torstai 7. heinäkuuta 2016

Kuka määrää karvan paikan?

Viimeisen kolmenkymmenenvuoden aikana on tapahtunut suuri muutos siinä missä ihmiskehossa saa olla karvaa ja missä ei. Sekä naisten, että miesten karvan määrän ja muodon on muoti sanellut vuosituhansia.

Jossain menneisyyden vaiheessa miehillä oli tukka siististi kiinni rusetilla ja vain rangaistusvangit olivat kaljuja, tai lyhyt tukkaisia. Jollain vuosisadalla kaikilla oli peruukit ja omia hiuksia ei pesty juuri koskaan. Omana aikanani hiukset ja karvoitus on käynnyt läpi monia muutoksia. Suomalaisilla on vahvat hiukset ja säärikarvatkin kasvaa kunnolla. Onneksi me olemme vaaleita ja karvaongelmat eivät ole yhtä suuria, kuin esimerkiksi Ranskassa, Kreikassa ja Puolassa. Käsitykset karvojen määrästä riippuu myös kulttuurista. Arabimaissa hiukset ja muut karvat kertovat ihmisestä paljon. Miesten hiukset ovat aina siistit ja parta ei rehota. Naisilla vartalo pitää olla karvaton ja tuuheat säärikarvat kertoo hygieenisyyden puutteesta.

Koko 80-luvun yritin neuvoa asiakkaita, että säärikarvat ja kainalokarvat pitää poistaa. Muista erään naisporukan kesäjuhlan kahdeksankymmentäluvun puolivälissä, kun vaaleiden sukkahousujen läpi kaikilla näkyi oikein kunnon karvamatto sääriluun päällä. Samoihin aikoihin kauhistelin tv:ssä erästä suomalaislaulajaa, joka avonaisessa kesämekossa esiintyessään nosteli käsivarsiaan ja kainalokarvat olisi saannut jo letille. Silloin vaihto-oppilaaksi Amerikkaan lähteviä neuvottiin jo tiedotustilaisuudessa, että tyttöjen pitää huomioda karvattomuus. Suomalaistyttöjen rehottavat kainalokarvat oli karkottaneet paikallisia nuoria, jotka pitivät niitä epäsiisteinä.

Nykyisin karvoja poistetaan nylkemiseen saakka ja taas olen ihmeissäni. Nuoret miehet kokevat ongelmaksi selässä kasvavat karvat. Itse olen ikäluokkaa jonka mielestä mies ei ole koskaan liian karvainen. Oman ikäiseni miehet ovat kaulasta alaspäin, kuin harmaantuneita gorilloja ja päälaella karvoja ei löydy, kuin suurennuslasilla. Mielestäni niin se saakin olla. En todellakaan jaksaisi katsella, jos puolisoni ajelisi säärikarvojaan ja pyytäisi apua selkäkarvojen höyläämiseen. Kolmikymppisissä miehissä on iso osa, jotka ajelevat karvoja myös vartalolta. Siihen en ota mitään kantaa, koska olen väärää ikäluokkaa ymmärtääkseni. Eikä minun onneksi tarvitse käyttää kenenkään kolmekymppisen miehen kanssa samaa kylpyhuonetta ja avustaa karvanpoistossa. Toisaalta saattaa olla myös onni kolmikymppisille miehille ettei heidän tarvitse jakaa kylpyhuonetta kanssani. 

5 kommenttia:

 1. Jep. Itse olen vähän alle viisikymppinen enkä ymmärrä sitä, että miksi mies ei voisi olla karvainen. Sehän kuuluu asiaan :). Ja toinen asia mitä en todellakaan ymmärrä, on se, että aika monet naiset käyvät nykyisin brasilaisessa vahauksessa. Apua. En tajua miten kukaan kestää, että alapään karvat revitään irti! Nykynuorilla on kovat ulkonäköpaineet mutta että alapäässäkään ei saa olla karvoja, niin ei ole helppoa. Minun nuoruudessa ei sentään tarvinnut niistä karvoista välitää, se oli täysin normaalia, että siellä rehottaa. Korkeintaan sen verran ajeltiin, että ei ihan bikineistä tursua karvat. Mutta näin se maailma muuttuu.

  VastaaPoista
 2. Kyllä karvat kuuluvat ensisijaisesti eläimille, ei ihmisille. Ällöttää nähdä naisia, jotka eivät ajele kainalo- eikä jalkakarvojaan. Myös miehillä runsas karvoitus etoo pahasti. Teetkö sinä Inkeri karvanpoistoa tai tuota Brasiliasta vahausta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ällöä ja etovaa on se, että yleisessä uimahallissa, tai kylpylän suihkutiloissa aletaan ajamaan karvoja. Olen nähnyt tätä useammin, kuin yhden kerran ja ihmettelen kyllä moista käytöstä. Yleensä kyse on nuorista naisista joille nuo karvat, tai karvattomuus on ihmisyyden mitta.


   Ullis

   Poista
  2. Me teemme jonkin verran säärikarvojen poistoa lämminvahalla, mutta pääasiassa poistamme karvoja kasvoista. Hoitolamme on erikoistunut kasvohoitoihin ja ihonhoitoon ja keskitymme vain siihen.

   Inkeri

   Poista
 3. Kysyin gynekologiltani tuosta brasilialaisen karvanpoiston järkevyydestä ja hän piti sitä erittäin epäterveellisenä. Tulehdus vaara on intiimialueella monin kertainen verrattuna säärikarvoihin. Hänen mukaansa alueella on jotain rauhasia, jotka voivat muodostua paiseiksi kun niitä ärsytetään. Ja kyllä se kuulostaa kivuliaaltakin.

  VastaaPoista