perjantai 23. joulukuuta 2016

Mitä iho kertoo ihmisestä?

Dermalogicalla on Amerikassa käytössä sellainen mainoslause jossa sanotaan, että jokaisen ihmisen iho kertoo tarinan. Pysähdyin miettimään sen sisältöä tarkemmin, koska se oli minusta erittäin hyvin sanottu. Aloin pohtimaan mitä kaikkea iho kertoo ihmisestä ja se onkin yllättävän paljon. En vaan koskaan ole pysähtynyt sitä ajattelemaan. Tietysti minusta on vuosien myötä tullut aika hyvä ihmistuntija varsinkin, kun olen vilpittömän kiinnostunut asiakkaistani ja ihmisistä yleensä. Kokonaisuushan kertoo todella paljon. Ihmisen puhetapa, pukeutuminen, hiukset ja meikki, mutta jos nyt ajattelen pelkästään ihoa sekin kertoo ihonhoidon ammattilaiselle yllättävän paljon.

Ihosta näkee aina ihmisen iän. Eniten se kertoo siitä onko ihon ikä sama, kuin ihmisen fyysinen ikä vuosina. Jos ihon ikä on suuressa ristiriidassa ihmisen oman iän kanssa, niin se kertookin hyvin paljon ihmisen elämän tavasta. Isoin asia mitä ihon ennenaikainen vanheneminen kertoo on suhde aurinkoon ja ulkoiluun. Yleensä ajatellaan aivan päinvastoin, että ulkoliikuntaa harrastava ihminen olisi jotenkin terveempi ja nuorekkaampi. Totuus on aivan toinen, koska nelikymppinen ulkoilua harrastava ihminen on ihon iältä 10-15-vuotta vanhempi. Syy tähän on aurinko ja ihon joutuminen muutenkin sään armoille, tuuleen, pakkaseen ja lämmönvaihteluihin. Näin sen ei tarvitse olla, koska hyvällä hoidolla ja suojavoiteilla voidaan estää ulkoilman vaikutukset. Kuitenkin vielä nykyään tieto ei ole mennyt niin perille, että se olisi muuttanut ihonhoitotapoja.

Koen suorastaan surua siitä, että ihminen kokee olevansa terve ja elämänsä kunnossa, mutta ei ymmärrä, että iho kertoo aivan muuta. Pystyn myös päättelemään noin nelikymppiseltä asiakkaalta miten suurella todennäköisyydellä hän sairastuu ihosyöpään. Tupakka ja alkoholi näkyvät myös ihossa ja tupakka vanhentaa ihoa samaan tahtiin, kuin aurinkokin eli nelikymppisen iho on noin 10-15-vuotta vanhempi ihmisen oikeaa ikää. Alkoholi ei näy niin helposti, vaan täytyy olla kysymys jo vakavasta alkoholiongelmasta ennen, kuin se vaikuttaa ihoon. Nuorempana iho kestää rajuakin alkoholin käyttöä ja toipuu siitä, mutta jos viisikymppinen juo pullon viiniä joka ilta, niin aika pian alkaa näyttämään yli kuusikymppiseltä. Tämä johtuu aineenvaihdunnasta ja turvotuksesta. Myös raskaudet ja hormoonitoiminta näkyy ihossa. Monen lapsen äidillä on ollut niin pitkiä taukoja estrogeenin tuotannossa, että se on ohentanut ihoa. Raskausaikojen turvotukset jättää myös pysyviä jälkiä ihoon varsinkin, jos on ollut jo iäkkäämpi raskaana ollessaan.

Laihduttaminen vaikuttaa myös ihoon, mutta ei välttämättä kokonaan negatiivisesti. Jos nelikymppinen pudottaa painoa 20kg iho yleensä rypistyy näkyvästi. Kuitenkin iho näyttää muuten raikkaammalta ja turvotukset ovat poissa, että se kompensoi ryppyjen vanhentavaa vaikutusta. Monet sairaudet ja lääkkeet näkyvät ihosta ja joistakin sairauksista jää pysyviä vaikutuksia ja joistakin taas iho ja ihminen paranee. Syöpätautien rankoista hoidoista iho yleensä toipuu ennalleen parissa vuodessa. Reumataudit ja suuret kortisoni määrät jättävät yleensä pysyvät jäljet ja nopeuttavat vanhenemista huomattavasti.

Hyvällä ihonhoidolla voidaan vaikuttaa kaikkiin näihin ongelmiin. Ihon hoidon tarkoitus onkin hidastaa ihon vanhenemista. Jo kosteuttava kotihoito saa ihon vanhenemisen pysymään samassa tahdissa, kuin fyysinen ikä on. Vakioasiakkaillani näen, että säännölliset kasvohoidot ja hyvin suunniteltu kotihoito hidastaa vanhenemista todella paljon ja kuusikymppisen iho voi olla 10-15-vuotta fyysistä ikää nuorempi. Näin pitkillä asiakassuhteilla, kuin minullakin on voin sanoa, että jokainen vakioasiakkaamme on viisikymppisenä ainakin kymmenenvuotta nuoremman näköinen iholtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti