajoin.

  Uskoisin mielelläni, että vedenjuonti olisi esimerkiksi tehokas anti age -hoito, mutta ei se ole. Kuitenkin siis juon paljon vettä, ehkä liikaakin, etenkin liikuntapäivinä.

  Ihmisillä on erilaisia ihon tarpeita, eikä niitä juomavesi pysty täyttämään.

  Sattumoisin muuten Ostolakossa-blogin Virve raportoi kuukaudestaan kamelina:

  http://www.ostolakossa.com/2015/03/kuukausi-kamelina.html

  Kannattaa lukea virvemäisen seikkaperäinen selostus kokeesta ja lukea liki 70 kommentoijan kokemuksista.

  Leena

  VastaaPoista
 14. Tästä alkoi paluuni apteekkikosmetiikan käyttäjäksi... Minäminäminä...uh.

  VastaaPoista
 15. Kerron vielä sen sen verran näistä kommenteista faktatietoa, kun niistä maksaminen nousi keskusteluun. Näen tästä Bloggerin blogiohjelman tilastoista päivittäin mikä juttu kerää eniten lukijoita. Jos jutun jälkeen on paljon samanmielisiä ja kiittäviä kommentteja se ei juurikaan kerää lukijoita. Silloin, jos kommenteissa käydään kunnon keskustelua ja negatiivisessa, tai kiivaassa sävyssä se tuplaa lukijoiden määrän.
  Siitä voisi tehdä johtopäätöksen, että kannattaisi maksaa joku syytämään ilkeitä kommentteja. Siinä on kuitenkin se vaara ettei yhtään voi tietää mitä lukijat jutusta ajattelee. On vaarana, että suuri määrä lukijoita tekee negatiivisen johtopäätöksen ja siksi moni poistaakin blogistaan negatiivisimmat kommentit. Tätä en ole vielä koskaan tehnyt, vaan olen antanut kaikkien mielipiteiden olla aivan rauhassa.

  Inkeri

  VastaaPoista