tiistai 26. heinäkuuta 2016

Ulkonäköön ei pidä kiinnittää liikaa huomiota

Ulkonäkö on ihmiselle todella tärkeä asia. On ihan turhaa väittää ettei ole yhtään kiinnostunut miltä naama näyttää. Työssäni olen myös oppinut sen, että huomion kiinnittäminen ulkonäköön voi mennä liiallisuuksiin ja tuoda jo muita ongelmia.

Jokainen käy teini-iässä läpi suhteensa omaan ulkonäköön. Varmaan jokainen kokee jonkun kohdan ongelmaksi, mutta sen kanssa oppii elämään. Olen kokenut lukemattomia kertoja miten asiakas tulee kasvohoitoon ja kokee itsellään olevan valtavan ongelman. Yleensä nämä ihmiset ovat parikymppisiä, mutta kyllä vanhemmatkin naiset voivat kehittää ihan turhasta ongelman. Haluaisin sydämestäni auttaa, mutta on vaikea keksiä mikä on oikea tapa käsitellä tilannetta. Viime kesänä eräs nuori nainen tuli hoitoon ja hän kertoi jo puhelimessa pahaksi ongelmaksi leuan pigmenttiläiskät. Heti hoidon aluksi ymmärsin ettei mitään pigmenttiläiskiä ole vaan  ainoastaan ihan aavistuksen verran leuassa oli finneistä jäänyttä värimuutosta. Se oli niin vähäistä, että en tahtonut huomata sitä edes suurennuslaseilla. Hän kertoi ostaneensa lukuisia kalliita tuotteita pigmenttiläiskien poistoon ja kokeilleensa monia meikkejä peittämään leuan aluetta. Mikään näistä ei ollut auttanut toivottuun tulokseen.

Sellainen on hyvin vaikea tilanne ja en missään tapauksessa halua käyttää hyväkseni toisen ongelmaa. Olisinhan voinut myydä hänelle PowerBright tuotteet ja meikit sen päälle, mutta sitä ei meidän hoitolassa ikinä tehdä. Yritin mahdollisimman kohteliaasti kertoa, että minä en näe mitään pigmenttiläiskiä. Vaikea sanoa pystyinkö asiakas auttamaan, mutta ainakin vilpittömästi yritin. Usein on myös tapauksia, että yksittäinen ryppy voi asiakasta vaivata mielettömästi. Tavallaan ihminen lakkaa näkemästä kokonaisuutta ja tuijottaa vaan yhtä pienä kohtaa mitä kukaan muu ei erota. Aikuinen ihminen pystyy yleensä analysoimaan mielessään, että nyt yksittäisen pikkujutun vatvominen menee liian pitkälle. Nuorilla se menee helpommin niin pitkälle, että sosiaalinen elämä jo  vaikeutuu. Tulee tunne, että muut ihmiset katsovat vain sitä yhtä ongelma kohtaa.

Toivottavasti olen pystynyt auttamaan näitä asiakkaita, kun asiantuntijana kerron etten näe mitään ongelmaa. Tässä on myös mielenkiintoinen vastakohtainen tilanne. On myös niitä asiakkaita joille voin sanoa useita kertoja, että joku solumuutos, tai ruusufinni pitää hoitaa lääkärissä eivätkä he ollenkaan huomioi ongelmakohtaa. Joskus ihmettelen miten ihminen voi olla huomaamatta, että joku kohta ihossa koko ajan vuotaa verta ja erottuu selvästi muusta ihosta. Itse luulen, että he eivät halua ongelmaa edes nähdä, koska se voi olla niin pelottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti