perjantai 27. maaliskuuta 2015

Putinin Venäjä ja Stalinin Neuvostoliitto

Tästä tulee taas pitkä juttu joten, jos historia ja politiikka ei kiinnosta voit jättää tämän väliin. Olen pitkään yrittänyt perehtyä mahdollisimman hyvin Venäjän ja Ukrainan tilanteeseen, että ymmärtäisin mistä siinä on kysymys. Samoin olen kaivanut tietoja Putinista selvittääkseni mikä hän oikein on miehiään. Tutkimukseni venyvät, kun tällä hetkellä maailma on niin täynnä konflikteja, että vanhat jutut keskeytyvät, kun uusia tulee. Välillä on pitänyt yrittää ymmärtää Isistä, terrorismiä, Lähi-Idän tilannetta ja nyt Jemenissä on puhkeamassa sisällissota. Olen yrittänyt katsoa tätä Ukrainan kriisiä historian kautta, koska historia toistaa itseään ja tässä tapauksessa tosi vahvasti. Hämmästelen myös sitä, että venäläiset ovat alkaneet ihannoimaan entistä Neuvostoliittoa ja Stalinia. Tuntuu, että Putin on ottanut Stalinin ihan esikuvakseen ja haikailee vakavasti Neuvostoliiton aikaisen suurvallan perään.

Minun on erityisen vaikeaa ymmärtää miksi Putin on unohtanut Stalinin pahat teot ja nostanut hänet takaisin kunniaan. Putinin syntymäaika ja paikka kielisi ihan muuta ja siksi olenkin etsiskellyt yhtäläisyyksiä Putinin ja Stalinin elämästä. Stalin syntyi Venäjällä 18.12.1878 hyvin köyhän perheen kolmantena lapsena. Hänen kaksi vanhempaa sisarustaan kuoli ja hän jäi väkivaltaisen isän ja palvovan äidin ainoaksi lapseksi. Stalin oli älykäs ja oppivainen poika ja hän pääsi opiskelemaan teologiaa pappisseminaariin, josta hänet erotettiin marxilaisuuden takia. Stalin kiilasi itsensä Neuvostoliiton johtoon 1922, kun uusi Neuvostoliiton valtio oli vain neljävuotta vanha ja hän itse oli 42-vuotias. Stalin kuoli 5.3.1953 ja Vladimir Putin oli silloin puolivuotias. Hän syntyi 7.10-52 Leningradissa. Hänen perhetaustansa on hyvin köyhä työläisperhe, jossa oli kolme lasta Putin nuorimmaisena. Kaksi vanhempaa veljeä kuoli jo lapsina joten myös Putin jäi Stalinin tapaan  ainoaksi lapseksi. Putinin vanhin veli kuoli vauvana Leningradin piirityksessä, jossa kuoli miljoona muutakin uhria lähinnä Stalinin evakoimiskiellon takia. Stalinin teot tuomittiin täysin hänen kuolemansa jälkeen ja Putin eli varhaislapsuutensa vuosina 1952-65 maassa, joka oli toipumassa tappavan julmasta diktaattorista. Putin itse opiskeli lyhyesti oikeustieteitä ja alkoi nopeasti edetä KGB:n organisaatiossa. Hän oli 48-vuotias, kun presidentti Boris Jeltsin siirsi hänelle vallan toimia vasta kymmenvuotiaan Venäjän päämiehenä. Maa ja kansa oli siis sama, kuin Stalinillakin, mutta valtiomuoto ja maan laajuus täysin erilainen.


Venäjällä on aina ollut diktatuuri oli maan nimi mikä hyvänsä ja venäläiset haluavat vahvan johtajan. Stalinin oikea nimi ei ollut Stalin eli teräs, vaan Josif Dzugasvili ja hänet nostettiin suorastaan palvonnan kohteeksi. Samaa tekee nyt Putin, joka on temppuineen melkein kuin Indiana Jones. Kansat vaativat johtajiltaan niin erilaisia asioita. Jos Sauli Niinistö riehuisi karhujen kanssa ilman paitaa, niin hänet siirrettäisiin syrjään mielenvikaisuuden takia, mutta Venäjällä suosio vaan kasvaa. Siksi vaikuttaa oudolta tuo Putin parin viikon katoaminen mediasta. Vauvan syntyminen olisi ollut niin huippujuttu kertomaan kansalle viriilistä, energisestä presidentistä, että tuskin sitä olisi salattu. Itse päätyisin siihen, että Boris Nemtsovin murhan jälkeen valtapiireissä nousi niin tiukka taistelu johtajuudesta ettei aikaa riittänyt enää medialle. 

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista faktaa ja hämmästyttävää yhtäläisyyttä Stalinin ja Putinin välillä. Hämmästelen silti sitä, minkälainen on sellainen kansallinen itsetunto, joka antaa kerta toisensa jälkeen vallan diktaattoreille..

  VastaaPoista
 2. On todella vaikea ymmärtää meidän suuren naapurimaan ihmisten tapaa ajatella vallasta ja politiikasta. Toisaalta Venäjällä on vasta parinkymmenenvuoden kokemus äänestämisestä ja kansanvallasta. Tässäkin vaiheessa vaalit ovat epärehellisiä ja tuloksia peukaloidaan.
  Todellista tietoa Venäjästä on äärettömän vaikeaa saada, tai sitten pitäisi olla venäjänkielen taitoinen. Luen nyt yhtä Putinin elämäkertaa ja siinä kerrotaan, että Putinin vanhin veli kuoli jo ennen sotaa ja seuraava veli kuoli kahdeksan vuotiaana nälkään Leningradin piirityksen loppupuolella. Se olisi ollut iän puolesta mahdollista, koska Putinin vanhemmat olivat jo 42-vuotiaat, kun Putin syntyi vuonna-52.
  Monissa muissa tietolähteissä on ollut tuo tarina, mitä kirjoituksessani kerroin. Aika mielenkiintoista, että tässäkin asiassa voi olla ristiriitaa. Eihän politiikan kannalta ole väliä missä ja minkä ikäisenä Putinin sisarukset kuoli, niin miksi siitä pitää olla useita eri versioita.
  Kerron myöhemmin lisää, koska olen nyt hypännyt Stalinin eläkerroista Putinin muistelmiin.

  Inkeri

  VastaaPoista