sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kuluttajat ovat hyvin valveutuneita

Nykyisin eri asioista saa tietoa tuutin täydeltä ja kuluttajien on helppo perehtyä esimerkiksi kosmetiikkaan. Kosmetiikka on sellainen alue, että moni on perehtynyt siihen hyvinkin perusteellisesti. Aika usein käy niin, että kuluttajat lukee raaka-ainelistaa samalla tavoin, kun ruokapakettien sisällysluetteloa. Harva kuitenkaan tietää kosmetiikan raaka-aineista tarpeeksi, että voisi sen perusteella tehdä päätöksensä.

Kosmetologeille on tullut hiukan samaa ongelmaa, kuin lääkäreille. Asiakas on lukenut netistä esimerkiksi jostain tuotteesta ja haluaa itselleen juuri sen. Siihen ei yleensä auta, vaikka kuinka  perustelisin ettei se hänen kohdallaan ole hyvä vaihtoehto. Jostain kumman syystä netistä luettu teksi on arvovaltaisempaa, kuin minun neuvoni. Muutaman kerran asiakkaat ovat jopa vedonneet Purkkiarmeijan komentaja blogiin, että siellä on neuvottu jotain. Joudun siis vastakkain oman kirjoitukseni kanssa. Sitä ei mielellään uskota, jos sanon blogissa olevan yleisluontoisia ohjeita ja asiakkaan ihon nähdessäni voin yksilöidä ohjeet paremmin. Se kosmetologi siellä blogissa on selvästi ammattitaitoisempi, kuin minä. Siitä tulee itselleni aika outo fiilis.

Hoitotuotteissa ratkaisee paljon koko raaka-aine kokonaisuus. Se on hyvä, että kaikki raaka-aineet listataan, jotta allergiatapauksissa ne ovat helppo sulkea pois. Yleensä allergikoilla on selvä testilista mitkä tuotteet eivät heille käy. Välillä törmään siihen, että asiakas sanoo ettei halua jotain tuotetta, kun joku yksittäinen raaka-aine voi herkistää. Hän ei kuitenkaan ole itse allerginen millekään, mutta varoo aineita mille joku allergisoituu. Sitä ajattelutapaa en oikein ymmärrä. Yhtä hyvin ihminen voisi lakata syömästä kalaa, kun sille on niin moni allerginen, vaikka itselle se sopii hyvin. Silloin, jos on herkistynyt jollekin raaka-aineelle on järkevää vältellä saman tyyppisiä aineita. Syytä on kuitenkin muistaa, että todella pieni määrä ihmisistä herkistyy kosmetiikalle. Noin 2-4 % kuluttajista on allerginen kosmetiikan raaka-aineille.

Tuotteet raaka-aine listaa ei kannata lukea kovin yksioikoisesti. Pitää huomioida, että eri raaka-aine yhdistelmät toimii erilailla. Jonkun raaka-aineen sivuvaikutukset kompensoituu toisen aineen vaikutuksilla. Jotkut raaka-aineiden nimet voi kuulostaa oudoilta, mutta niistä voi suoraan kysyä kosmetologilta eikä vetää omia johtopäätöksiä. Kesän aikana olen useamman kerran törmännyt siihen, että asiakas kauhistelee tuotteen sisältämää titaanioksidia. Moni luulee, että se on joku vaarallinen elimistöön imeytyvä raskasmetalli. Se on täysin väärä käsitys. Titaanioksidi ja sinkkioksidi ovat auringonsuoja aineita ja sen lempeämpiä raaka-aineita ei oikeastaan enää ole. Ihotautilääkäreiden mukaan kukaan ei voi herkistyä titaani-tai sinkkioksidille. 

6 kommenttia:

 1. Minäkin ihmettelin tuota titaanioksidia apteekissa, kun olin ostamassa aurinkovoidetta keväällä. Myyjäkin totesi, että kuulostaapa pahalta eikä yhtään tiennyt mitä se oli. Se voide jäi ostamatta ja valitsin voiteen missä noita oksideita ei ollut. Ihmettelen ettei apteekissakaan olla tietoisia raaka-aineista.

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa apteekissa on työssä myös kosmetologeja ja heidän kyllä kuuluisi tietää näin yleinen aurinkosuojatuotteiden raaka-aine. Sitä en tiedä käytetäänkö titaanioxidia lääkkeissä ja kuuluuko se muiden apteekkialojen tietomäärään.
   Asian olisi saanut selville netistä aika nopeasti, jos asiakasta olisi palveltu kunnolla.

   Inkeri

   Poista
 2. Mulle kävi aivan samoin, mutta aikaisemman kosmetologini kanssa. Hänkin alkoi kauhistelemaan, että onkohan sinkkioxidi jotain metallia. No, se selvisi mulle jälkikäteen netistä, mutta oli viimeinen moka minkä takia vaihdoin kosmetologia.


  Kerron vielä, että tuo Inkerin salainen ase daily resurfaser on tosi hyvä kaulan ryppyihin. Olen nelikymppinen ja kaulani on paljon ryppyisempi, kuin naama. Sain Inkeriltä neuvon käyttää tuota hoitotassua päivittäin kaulalle ja nyt purkki on lopuillaan ja kaula on huikeasti parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kerrot kokemuksiasi Daily Resurfacerista. Se on aivan loistava kaulanhoitotuote ja ehkä en tarpeeksi muista neuvoa sitä asiakkaille.

   Inkeri

   Poista
 3. UUTTA kosmetiikkalainsäädännöstä.

  EU uudelleenarvioi sekä hienojakoisen, että nanomuodossa olevan sinkkioksidin (INCI nimi: Zinc oxide) turvallisuutta tuotteissa, jotka voivat joutua ilman mukana hengityselimiin (esim. sinkkioksidia sisältävät spraymuodossa olevat auringonsuojatuotteet tai sprayehostusvalmisteet). Nanomuodossa on toistaiseksi hyväksytty vain sinkkioksidi, titaanidioksidi (titanium dioxide) ja Hiilimusta (carbon black C.I.77266).
  Uudelleenarvioitavaksi on otettu myös säilöntäaine chloroacetamide, jota saa nykyisin käyttää korkeintaan alle 0,3%. Tämänkin määrän on todettu olevan vaaraksi ihmisen lisääntymisterveydelle sekä olevan voimakas allergeeni. EU esittää, että chloroacetamide kielletään kosmetiikasta kokonaan.

  VastaaPoista
 4. Se on erittäin hyvä asia, että vanhoja raaka-aineita arvioidaan uudestaan nykytietämyksellä. Itseäni on vaivannut se, että useammassa suomalaisen ihotautilääkärin artikkeleissa vuosien varrella on sanottu ettei titaanioxidille allergisoidu kukaan. Se on niin vahvasti sanottu etten voi uskoa, että olisi mitään ainetta mille ei joku allergisoituisi.
  Itse en ole kovinkaan innostunut tuosta nanoteknologiasta kosmetiikassa, koska se on vielä niin uutta ettei sen haittoja tunneta. USA:ssa on kokonaan kielletty suihkeaurinkosuoja-aineet. USA:ssa kaikki aurinkosuojatuotteet katsotaan lääkeaineiksi ja ne käy läpi samat testit, kuin lääkketkin. Suihkemuodossa oleva aurinkosuoja ei täytä kriteerejä, koska suojakerros iholla jää helposti liian ohueksi.
  Ongelmallista on myös se, että EU:n ja USA:n kosmetiikka lainsäädäntö on erilaista ja näin maallikkoa joskus ihmetyttää miksi joku aine hyväksytään EU:ssa, mutta ei USA:ssa, tai päinvastoin.
  Näitä erilaisia suihkeita on hyvä käydä läpi, koska ne jää hengitysilmaan. Kampaamotuotteissa suihkeita on todella paljon ja ne ovat näppäriä käytössä, mutta haittapuolia ei ehkä ole tarpeeksi tutkittu.

  Inkeri

  VastaaPoista