perjantai 22. heinäkuuta 2016

Viidenkymmenenvuoden terrori-iskut

Viime aikoina olen keskustellut lähes kaikkien asiakkaiden kanssa miten turvattomaksi maailma on tullut. Moni miettii uskaltaako enää matkustaa ulkomaille ja jotkut määrätyt maat ovat ihan poissuljettu lomailu paikkoina. Olen pitkään miettinyt miten totta on, että terrori-iskut ovat lisääntyneet. Vai onko se vaan tunne eikä muisteta kunnolla aikaisempia vuosia. Niinpä minä päätin laskea vuodesta 1970-lähtien terrori-iskujen määrän ja niissä kuolleiden luvun.

Muistan itse aika hyvin tapahtumia 1970-luvulta, koska kotonani seurattiin maailman tapahtumia ja uutiset kuunneltiin ja katsottiin tarkkaan. Tuo 1970-luku oli hyvin levotonta aikaa ja terrori-iskuja tehtiin 53 kpl ja niissä kuoli 600 ihmistä. Loukkaantuneiden määrää en laskenut, mutta ne ovat aina noin viisinkertaiset kuolemiin nähden. Suurin osa 70-luvun iskuista oli äärivasemmiston eli Punaisten Prikaatin tekemiä ja ryhmä tunnettiin myös Baader-Mainhoff liikkeenä. Seuraavalla vuosikymmenellä eli 1980-luvulla iskuja oli 25 kpl ja kuolonuhreja 2500. Silloin IRA oli voimissaan ja palestiinalaiset myös tekivät iskuja. 1990-luku oli rauhallisin ja iskuja oli vain 11kpl ja kuolleita 900. Sitten 2000-luvulla olikin World Trade Centerin isku ja siinä kuoli kerralla noin 3000 ihmistä. Kaikkiaan iskuja oli 2000-luvulla 21 kpl ja yhteensä kuolleita noin 5000. Tämä 2010-luvun ensimmäinen puolikas pitää sisällään 23 kpl terrori-iskua ja 1600 kuollonuhria. Tarkistin vielä viimeisen vuoden numerot eli 20.7-15-20.7-16 ja tuolla välillä on tehty 9 kpl terrori-iskuja ja uhreja on 950.

Näitä numeroita selvitellessä huomaa, että terrori-iskujen lukumäärä ei ole viime vuosina ollut mitenkään tavaton. Iskut ovat vaan muuttuneet rankemmiksi ja kuolonuhreja ja loukkaantuneita tulee enemmän. Tuo 1970-luku oli terroritekojen vuosikymmen silloin äärioikeisto ja äärivasemmisto  teki pommi-iskuja. Lentokonekaappaukset olivat tyypillisiä 1970-80-luvuilla. Otettiin koneen matkustajat
panttivangeiksi ja käskettiin vapauttamaan määrättyjä ihmisiä vankiloista. Moni näistä kaappauksista onnistuikin. Valtiot, tai suuryhtiöt maksoivat lunnaat, tai vapautti vangitut. Usein palestiinalaisterroristit saivat vielä turvapaikan jostain arabimaasta eli terroriteko meni ihan putkeen. Niinä vuosikymmeninä surmattiin myös useita eurooppalaisia korkea-arvoisia virkamiehiä ja johtajia. Myös eri maiden suurlähetystöihin iskettiin ja otettiin henkilökunta panttivangiksi. Näitä panttivankidraamoja oli tosi paljon ja jotain lentokonetta saattoi kaapparit pitää hallussaan pari viikkoakin. Näin olympialaisten kynnyksellä tulee mieleen Munchenin kesäolympialaiset 1972 missä arabiterroristit tappoi kymmenen israelilaista urheilijaa.

Pariisi ei ole mitenkään outo paikka terrorikohteena vaan siellä pommi-iskuja oli yhtenään 1980-luvullakin. Parissa kuukaudessa 1982 syksyllä tehtiin viisi terroritekoa juutalaiskohteisiin ja niissä myös kuoli ihmisiä. Parin vuoden aikana 1980-luvun alussa tehtiin Pariisissa 30 tihutyötä juutalaiskohteisiin. Uusnatsiliikkeet olivat hyvin aktiivisia kolmekymmentävuotta sitten ja uskon, että heidän tekemät rikokset tulee tällä vuosikymmenelläkin lisääntymään.

Itse teen näistä luvuista sen johtopäätöksen ettei mitään suurta muutosta ole tapahtunut terroritekojen määrässä. Tekevät tahot ovat vaan muuttuneet, kohteet ovat enemmän Euroopassa ja iskuissa on voimaa enemmän. Nykypäivänä tiedotus ja uutisointi on aivan toista luokkaa verrattuna ennen 2000-lukua tapahtuneisiin iskuihin. Nykyisin ihmiset matkustelevat paljon ja terrori-isku johonkin tuttuun kohteeseen järkyttää enemmän, kuin jos se olisi tehty esimerkiksi Afrikassa. Oikeastaan tulevat vuodet näyttää sen onko terrori lisääntynyt, koska vielä mennään alhaisemmalla määrällä, kuin 1970-luvulla. Pahaa kuitenkin pelkään, että tahti kiihtyy ja kuolleiden määrä lisääntyy. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti