lauantai 31. lokakuuta 2015

Ihoärsytyksen aiheen löytäminen on salapoliisityötä

Joskus, kun kosmetiikkaärsytyksistä puhutaan unohdetaan, että suurin osa niistä tulee päivittäishygienia tuotteista. Melkein kaikki ihmiset kokevat jonkun ärsytysreaktion kosmetiikasta elämänsäaikana. Hyvin harva kuitenkin on kosmetiikka allerginen. Mitä allergisempi ihminen yleensä on sitä helpommin hän saa oireita kosmetiikasta. Vähiten kosmetiikka allergiaa aiheuttaa erilaiset ihonhoitosarjat, niin kuin Dermalogica. Yleisimmät kosmetiikka allergiat tulee deodoranteista, pesuaineista, hammastahnoista ja muusta päivittäiskosmetiikasta. Tilannetta ei missään tapauksessa pidä vähätellä, koska suurin osa ihmisistä haluaisi käyttää esimerkiksi deodoranttia ollakseen varma ettei haise hielle. Kamalaa on, että kainalot ovat joka kerta auki, kun sopivaa tuotetta etsitään.

Erään vakioasiakkaani kanssa sattui tällainen kosmetiikkaherkistyminen. Olenkin jo aikaisemmin kertonut, että minulla käy hyvin paljon asiakkaita joilla on voimakkaita allergioita ja heille Dermalogica sopii hyvin. Tämä asiakkaani on käynyt hoitolassani teini-ikäisestä ja on nyt kolmekymppinen. Olen hoitanut myös hänen äitiään ja sisartaan joten tiedän myös hänen perintötekijöistään. Asiakkaani ei ole mitenkään herkkäihoinen, mutta hänellä on ollut lievä koivun siitepölyallergia pitkään, joka on pysynyt hyvin kurissa.

Noin parivuotta sitten asiakkaani suunympärystä alkoi olla hilseilevän kuiva. Se oli hyvin lievää ja ensin päädyimme siihen, että iho alkaa kuivumaan iän myötä ja talvisää aiheuttaa voimakkaampaa kuivumista, kuin ennen. Kuivuminen ei mennyt kesälläkään ohitse, mutta se oli aina, kun minä sen näin hyvin lievää eikä mitenkään ihottumamaista. Melkein joka hoitokerta siitä keskustelimme, koska se kuitenkin vaivasi asiakasta. Se oli tarkasti aina samoissa kohtaa ja asiakas joutui välillä peittämään punoittavaa ihottumaa Youngbloodin mineraalimeikillä. Iho reagoi aina ihan myönteisesti kasvohoitoon ja oli parempi pitkään hoidon jälkeen. Ensinmäisen kesän jälkeen päädyimme yhdessä siihen, että hänen koivuallergiansa oli pahentunut ja iho reagoi tomaatille ja kiiville. Tämähän on hyvin tyypillistä koivunsiitepölyallergiassa. Joskus punoitus ja hilseily oli voimakkaampaa, mutta asiakas kertoi syöneensä tomaattia tavallista enemmän, koska siitä piti. Kävimme jossain vaiheessa keskustelua voisiko syy olla jossain huulirasvassa, tai muussa, mutta tuo tomaatti oli meille kummallekin tyydyttävä vastaus.

Nyt äskettäin asiakkaani tuli taas kasvohoitoon eikä hilseilystä ja punoituksesta ollut jälkeäkään. Hän oli itse keksinyt vahingossa, että hammastahna oli syyllinen ärsytykseen. Sattumalta, hän oli ostanut ihan erilaisen A, jossa ei ollut vaahtoaineita eikä valkaisuaineita. Samoihin aikoihin hän oli käynyt suuhygienistillä, joka osasi kertoa paljon lisää hammastahna allergioista. Harmittelen kovasti, että miten olin niin hölmö etten aiemmin keksinyt tuota hammastahnaa. Asiakas taas harmitteli itseään ettei hoksanut punotuksen olleen aina pahempi aamulla ja illalla. Siihenkin kumpikin löysi syyksi, että puhdistus ja vesi nosti punoituksen pahemmin pintaan eikä kumpikaan ajatellut hampaiden harjaamista aina saman pesun yhteydessä. Tiedän, että hammastahna aiheuttaa paljon allergioita. Yleensä ärsytys on suunlimakalvoilla ja huulilla, mutta ei ole ollenkaan harvinaista, että se on vaan iholla niin kuin tässä tapauksessa.

Yleensä allergeenien etsiminen on salapoliisityötä ja totuus voi tulla ilmi sattumalta. Tuskimpa ihotautilääkärikään olisi tuota keksinyt. Allergiatestitkin on vaan suuntaa antavia eikä niihin voi ihan sataprosenttisesti uskoa. 

12 kommenttia:

 1. Kannattaa käydä lukemassa Dermalogicasta Beautypedia.comista. Luokitellaan ihoa ärsyttäväksi sarjaksi eteeristen öljyjen ja allergisoivien kasviuutteiden vuoksi. Ihon hoitoon e koskaan kuulu luonnolliset tai synteettiset hajusteet. Iho ei tunnista mikä on luonnosta tai synteettisesti tuotettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopeta jo jankuttaminen. Älä sit käytä dermalogicaa. Törkeää laittaa osoite toiseen verkkokauppaan. Tee oma blogi ja mainosta sielä verkkokauppojas.

   Poista
 2. Olet jo useamman kerran tuonut esiin mielipiteitäsi ja et ole vieläkään vastannut minulle mitä tuo viimeinen lause tarkoittaa. Mitä merkitystä sinun mielestäsi on sillä ettei iho pysty tunnistamaan luonnon ainetta synteettisestä?Onko se huono, vai hyvä asia? Mihin perustuu tämä väite ihon toiminnasta?

  Inkeri

  VastaaPoista
 3. Hei Inkeri,
  Eivät ne ole minun mielipiteitä vaan ihan tieteellisesti todistettua faktaa. Myös Dermalogican tulee sietää kritiikkiä kuten kaikkien muidenkin kosmetiikkabrändien. Joka tapauksessa olen pahoillani jos olen pahoittanut mielesi. En enään kirjottele tänne. Aikaisemmissa kirjoituksissa on ollut tökeröitä vastauksia, ne eivät ole olleet minun kirjoittamia. Ikävä totuus on se että ihonhoitotuotteita myydään mielikuvilla, vääristyneillä väitteillä. Mielestäni teet hyvää työtä ja ymmärrän että elätät itsesi Dermalogicalla ja siksi et halua kommentoida näitä ihoärsytyspuolia. Mitä tulee tuohon ihoärsytykseen niin monet brändit laittavat luonnollisia raaka-aineita tuomaan tuotteille tuoksua, kuten Dermalogica ja antavat ymmärtää että se olisi iholle hyväksi. Joka tapauksessa oli iho herkkä tai ei niin hajusteet aiheuttavat aina ihoärsytystä ja aina se ei näy ihon pinnalla vaan syvemmissä kerroksissa. On myös tutkimustuloksia että se vaikuttaa kollageenin tuotantoon negatiivsesti. Hyvääsyksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt minulle alkaa valjeta mitä tarkoitat. Ilmeisesti toinen puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä:)

   Luulet ilmeisesti, että eteeriset öljyt ovat hajusteena Dermalogicassa? Näinhän se ei todellakaan ole. Eteerisillä öljyillä on kaksi merkitystä miksi niitä käytetään kosmetiikassa. Toinen on tämä hajuste asia ja toinen yleisempi merkitys on niiden ihovaikutukset. Vasta 90-luvulla on yleistynyt aromaterapia yms.jossa käytettään tuoksuvaikutteita.Dermalogican eteeriset öljyt ovat vaikuttavia raaka-aineita ja niiden tuoksu on sivuseikka. Eteerisillä öljyillä on lukuisia ihovaikutuksi. Esimerkiksi teepuuöljy on desinfioiva ja tulehdusta vähentävä ja sitä käytetään rasvaisen ihon tuotteissa. Laventeli rauhoittaa punoitusta ja vähentää couperosaa.
   En missään tapauksessa käyttäisi kosmetiikkaa jossa eteeriset öljyt olisi vain hajusteina. Hajuste ja väriaine ovat aina turhia aineita kosmetiikassa ja mitä enemmän tuotteessa on raaka-aineita sitä suurempi vaara on herkistyä. Olen siis ihan samaa mieltä sinun kanssasi näistä hajusteista en vaan hoksannut, että tarkoitat niitä. Nyt ymmärrän lauseen, että iho ei erota luonnon ainetta synteettisestä. Tarkoitat siis luonnon hajustetta synteettisestä hajusteesta? Se onkin aivan sama mistä hajuste on saatu niille voi herkistyä yhtälailla.

   Tämä blogi on perustettu siksi, että saisin aikaan asiakkaiden kanssa keskustelua ja tietäisin paremmin mitä asiakkaat haluaa, niin voin paremmin palvella heitä. Olen valmis ottamaan vastaan kritiikkiä enhän muuten olisi antanut siihen tätä mahdollisuutta. Tällä kertaa kommunikointi kirjoittamalla meni pieleen ja se on aina vaarana, kun ei voi heti tehdä tarkentavaa kysymystä, niin kuin suoraan puhuessa.

   Voisin kirjoittaa ihan oman jutun näistä eteerisistä öljyistä kunhan kerkiän. Olen niissä monella tapaa asiantuntija, koska maatalouden takia ymmärrän hyvin myös tuon viljelypuolen ja eteerisiin öljyihin, niin kuin muuhunkin kasvikunnanaineisiin vaikuttaa kasvuolosuhteet.

   Inkeri

   Poista
  2. Olen myös kosmetologi ja työvuosia on takana parikymmentä. Seuraan tätä blogia, koska sinulla on kiva tapa kirjoittaa ja onhan se kertausta vanhoihin oppeihin.
   Minuakin ihmetytti nämä kommentit eteerisistä öljyistä, koska niitähän on käytetty todella kauan, että kaikki helposti herkistävät aineet on kyllä jo jäänyt pois. Tajuan nyt tuon saman, kuin sinäkin, että luullaan eteerisiä öljyjä hajusteiksi. Lähdin tutkimaan netistä enemmän näitä eteerisiä öljyjä ja vastaan tuli pelkästään sivustoja aromaterapiasta, tuoksukynttilöistä ja tuoksujen hoitavasta vaikutuksesta. Olin aika hämmästynyt, että ihovaikutuksista kerrottiin aika vähän. Tulin siihen tulokseen, että aromaterapia on ilmeisesti muotihoito ja helposti esiin tulee vaan siihen liittyviä sivuja ja verkkokauppoja. Näistä voi joku nuorempi kuluttaja tehdä johtopäätöksen, että se on ainoa vaikutus.
   Itselle on niin itsestään selvää nämä eteeristen öljyjen ihonhoitovaikutukset ettei tullut yhtään mieleen, että joku voisi pitää niitä hajusteina. Onneksi hoksasit mistä on kysymys, koska näistä ihoärsytysjutuista saattaa jäädä lukijoille ihan väärä mielikuva. Toisaalta ihmettelen lukijoita, jotka lähtevät alan asiantuntijalle väittämään jotain minkä ovat jostain netistä lukeneet. Onko meidän ammatti niin vähän arvostettu, että kuluttaja luulee olevansa pätevämpi, kuin työkokemusta omaava kosmetologi lukemalla muutamia ihonhoitosivuja netistä. Hiukan pitäisi olla ihmisellä itsekritiikkiä.

   Poista
  3. Kyllä tuo kritisoija itse asiassa puhuu asiaa. Itsekin etsin netistä eteerisistä öljyistä ihon hoidossa ja löysin paljon mm. ihotautilääkäreiden tekstejä että eteeriset öljyt sisältävät sellaisia komponetteja, jotta reagoivat esim. uv-valon kanssa aiheuttaen pigmenttiläiskiä. Mites kosmetologi tähän vastaa?

   Poista
  4. Kosmetologi vastaa siten, että laajentaa tietopohjaa kyseisestä asiasta jotta vältytään liian suoraviivaisilta ja yksinkertaistavilta johtopäätöksiltä.
   Perehdyin perusteellisemmin pigmenttiasioihin keväällä, kun minua haastateltiin Kauneus ja Terveys lehteen. Olin yhdessä ihotautilääkäri ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibun haastateltavana pigmenttiläiskien synnystä ja niiden hoidosta. Juttu on Kauneus ja Terveys lehden numerossa 6.
   Otimme myös esille tämän lääkeaineiden, kasvien ja hedelmien ja eteeristen öljyjen fototoksisuuden eli kyseisen aineen ja UV-säteilyn yhteisvaikutuksen. Totesimme kummatkin ettemme ole työssämme nähneet pigmenttiläiskiä muiden aineiden, kuin lääkkeiden aiheuttamana. Se ei siis ole kovin yleistä, mutta se pitää huomioida. Erilaisissa haju-ja partavesissä voidaan käyttää suuria pitoisuuksia eteerisiä öljyjä, jotka saattavat reagoida fototoksisesti. Noin 10% eteerisistä öljyistä saattavat reagoida näin ja yleensä ne ovat käytössä hajuvesissä eikä ihonhoitotuotteissa. Joskus 80-luvulla nousi esiin bergamotti niminen eteerisiin öljyihin kuuluva aine, jota käytetiin yleisesti hajuvesissä. Naiset suihkuttelivat sitä kaulaansa ja yhdessä hajuveden sisältämän alkoholin ja UV-säteilyn kanssa bergamotti sai aikaan pigmenttiläiskiä. Tämä oli parfyymiteollisuudelle kokemus, jonka takia hekin hakevat tuotteisiinsa vaan niitä eteerisiä öljyjä jotka ei reagoi fototoksisesti.
   Nykyisin ongelman voi tuoda se, että on innostuttu erilaisista luomutuotteista ja aromaterapia öljyistä. Öljyä voidaan käyttää kasvoilla suuriakin määriä ja niiden alkuperä ei ole aina tiedossa. Näissä tapauksissa voi eteeriset öljyt aiheuttaa pigmenttiläiskän. Tosin tällaisestakaan tapauksesta en ole käytännössä kuullut, mutta teoriassa se on mahdollista. Eteerinen öljy siis aiheuttaa yhdessä auringon kanssa pigmenttiläiskiä, jos se kuuluu tähän kymmeneenprosenttiin fototoksisia aineita ja sitä on suuri määrä iholla. Näinhän ei ihon hoitoon tarkoitetussa kosmetiikassa juurikaan ole.

   Dermalogicaan tämä asia ei kuulu millään tavalla. Dermalogican käyttämät eteeriset öljyt eivät kuuluu fototoksisten ryhmään ja niitä on äärimmäisen pieni määrä tuotteessa. Olisikin ihan järjetöntä jos maailman suosituin ammattikosmetiikkasarja järjestäisi itsensä ongelmiin tällaisella asialla. Dermalogicaa myydään lähes kaikkialla maailmassa, jos joku raaka-aine tuottaisi jotain haittaa se löytyisi alle aikayksikön. Enkä minäkään ole niin aasi, että myisin kosmetiikkasarjaa, joka aiheuttaisi jotain ongelmia. Suomessa on erittäin tehokas kuluttajavalvonta ja valitukset virtaisi kuluttaja asiamiehelle, jos joku aine tuottaisi ongelmia.

   En oikein ymmärrä miksi eteerisistä öljyistä pitäisi löytyä jotain vikaa. Eteeriset öljyt ovat olleet kosmetiikan raaka-aineina 3000-vuotta ja se olisi tuskin mahdollista, jos niillä ei saataisi niin hyviä tuloksia ihonhoidossa.

   Inkeri

   Poista
 4. Pitää kyllä ihmetellä, jos luulet tuon beaytypedia verkkokaupan edustavan tieteellisesti todistettua faktaa. Sinä itse voit käyttää rauhassa ihan mitä tahansa kosmetiikkaa, mutta miksi mainostat kotimaisen pienyrityksen blogissa monikansallista verkkokauppaa. Se on rumasti tehty!

  VastaaPoista
 5. Beautypedia.comista kannattaa lukea myös käyttäjien arvioita, jos ylipäätään näkee tarpeelliseksi tutustua kyseiseen kaupalliseen sivustoon. Tieteelliseksi en sitä väittäisi.

  Oma ehdoton luottotuotteeni Daily mIcrofoliant saa haukut. Käyttäjät tosin reittaavat sen korkealle: ilman sitä ei joku voi elää. En muuten minäkään. Käsittämätön (ja epätieteellinen) on väite, että pesuliinaa käyttämällä voisi saada saman tuloksen. Mitäh? Ei tosiaankaan saa.

  Myös Precleanse lytätään, ja taas käyttäjät ovat tuotteeseen hyvin tyytyväisiä.

  Melestäni paras koskaan käyttämäni silmänympärysvoide on Age Reversal Eye Complex. Sen arviossa heristetään oikein sormea: tuotteen ongelma on puuttuva aurinkosuoja, mikä on yleistä silmänympärystuotteissa. Voi taivaan tosi: eihän siinä väitetäkään olevan aurinkosuojaa! Itse käytän sitä vain öisin, ja päiväksi on eri tuote, aurinkoisiksi vuodenajoiksi suojakertoimin.

  Yleisessä brändireittauksessa mainitaan sarjan kalleus. No, ei se halvin sarja ole, mutta useat tuotteet ovat erittäin riittoisia käytössä.

  Olen jonkin sortin kosmetiikkafriikki, ja Dermalogica on todella, todella hyvä ihonhoitosarja. MInulla on kaikenlaisia outoja herkkyyksiä, mutta millekään Dermalogican tuottelle en ole herkistynyt. Päinvastoin: iho on kiittänyt.

  Leena

  VastaaPoista
 6. Olen seurannut tätä kommentoitia pidempään ja hiukan ärtyneenäkin. Olen todella helposti herkistyvä astmaatikko ja harvoin löydän kosmetiikka mikä sopii. Nyt olen ollut Inkerin asiakkaana lähes viisivuotta ja enää ei tarvitse pähkäillä miksi iho reagoi. Dermalogica sopii minulle erittäin hyvin.

  Vielä tiedoksi, että yleensä Inci listassa lukee aroma, jos tuotteessa on eteeriset öljyt vain tuoksuaineena.

  VastaaPoista
 7. On pakko todeta tässä, että Dermalogica on ainoa sarja, jonka jokainen tuote on sopinut iholleni. Yhdestäkään tuotteesta ei ole tullut allergista reaktiota. Kun on löytänyt hyvän ihonhoito tuotesarjan ei ole tarvetta lähteä muita kokeilemaan. Voi luottavaisin mielin ostaa Dermalogican tuotteita. Näissä tuotteissa on hintasuhde ja laatu kohdallaan.

  VastaaPoista