perjantai 9. lokakuuta 2015

Älä käytä ihollesi muuta kuin ihonhoitoon tarkoitettua kosmetiikkaa!

Enenevässä määrin tuttavani ja ystäväni kertovat lukeneensa netistä jonkun lääkeaineen käytöstä iholle. Harvoin omat asiakkaani näistä kertoo, tai he hämmästelevät jonkun kaverinsa kertomuksia. Itse en millään viitsisi pyöriä missään kosmetiikkakeskustelu sivuilla. Se on sama juttu, kuin naistenlehtien kanssa ärsyynyn aina, kun ihonhoitojutuissa on niin paljon väärää tietoa. Välillä on kuitenkin pakko hakea netistä mitä uusia kummallisuuksia on keksitty.


Silloin, kun pysytellään ruoka-aineiden sekoittamisessa ihon hoitoon ollaan ihan turvallisella tiellä. Varmaan useammat teini-ikäiset kokeilevat jotain hiiva-tai hunajanaamiota. Niillä ei saa mitään pahaa aikaiseksi ja se on normaalia kokeilua nuorille naisille. Näiden lääkeaineiden käyttöä ominpäin ihonhoidossa en ymmärrä ja ihmettelen eikö ihmisillä ole itsesuojeluvaistoa. Nämä peräpukamavoiteet silmienympärille on jo ihan vanha juttu ja sitä käyttää yleensä jo viisikymppiset naiset. Toinen pitkään käytössä ollut jippo on Estrogel hormonigeelin käyttö kasvovoiteena. Estrogel on reseptituote, jota käytetään vaihdevuosissa lisäämään estrogeenin määrää elimistössä. Sitä levitetään ohuille ihoalueille, joista se imeytyy verenkiertoon. Esimerkiksi ranteiden ja käsivarsien sisäpinnoille, tai reisin sisäpuolelle. Estrogeeni vaikuttaa naisella todella paljon ihoon, mutta verenkierron kautta. Jotkut käyttävät Estrogeliä lähes jatkuvasti kosteusvoiteena kasvoille kuvitellen, että sitä kautta tulee paras vaikutus iholle. Se on täysin väärä käsitys ja yleensä tuo geeli, jossa on ilmeisesti haihtuvaa etanolia kuivattaa ihoa. Kasvoille levitettynä se imeytyy elimistöönkin paljon huonommin, kuin muilta ihoalueilta. Kasvojen iholle on yleensä eniten kuollutta solukkoa ellei iho ole hyvin hoidettu.


Netin kautta voi tilata nykyisin ihan mitä vaan, sieltä saa lääkeaineita ja EU:n alueella kiellettyjä tuotteita.  Musta henna on EU:ssa kielletty suuren allergisoitumisvaaran takia. Lähi-Idässä sitä käytetään punaisen henna rinnalla erilaisiin ihokuvioihin. Jossain vaiheessa se oli hyvinkin suosittua suurten kaupunkien teinitytöillä. Jos herkistyy mustalle hennalle ei enää koskaan pysty käyttämään esimerkiksi mustia vaatteita ihoa vasten. Yleensä siitä kohtaa mikä on hennattu lähtee oma väripigmentti kokonaan pois ja tulee pysyvä valkoinen läiskä. Olin joskus 2000-luvun alkupuolella kiertämässä Allergia-ja Astmaliiton kanssa pitämässä tietoiskuja näistä pahoista allergeeneista ja silloin musta henna oli tosi suosittu.


Erilaisia happoja ihmiset tilaa ihan sumeilematta ja ilmeisesti täysin vailla pelkoa niiden vaikutuksista. Acneiholle tarkoitetut isotretionituotteet suun kautta, tai voiteina ovat hyvin suosittuja ryppyvoiteina. Suomessa ne ovat aina reseptilääkkeitä ja jossain vaiheessa suun kautta otettavia lääkkeitä ei saannut määrätä, kuin ihotautilääkäri. Näissä voiteissa on miedompia ja vahvempia ja lyhyellä käytöllä ne saattaa siloittaa ihoa, mutta pitkässä käytössä niillä on aina pahoja sivuvaikutuksia. Yleensäkin ne ovat hyvin herkistäviä ja yli puolet käyttäjistä saa niistä sivuvaikutuksia. Acneiholle ne ovat erinomaisia lääkkeitä ja niiden sivuvaikutuksia kannattaa yrittää sietää, jotta iho paranisi. Käsittääkseni Suomessa suun kautta otettavien pillereiden käyttö ihon vanhenemiseen ei ole kovin yleistä, mutta jenkeissä se oli jossain vaiheessa oikea muotivillitys. Silloin näitä lääkkeitä salakuljetettiin Meksikosta, mutta nykyisin alkuperämaata on vaikea jäljittää, koska kaikki tilataan netistä.


TCA-happo on EU:n alueella kielletty, mutta sen käyttö Suomessa nousi kesällä otsikoihin, kun eräs sen käyttäjä joutui sairaalahoitoon. Se on ihan kaikista pahin vaihtoehto näistä lääkeaineista ja sitä ei todellakaan pidä iholleen käyttää. TCA-happoa käytetään myös teollisuudessa ja silloin joukossa on muitakin kemikaaleja. Netistä tilatessa ei voi koskaan olla varma, vaikka saisi tätä teollisuushappoa. TCA-happoa ovat plastiikkakirurgit käyttäneet joskus arpi-ja ryppyhoidoissa. Se kuorii ihoa voimakkaasti ja ihosta lähtee hilseilyriekaleita parikin viikkoa. Ihoa ei saa moneen kuukauteen altistaa auringolle ja sivuvaikutuksia on runsaasti. Nykyisin sitä käytetään aika vähän edes lääketieteessä. Omin päin käytettynä se on varmaankin tämän hetken suosikki retinoli ja isotretioni tuotteiden rinnalla. En voi ymmärtää miten ihminen uskaltaa laittaa jotain netistä tilattua tuntematonta happoa iholleen. Toisaalta kauneuden maailmassa on nykyisin paljon asioita mitä en ymmärrä.

3 kommenttia:

 1. Jätetään valistus lääkäreille, esim väitteesi a-vitamiinista ovat harhaanjohtavia ja vääriä. Kannattaa käydä kirjastossa lukemassa asiasta

  VastaaPoista
 2. Kiitos Inkeri taas hyvästä jutusta. Hieno juttu, kun vielä työsi lisäksi jaat tietoa kaikkien luettavaksi. Olen oppinut monia asioita omasta ihostani ja sen hoidota. Teet todella hienoa valistustyötä!

  Riina

  VastaaPoista
 3. Inkerin "valistustyö" on erinomaista, koska neuvot perustuu terveeseen järkeen ja ammattiosaamiseen. En nähnyt tuossa tekstissä mitään A-vitamiiniin viittaavaa ja jos jostain asiasta on eri näkemykset se ei tarkoita sitä, että toinen on väärässä. Tässä blogissa on tuhansia kirjoituksia joissa jaetaan tietoa ihonhoidosta ilmaiseksi. Nykyään, kun kaikki ajattelee vaan rahaa ja itseään on virkistävää huomata, että hyviäkin ihmisiä löytyy.

  Ullis

  VastaaPoista