maanantai 28. joulukuuta 2015

Desantti oli kosmetologiharjoittelijana

Seuraan hyvin tarkkaan tämän blogin lukijatilastoja ja hämmästyksekseni viime päivien luetuin juttu on 24.1-13 kirjoittamani Neuvostoliiton vakoojana kosmetologiharjoittelija. Olin ensin ihan ihmeissäni, että mistä kiinnostus tähän asiaan johtuu. Sitten keksin, että tv:ssä alkoi sarja Hertta Kuusisesta ja tuossa jutussani kerroin Yrjö Leinosta ja hänen ensimmäisestä vaimostaan Alli Simolasta. Ministeri Yrjö Leino avioitui sodan jälkeen Hertta Kuusisen kanssa ja ilmeisesti näitä asioita googlettamalla päätyy tuohon juttuuni. Silloin kolmevuotta sitten, kun juttuni julkaisin niin sitä lainattiin luvallani aika moneen paikkaan. Kiva, että nämä historiajutut herättää kiinnostusta.

Luin juttuni uudestaan ja huomasin myös kommentin, että tuo kertomukseni kosmetologiharjoittelija olisi ollut Kerttu Nuorteva. Itsekin mietin sitä mahdollisuutta pitkään. Äkkiä ajateltuna desantti Nuorteva olisi hyvin voinut olla tuo kertomukseni nainen, koska hänen tiedetään olleen kosmetologiharjoittelijana Helsingissä. Pitää varmaan hiukan selventää kuka Kerttu Nuorteva oli ja mikä on desantti. Desantti oli nimitys Neuvostoliiton vakoilijoille, joita sodan aika hyppäsi laskuvarjoilla lentokoneesta Suomeen, tai tulivat muuten salaa rajan yli. Yhteensä heitä oli noin tuhat ja Kerttu Nuorteva oli heistä kuuluisin. Kerttu Nuorteva pudotettiin maaliskuussa 1942 Vihtiin, josta hän joutui taivaltamaan Järvenpään lähelle Hella Wuolijoen kartanoon. Hella Wuolijoki oli yksi niistä joilta Nuortevan oli määrä pyytää apua tehtäväänsä Suomessa.

Wuolijoki auttoikin jonkin verran Nuortevaa, niin että hän pääsi Helsinkiin. Siellä hän sai töitä kauneushoitolasta ja toimi kosmetologiharjoittelijana. Osassa Kerttu Nuortevaa koskevissa kirjoissa ja tutkimuksissa kerrotaan hänen olleen kampaamossa tekemässä käsihoitoja ja nimitys olisi voinut olla kosmetologiharjoittelija. Eräässä julkaisussa kerrotaan kauneushoitolan nimen olleen Beauty ja toisessa se oli Salon Paris, jossa toimi myös kosmetologikoulu. Eniten minua epäilyttää ettei Nuorteva ole ehtinyt käymään kosmetologikoulua, koska silloin koulut loppui toukokuussa ja alkoivat syyskuussa. Hän tuli Suomeen 30.3 ja jäi kiinni syyskuun alussa. Olisiko hänet otettu kosmetologikouluun lukukauden lopulla huhtikuussa ja se ei tunnu uskottavalta. Muutenkin tiedot hänestä on ihan erilaisia riippuen siitä mitä julkaisua lukee.

Pitäisin mahdollisena, että kyse ole kahdesta eri asiasta. Kerttu Nuorteva oli kosmetologiharjoittelijana kauneushoitolassa, tai kampaamossa. Silloin toimi hyvin mestari ja kisälli koulutus mikä ehkä vastaa nykyistä oppisopimuskoulutusta. Kosmetologikoulussa oli ihan joku toinen, jota epäiltiin kommunistisympatioista ja tietojen vuotamisesta Neuvostoliittoon. Kuulemassani tarinassa ei ole kerrottu oliko epäilty opettaja vai oppilas. Tuo Yrjö Leinon exvaimo Alli Simola sopisi rooliin hyvin, koska varmaan häntä paheksuttiin avioliitosta julkikommunistin kanssa. Ehkä tämä asia joskus vielä selviää. Sitä on ainakin Kerttu Nuortevan tutkimuksissa korostettu, että hän oli todellinen kaunotar ja myös Valpon kuulustelija rakastui häneen. 

1 kommentti:

  1. Mistähän tämän 24.1.2013 kirjoittamasi jutun löytää? Linkki olis kiva näin Juhannuksen kunniaksi.

    VastaaPoista