keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Joulu tuo "suklaanäpyt" ihoon

Hyvin usein kuulen asiakkailta, että heidän ihoon on tullut näppyjä joulun ruuista ja varsinkin suklaasta. Olen ennenkin kertonut, että ihotautilääkäreiden kanta tähän on ettei ruoka, tai suklaa aiheuta finnejä, tai näy ihossa. Heidän selitys asialle on, että ihminen kokee suklaata syötyään niin suurta syyllisyyttä, että saa näpyt pelkästä stessistä. Siihen en sen enempää ota kantaa, mutta totuus on, että joulun jälkeen useat asiakkaat valittavat finnejä ja näppyjä. Niiden syntymekanismia en tiedä, mutta jos neli-viisikymppinen asiakas sanoo saavansa suklaasta näppyjä, niin eiköhän jo siinä iässä tiedä oman ihon reaktiot.

Yleensä nuo "suklaanäppyt" ovat leuanalueella ja ne ovat punoittavia kipeitä paukamia eikä niihin tule märkäpäätä finnin tavoin. Parikymppisillä voi tulla ihan tavallisia finnejäkin lisää. Nuo "suklaanäpyt" ovat hitaita paranemaan ja tulehdus niissä laskee vasta parin viikon kuluessa ja sen jälkeen jää vielä arpeutumisvaiheen jälki joka kestää toiset pariviikkoa. Tuossa vaiheessa, jos saa iholle aurinkoa niin se tuottaa vielä maksaläiskän siihen kohtaan ja sitten jälki jääkin pahimmassa tapauksessa ensi syksyyn saakka. Suomessa ei ole suurta vaaraa saada UV-säteilyä, kun ei ole aurinkoa eikä hankia, mutta etelän matkaajien kannattaa tämä muistaa.

Paras kotikonsti näille näpyille on kuorinta ja riittävällä kuorinnalla estää jo näppyjen syntymisenkin. Daily Microfoliant (72€) kannattaa ottaa käyttöön päivittäin ja Multivitamin Thermofoliant (82€) käyttää joka kolmaspäivä ja sinä päivänä ei käytetä Daily Microfoliantia. Jos joulunpyhät menee vieraisilla, niin laukkuun on helppo pakata hoitotassut eli Daily Resurfacer (113€) joita voi käyttää päivittäin. Tämä kuorinnan tehostaminen nopeuttaa kaikenlaisten näppyjen parantumista on ne sitten kuivuudesta johtuvia, tai finnejä. Breakout Control (74€) paikallishoito finneille on myös erittäin tehokas ennalta ehkäisemään finnien syntyä, tai poistamaan jo syntyneitä finnejä. Parasta olisi aloittaa käyttö heti, kun huomaa, että jotain elämää ja punoitusta ihossa on. Yleensä jos käyttää Breakout Controlia heti tässä vaiheessa ei finni edes ehdi syntyä. Parantuminen nopeutuu huomattavasti, jos ottaa Breakout Controlin käyttöön vasta siinä vaiheessa, kun selvä näppy on jo olemassa. 

2 kommenttia:

  1. Anonyymi14:21

    Itselleni tuli nuorempana paljonkin finnejä suklaan syömisestä. Kyllähän sokeri ja rasva aiheuttaa tulehdusta kehoon ja varmasti ihokin tähän reagoi

    VastaaPoista
  2. Anonyymi01:09

    Rakastan suklaata ja jouluna annan itselleni luvan syödä sitä mielin määrin. Ennen se näkyi ihossa, mutta tuo Inkerin neuvoma kuorinta pitää näpyt kurissa. Ostin hiljattain Breakout controlin ja se onkin hyvä yksittäisiin finneihin. Heti, kun nousee vähäkin pahkuraa laitoin sitä monta kertaa ja möykky ehti laskea eikä puhjennut finniksi.

    VastaaPoista