torstai 5. maaliskuuta 2015

Historia toistaa itseään

Tänään 5.3-15 tulee kuluneeksi kuusikymmentäkaksivuotta Stalinin kuolemasta. Uskoisin, että Venäjällä on edelleen edes muutama joka nostaa maljan tapahtuman kunniaksi. Stalin kuoli seitsemänkymmentäneljävuotiaana yllättävään halvauskohtaukseen ja se on varmaa, että miljoonien ihmisten henki pelastui hänen kuolemansa vuoksi.

Tämän bloggaukseni aihe muuttui Boris Nementsovin murhan vuoksi. Vielä viime viikolla suunnittelin kirjoittavani siitä miten nopeasti asiat voi yhteiskunnassa muuttua ja miten pieni yksittäinen tapahtuma voi vaikuttaa miljooniin ihmisiin. Aioin myös kirjoittaa omista johtopäätöksistäni Ukrainan tilanteesta. Ajattelin ottaa vertauskuvaksi tuon Stalinin kuoleman ja sen miten yhden ihmisen kuolema vaikutti miljooniin muihin ihmisiin. Historia päättikin toistaa itseään ja nyt voin kertoa miten yhden oppositiojohtajan eli Boris Nemetsovin murha saattaa vaikuttaa koko Venäjän kansaan ja tulevaisuuteen.

Olen monta kertaa hokenut lausetta, että historia pitää tuntea ettei se pääse toistamaan itseään. Itse katson tekeväni rauhantyötä tällä, että pidän esillä viimeisen sadanvuoden sotia etteivät ne alkaisi toistamaan itseään. Tässä Boris Nementsovin murhassa on suuri vaara käydä samoin, kun Sergei Kirovin murhassa 1934. Sergei Kirov oli Stalinin lähipiiriä ja erittäin suuren suosion saanut Leningradin kaupunginjohtaja. Hän oli harvinaisen pidetty puoluejohtaja kansankin mielessä ja hänellä oli puolueessa suuri kannatus. Hiukan ennen kuolemaansa hän eräässä puolueen äänestyksessä löi Stalinin kannatuksen kirkkaasti. Hänet murhatiin joulukuussa 1934 ja Stalin vannoi vastaavansa itse murhatutkimuksista. Stalin laittoi alulle suuren miliisivainon jossa jahdattiin kaikkia Kirovin lähellä olleita ihmisiä. Useita teloitettiin kytköksistä Kirovin murhaan. Tästä tapahtumasta lähti Stalinin suuret puhdistukset, jotka olivat pahimmillaan vuosina 1937-38. Miljoonia ihmisiä teloitettiin ja laitettiin vankileireille. Kun Stalinin kuoleman jälkeen alettiin tapahtumia tarkemmin tutkimaan on hyvin oletettavaa, että Stalin tilasi itse murhan ja raivasi tieltään pois pahimman kilpailijansa. Samalla hän sai hyvän syyn karsia muita vihamiehiään syyttämällä heitä Kirovin murhasta.

Kuulostaako tapaus hiukan samankaltaiselta, kuin Boris Nementsovin murha? Suurin osahan epäilee, että se on Putinin itsensä tilaama palkkamurha. Putinin aikanahan on tullut tavaksi kylmän viileästi tappaa opposition voimakkaimmat johtajat. Itse en usko, että Nementsovin murhan syy olisi ollut Putinin pelko hänen kannatuksestaan. Nementsov ei ollut, niin vaikutusvaltainen, että hän sinällään olisi voinut Putin valtaa horjuttaa. Enemmän epäilen, että hän tiesi korruptiosta, tai Ukrainan tilanteesta jotain sellaista mikä olisi Putinia vahingoittanut ja siksi hänen suunsa suljettiin.

Putin toistaa historiaa myös tässä sotimis-ja valloitushalussaan. Stalinhan yritti käyttää Suomenkin kohdalla talvisodassa sitä propagandaa, että Suomen työväestö pyysi Neuvostoliiton armeijalta apua. Näinhän Putin väittää Krimin kohdalla tapahtuneen, että Krimin venäläisenemmistö pyysi valloittamaan maan. Nyt Itä-Ukrainaa kypsytellään tähän samaan vaiheeseen ja pahoin pelkään ettei rauhaa ole näkyvissä ennen, kuin itäosa Ukrainaa on liitetty Venäjään. Uskon myös ettei EU eikä Nato tee asialle mitään konkreettista. Vähän aikaa länsimaat räksyttää ettei noin saa tehdä, mutta siihen se jää. Näin kävi aikanaa Suomen kohdalla talvisodassa ja näin kävi Krimin valtauksessa seitsemänkymmentäviisivuottamyöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti