tiistai 1. joulukuuta 2015

Syyrian sisällisodan syyt ja seuraukset

Kaikki Lähi-Idässä käydyt sodat ovat olleet uskonsotia, niin kuin tämä Syyrian sisällissotakin. Islamilaiset ovat jakautuneet kahteen uskontokuntaan shiioihin ja sunneihin, jotka eivät hyväksy toisiaan. Jakautuminen tapahtui 632 jaa.kun Muhamed kuoli nimeämättä seuraajaansa. Osa muslimeista nosti johtajaksi Muhamedin serkun Alin ja heitä alettiin kutsua shiioiksi. Toiset muslimit kannattivat neljän Muhamedin läheisimmän seuraajan johtajuutta ja heitä nimitettiin sunneiksi. Shiiat ja sunnit taistelivat vallasta vuosikymmeniä ja heidän välisensä vihan kruunasi Muhamedin serkun eli shiiojen johtajan murha sunnien toimesta parikymmentävuotta Muhamedin kuoleman jälkeen. Lähes tuhatviisisataavuotta on islamilaista maailmaa jäytänyt tämä kahtiajako shiijoihin ja sunneihin.

Muslimeista sunneja on noin 80% ja shiioja 20% ja jokaisessa Lähi-Idän maassa on jompi kumpi suuntaus vähemmistönä. Johtava sunnivaltio Lähi-Idässä on Saudi Arabia ja johtava shiiavaltio on Iran ja näiden kahden maan välillä on kova kilpailu ja ns.kylmä sota niin, kuin länsimaissa on USA:n ja Venäjän välillä. Kummassakin maassa on ääri-islamistinen politiikka ja demokratia ja ihmisoikeudet ovat unohtuneet. Saudi Arabia on varakkain muslimimaa runsaiden öljylähteiden ansiosta ja siksi länsimaat pyrkivät olemaan hyvissä väleissä Saudi Arabian kanssa. Saudi Arabiassa on myös Mekka ja muut muslimien pyhät paikat, joten maan merkitys muslimeille on suuri.

Syyrian kansannousu alkoi 2011 hiukan sen jälkeen, kun Arabikevät oli aiheuttanut muutoksia Tunisiaan, Libyaan ja Egyptiin. Syyriassa oli vallassa shiia alaviitteihin kuuluva al-Assad, joka sorti maan sunnienemmistöä. Syyriassa oli myös ollut poikkeuksellinen kuivuus vuodesta 2008 lähtien ja maatalous oli vaikeuksissa ja ruuan hinta nousi. Oppositio katsoi tilaisuutensa tulleen ja monta erilaista oppositioryhmää alkoi taistelemaan al-Assadin hallitusta vastaan. Shiialainen Iran antoi tukensa al-Assadin hallitukselle ja samoin Venäjä jolle Syyria on perinteisesti suurin kauppakumppani Lähi-Idässä. Saudi-Arabia tuki myös oppositiota ja USA aseisti myös heitä sisällissodan alkuvaiheessa. Pian Syyrian sisällissodan alkuvaiheessa suurimmaksi oppositio ryhmäksi nousu ääri-islamilainen Isis, joka oli lähtöisin Irakin sunnitaistelijaryhmistä. Isis hyökkäsi myös muita oppositio ryhmittymiä vastaan ja keräsi nopeasti joukkoihinsa ulkopuolisia taistelijoita. Pohjois-Irakissa ja Syyriassa Isis valtasi suuria maa-alueita ja ilmoitti perustavansa niihin islamilaisen kalifaatin.

Tilanne on hyvin vaikea ja tällä hetkellä on suuri pelko, että Syyrian taistelut leviävät koko Lähi-Idän alueelle. Syyrian naapurimaat esittävät vahvasti oman kantansa sisällissodasta ja ne eriävät toisistaan jyrkästi. Natomaa Turkki tukee oppositiota ja opposition päämaja ja hallinto on Turkissa ja Turkkihan on sunnimaa. Iran ja Libanonin Hizbollah tukee al-Assadia ja, jos he voittavat joutuu Israel tulilinjalle. Tämän hetken tilanne vaikuttaa Eurooppaan siten, että terrori-iskut lisääntyy ja pakolaistulva kasvaa. Isis hyödyntää erittäin hyvin sosiaalista mediaa jota kautta he pystyvät aktivoimaan ääriliikkeissä toimivia nuoria ympäri maailmaa. Terroriteot ei välttämättä ole Isiksen johtamia, tai suunnittelemia, vaan somen kautta aivopesty äärimuslimi toteuttaa pienellä porukalla näyttävän iskun ja näin toteuttavat jokaisen muslimin velvollisuutta taistella Allahin puolesta. Jokaiseen sotaan ovat kuuluneet huumeet ja nyt on löytynyt todisteita Isiksen käyttämästä Captigon nimisestä amfetamiinijohdannaisesta. Captigon saa ihmisen pysymään hereillä ja taistelukunnossa kolmekin vuorokautta. Se myös antaa vallan ja kuolemattomuuden tunteen. Tämä yhdistettynä uskonnon lupaamaan kuoleman jälkeiseen paratiisiin saa ihmisen tekemään mitä vaan.

7 kommenttia:

 1. Tätä juttua en kommentoi, vaan ihailen paneutumistasi näihin uutisaiheisiin. Kerron mun kokemuksista uudesta retinolivoiteesta. Ihoni on rasvainen, vaikka viisikymppiä lähestyy. Finnejä pukkaa milloin mistäkin, lähinnä leuasta. En ole teidän asiakas, vaikka mieli tekisi kokeilla nanoliftiä, mutta matka on liian pitkä.

  Ostin retinolivoiteen 12.11 ja ekalla viikolla alkoi nousemaan oikein finnimöykkyjä. Melkein pelästyin ettei rasva sovi olleskaan. Jatkoin käyttöä ja vähensin sitä buffervoidetta, joka tuntui aika täyteläiseltä. Viime viikolla iho alkoi rauhottua ja sit vasta huomasin huokosten supistuvan ja pehmeämmän pinnan. Tilasin voiteen verkkokaupasta ja olisi kyllä parempi, että nyt olis ollut joku keneltä kysyä apua. Itse on aika pulassa, kun pähkäilee mitä tehdä. Onko sinun asiakkailla näitä kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rasvaiselle iholle voi aluksi tulla " puhdistumisvaihe", kun retinolin uudistava vaikutus nopeuttaa ihon toimintaa. Se yleensä tasoittuu 2-3 viikossa ja sen ansiosta iho ei enää ole niin rasvainen ja kiiltelevä. Huokoset supistuu tämän reaktion myötä, kun talirauhasten toiminta vähenee niin huokonenkin supistuu pienemmäksi.
   Meillähän ei vielä ole verkkokaupassa myynnissä tätä Overnight Retinol Repairia, koska haluamme näin aluksi itse nähdä mitä asiakkaiden ihossa tapahtuu. Kyse on kuitenkin tehokkaimmasta tuotteesta mitä koskaan on markkinoilla ollut, niin asiakkaalle pitää olla varmasti selvää miten tuote käytetään.

   Inkeri

   Poista
 2. Oliskohan vaikutus rasvanahkoilla hitaampi. Mäkin luulin ekas, että iho vaan rasvottuu mutta se meni ohitse alle viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikutus on eri ihotyypeillä hyvin erilainen. Välttämättä kaikki rasvoittuvat ihotkaan ei toimi samalla tavoin. Iällä on myös suuri vaikutus ja nelikymppisellä solujen uudistuminen näkyy paljon nopeammin ja voimallisemmin, kuin kuusikymppisellä.

   Inker

   Poista
 3. Mistä se Isis rahat saa, kun sitä sanotaan niin rikkaaksi? Kukas ne aseet heille antaa, kun luulisi senkin rajoittavan pommi-iskuja, jos ei olisi aseita.

  VastaaPoista
 4. Isisin rahat ovat peräisin öljystä ja kaapattujen lunnaista, muun muassa.

  VastaaPoista
 5. Isisin halussa on Irakin ja Syyrian aluella öljylähteitä ja heidän valloittamalla alueella on öljyputki Irakista Turkkiin. Sitä en pysty selittämään miksi tälle öljyn myynnille ei kansainvälinen yhteisö tee mitään. Tosin Turkki tarvitsee tuon öljyn välttämättä. Isis myös verottaa valtaamallaan alueella olevia ihmisiä joita on noin kahdeksanmiljoonaan. Tämä on ollut esimerkiksi ETA:n tapa Espanjassa rahoittaa taistelut. ETA otti ns.vallankumousveron baskimaan asukkailta. Isis kerää tavallaan " suojelurahaa" alueellaan asuvilta. He myös myyvät antiikkia ja museoiden ryöstösaalista. Ihmiskauppa on yksi rahoituskeino ja väitetään, että Isis on suuri tekijä näiden pakolaisten salakuljettajana Eurooppaan.
  Isis on saanut paljon aseita valtaamiltaan alueilta. Irakiin jäi paljon amerikkalaisten aseistusta, kun Irakin armeija pakeni Isisin joukkoja. Ymmärtääkseni aseiden osto on erittäin helppoa hommaa moni valtiokin haluaa päästä eroon ylijäämä kalustosta. Nämä pommi-iskut on yleensä tehty maassa jo olevalla aseistuksella eikä terroristit tuo niitä itse mukanaan. Sotatarvikkeita on maailmassa niin paljon ettei niiden hankkiminen varmaankaan ole ongelma.

  Inkeri

  VastaaPoista