tiistai 19. heinäkuuta 2016

Ruusufinniin tarvitaan oikea lääkitys

Ruusufinni eli acne rosacea voi iskeä voimakkaan uv-säteilyn vuoksi ja siksi kesällä meillä käy monia ruusufinnistä kärsiviä. Viime viikkoina olen todennut muutamalla asiakkaalla ruusufinnin ja neuvonut heidät lääkäriin. Hämmästyttävän moni ei ole koskaan kuullutkaan rosaceasta, tai ruusufinnistä ja tilanne on heille ihan uusi.

Kosmetologin hoidot eivät auta ruusufinniin enkä myöskään usko mihinkään luontaistuotteisiin, tai homeopatiaan ihottuman hoidossa. Minun mielestäni ainoa tapa on noudattaa lääkärin ohjeita ja yleensä ne ovat antibioottikuuri ja mahdollisesti jokin paikallisvoide. Missään tapauksessa näppyjä ei pidä puristella, ei kosmetologilla eikä kotona. Vasta siinä vaiheessa, kun on jo lääkärin ohjeet saatu tulee meidän vuoro auttaa siihen ettei ihottuma, tai infektio uusiudu. Ruusufinni on ihosairaus, joka ei koskaan pysyvästi parane, mutta se voi olla täysin oireeton vuosikausia. Näin on omien vakioasiakkaiden kohdalla, että ihottuma on pysynyt poissa monta vuotta.

Mitää täysi selvää syytä ei ruusufinniin tiedetä. Aurinko ja lämmönvaihtelut pahentaa sitä ja yleensä se puhkeaa auringon vaikutuksesta. Aikaisemmin sanottiin, että se on vaaleaihoisten sinisilmäisten naisten tauti, joka puhkeaa 25-45-vuoden iässä. Nykyisin tämä ei enää päde, koska ruusufinni puhkeaa on ihon ja silmien väritys mikä hyvänsä. Selvästi ruusufinni on lisääntynyt. Voisin jopa sanoa, että näen sitä tuplasti enemmän, kuin kahdeksankymmentäluvulla. Yhtenä syynä sen lisääntymiseen pidetään ilmansaasteita ja voimistunutta uv-säteilyä ja varmaankin ne ovat vaikuttaneet Suomessakin. Hyvin yleistä on, että ruusufinni tulee ihmisille joilla on likainen, tai pölyinen työ. Rakennusmiehet, vaatekaupan myyjät ja keittiöhenkilökunta ovat ammatteja jotka altistavat ruusufinnille. Kaikki hankaavat pölyt ja liat sekä kuumuus ja rasvat pahentaa sitä. Tekstiilien käsittelyaineet, kankaan, paperin ja puun pölyt on myrkkyä ruusufinnille.

Sen jälkeen, kun lääkärin antama lääkitys on kunnossa meiltä löytyy hyvät ihonhoitotuotteet ennalta ehkäisemään ruusufinniä. Meikillä voi aivan hyvin ihoa peittää kunhan meikit ovat hyvä laatuisia ja iho muuten hoidetaan hyvin. Dermalogican Ultra Calming linjan tuotteet vahvistavat ja rauhoittavat, niin ettei ruusufinni puhkea uudestaan. Tärkeimmät aineet on Ultra Calming Serum Concentrate (76€) ja Rednes Relief Primer sk 20 (74€) jotka vähentävät punoitusta ja poistavat kuumotusta ja kihelmöintiä iholta. Suosittelen lämpimästi, että ruusufinnistä kärsivät löytäisivät hyvän kosmetologin joka pystyy neuvomaan tuotteet ihottuman ennalta ehkäisyyn. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti