sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Varo mustaa hennaa!

Näin kesällä festarien ja muiden tapahtumien aikaan on taas syytä varoittaa mustasta hennasta. Tämä ei ole mitään turhaa pelottelua, vaan totuus joka voi osua omalle kohdalle. Mustan hennan käyttö ja tuonti EU:n alueelle on kielletty. Se sisältää elohopeaa, joka on myrkky ja erittäin yleinen allergeeni.

Henna on luonnon väriaine jota on käytetty kautta ihmiskunnan historian. Pohjoismaissa hennaa on käytetty lähinnä hiusten pesuun, että saadaan punaisuutta hiuksiin. Henna on yleensä punaista, tai kellertävää. Arabimaissa hennaa käytetään eniten ja yleensä naiset koristelevat hennalla käsiään. Heidän kauneuskäsityksiin kuuluu, että keltaisella hennalla värjätään sormet päät ja kynsien ympärystät. Ensimmäisiä kertoja, kun näin tätä Jordaniassa ja Egyptissä en ymmärtänyt sen kauneusarvoa ollenkaan. Minusta näytti siltä, että sormet oli likaiset, tai kellastuneet liiasta tupakoinnista. Juhliin arabinaisten ja varsinkin morsianten kädet kuvioidaan hennalla piirtämällä erilaisia kuvioita kämmeniin ja sormiin. Ensimmäistä kertaa sellaiset kädet nähdessäni suorastaan hätkähdin, koska kuvionti näytti mielestäni liskomaiselta. Näin erilaisia voi eri kulttuurien kauneuskäsitykset olla.

Hennakuviot ovat olleet hyvin suosittuja kesäisin Suomessakin, koska ne eivät ole pysyviä, vaan kuluvat muutamassa viikossa pois. Monilla messuilla ja kesätapahtumissa on kojuja joissa tehdään näitä hennakuvioita. Ehkä se buumi on jo meillä ohi menossa, mutta arabimaiden aurinkolomakohteissa niitä tarjotaan yhtenään. Punaisella, tai keltaisella hennalla tehdyt kuviot on hyvä vaihtoehto tatuoinneille. EU-maissa on luvallista myydä vaan tätä perinteistä punaista, tai keltaista hennaa ja se on hyvin siedettyä. Lähi-idässä käytetään myös tätä mustaa hennaa, vaikka sen vaarallisuus tiedetäänkin. Maahanmuuttajien mukana se on kulkeutunut myös Suomeen ja levinnyt koululaisten keskuuteen.

Mustalla hennalla tehty kuvio esimerkiksi käsivarteen allergisoi hyvin helposti ja se saattaa viedä ihon oman pigmentin pois. Kuvion kohdalle tulee valkoinen läiskä aivan, kuin vitiligo läiskä. Yleensä se aiheuttaa allergian lopuksi ikää mustalle ja siniselle väriaineelle. Se on erittäin hankala allergia, koska silloin ei voi käyttää esimerkiksi mustia vaatteita, mustaa ripsiväriä tai mustaa hiusväriä. Välttäkää tätä mustaa hennaa ja kertokaa siitä myös ystävillenne ja perheen nuorisolle.


2 kommenttia:

  1. Voi kun näistä olisi varoitettu jo kymmenenvuotta sitten. Olin parikymppisenä Egyptissä ja rannalla kiersi hennausten tekijä. Tietämättömyyttäni valitsin tuon mustan hennan, mutta onneksi kuvio tehtiin nilkkaani. Samalla, kun kuvio haihtui lähti ihostakin pigmentti ja nyt minulla on pysyvä valkoinen vitiligorantu nilkan ympärillä. Onneksi en allergisoitunut mustalle värille, tai en ole ainakaan vielä huomannut. Tästä asiasta pitäisi tiedottaa paljon enempi!

    VastaaPoista
  2. Olipa ikävä tarina. Olet aivan oikeassa, että tästä pitäisi tiedottaa enemmän. 2000-luvun alussa, kun ensimmäiset tapaukset tuli siitä oli useammin lehdissä ja Allergia-ja Astmaliitolla oli oma tiedotuskampanja. Valitettavasti en ole nähnyt vuosikausiin tästä jutusta yhtään mitään.

    Inkeri

    VastaaPoista